ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν σήμερα στον διαμοιρασμό της Ουκρανίας σε ότι αφορά τον έλεγχο της χώρας και τους φυσικούς της πόρους.
Οι Ρώσοι θα διατηρήσουν το 20% των περιοχών του Ουκρανικού κράτους όπως έχει περάσει στα χέρια τους από το
2014 και οι ΗΠΑ θα ελέγχουν το υπόλοιπο ποσοστό της χώρας και το δυτικό κομμάτι ενώ οι φυσικού πόροι θα ελέγχονται απο κοινού.Η Ρωσία θα αποδεχτεί την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ για να υπάρχει αύριο ουκρανικό κράτος καθώς οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν το κόστος ζωής στην χώρα. Η Ουκρανία δεν θα έχει πρακτικά ένοπλες δυνάμεις παρά μόνο τόσες όσες χρειάζονται για αστυνομικά καθήκοντα.
Η Ρωσία συμφώνησε επιπλέον να μην πειράξει το 25% των καλλιεργήσιμων ουκρανικών εκτάσεων που ελέγχει η BlackRock και μένει να ξεκαθαριστεί το καθεστώς ελέγχου, της Βόρειας Χερσώνας, Βόρειας Ζαπορίζια και Οδησσού, με την Μόσχα να επιμένει για συνδιοίκηση με τους Αμερικανούς.
Με το σχέδιο συμφωνούν ήδη Πολωνία, Ιταλία, Σλοβακία, Ρουμανία, Αυστρία, Κροατία, Βουλγαρία και Ουγγαρία.
Αυτό που δεν είναι σίγουρο είναι το μέλλον του Β.Ζελένσκι για τον οποίο η ρωσική πλευρά πρακτικά έχει θέσει όρο ότι δεν θα βρίσκεται στις συνομιλίες ενώ και οι ΗΠΑ δείχνουν ήδη ενοχλημένες με την στάση του Ουκρανού που αρνήθηκε να υπογράψει συμφωνία για τις σπάνιες γαίες.
Αρκετές ξένες διπλωματικές πηγές του αμερικανικού δικτύου Fox News αναφέρουν ότι ο εξαναγκασμός της Ουκρανίας να διεξαγάγει νέες εκλογές θα μπορούσε να είναι η ραχοκοκαλιά μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, ενώ η αλλαγή του από την θέση της ηγεσίας της χώρας δεν θα απέκλειε ακόμα και ένα πραξικόπημα.
Επίσης μετά τη Σύνοδο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο κατέστησε σαφές ότι η πίεση προς του Ευρωπαίους προκειμένου να εγκαταλείψουν τις παράλογες, αντιρωσικές κυρώσεις, θα αποτελούσε τον μοναδικό λόγο για τον οποίο θα είχε νόημα η ΕΕ να εμπλακεί σε τυχόν διαπραγματεύσεις.
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα αρχίσουν επίσης να εξετάζουν «τη μελλοντική συνεργασία σε θέματα αμοιβαίου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος και τις ιστορικές οικονομικές και επενδυτικές ευκαιρίες που θα προκύψουν από τον επιτυχή τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία» δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τάμι Μπρους μετά τις σημερινές συνομιλίες στο Ριάντ.
Ο Μάρκο Ρούμπιο υπογράμμισε πως για να υπάρξει εξέλιξη στον πόλεμο στην Ουκρανία μόνο οι ΗΠΑ και ο Ντόναλντ Τραμπ είχαν την δυναμική να εκκινήσουν τις διαδικασίες και να προωθήσουν μία βιώσιμη και σταθερή λύση. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σημείωσε πως δεν μπορεί να υπάρξει μόνιμη λύση χωρίς όλες οι πλευρές να αποφασίσουν και να αποδεχθούν την τελική συμφωνία «οι ΗΠΑ δεν θέλουν να επιβάλλουν κάτι που δεν είναι αποδεκτό από όλους».
Ο Λαβρόφ ανέφερε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην επίσπευση της διαδικασίας τοποθέτησης πρέσβεων σε Μόσχα και Ουάσινγκτον, καθώς και στην άρση των περιορισμών που, όπως είπε, «επιβλήθηκαν εδώ και πολλά χρόνια, κυρίως από τη διοίκηση Μπάιντεν τα τελευταία τέσσερα έτη».
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι οι δύο χώρες θα ξεκινήσουν άμεσα διαδικασίες για την πραγματοποίηση ειρηνευτικών συνομιλιών σχετικά με την Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Μόσχα αναμένει τον διορισμό των Αμερικανών εκπροσώπων για τις διαπραγματεύσεις, ώστε να ορίσει και η ίδια τους δικούς της.
Οι συνομιλίες για την Ουκρανία θα περιλαμβάνουν ζητήματα εδαφικών διευθετήσεων και εγγυήσεων ασφαλείας, όπως ανέφερε η αμερικανική αντιπροσωπεία.
Russian foreign minister Sergey Lavrov on why Europe wasn’t invited to the talks with the United States:
“If Europe intends to continue the war in Ukraine, then what reason is there to invite them to the negotiations?” pic.twitter.com/ydv7fXxhT4
— Ian Miles Cheong (@stillgray) February 18, 2025
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Μάικ Γουόλτς, δήλωσε πως υπάρχουν θεμελιώδεις αρχές που πρέπει να τηρηθούν στις διαπραγματεύσεις. «Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει οριστικά και όχι προσωρινά, όπως έχουμε δει στο παρελθόν» τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πραγματικότητα υπαγορεύει ότι η συζήτηση θα περιλαμβάνει τόσο ζητήματα εδαφών όσο και εγγυήσεων ασφαλείας, καθώς αυτά αποτελούν βασικά στοιχεία κάθε διαπραγμάτευσης. «Το πιο σημαντικό» πρόσθεσε, «είναι ότι ο Πρόεδρος έχει εκφράσει τη βούληση και την αποφασιστικότητά του να δοθεί ένα τέλος στον πόλεμο και στην αιματοχυσία».
Ο Γουόλτς υπογράμμισε ότι η συνέχιση της σύγκρουσης δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα ούτε της Ουκρανίας ούτε της Ρωσίας, αλλά ούτε και της διεθνούς κοινότητας, των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Όλα αυτά τα στοιχεία, κατέληξε, θα καθοδηγήσουν τη διαπραγματευτική διαδικασία το επόμενο διάστημα.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ρωσικού Ταμείου Επενδύσεων, Κίριλ Ντμίτριεφ, δήλωσε στο Channel One της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης: «Ξεκίνησε ένας πολύ θετικός, εποικοδομητικός διάλογος. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία δεν προσπάθησε ποτέ να ακούσει τη θέση της Ρωσίας, αυτή ήταν μια πολύ σαφής προσπάθεια να ξεκινήσει ο διάλογος, να κατανοηθεί η θέση της Ρωσίας και να συζητηθούν τα πράγματα στα οποία συμφωνούμε».
Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία συμφωνούμε… γνωριστήκαμε πολύ καλύτερα… καταλαβαινόμαστε πολύ καλύτερα τώρα». Ο Ντμίτριεφ, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι συμπεριφέρθηκαν ο ένας στον άλλον με σεβασμό, αλλά πρόσθεσε ότι είναι «πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για συμβιβασμούς».