Αλβανοί στη Βόρεια Μακεδονία: Πολιτικές διακρίσεις και κίνδυνος κατακερματισμού του κράτους (Ανάλυση)...

 

Η Βόρεια Μακεδονία είχε μια μακρά και γεμάτη ιστορία εθνοτικών και πολιτικών εντάσεων. Η χρήση της αλβανικής γλώσσας στη χώρα υπήρξε ένα από τα πιο συζητημένα, αλλά και πιο προβληματικά, ζητήματα, γράφει σε ανάλυσή του ο αλβανικής καταγωγής

δημοσιογράφος Ασλάν Ντιμπράνι.

Ο νόμος για τις γλώσσες, που εγκρίθηκε το 2018, άνοιξε τις πόρτες για ευρύτερη χρήση της αλβανικής γλώσσας στους κρατικούς θεσμούς και την κοινωνία. Ωστόσο, η εφαρμογή αυτού του νόμου έχει αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια, τα οποία συχνά αντικατοπτρίζουν τις προσπάθειες υπονόμευσης της ισότητας και της ενσωμάτωσης των Αλβανών στη Βόρεια Μακεδονία.

Χρήση της Αλβανικής Γλώσσας: Αγώνας για Ισότητα και Δικαιοσύνη στη Βόρεια Μακεδονία

Ένα από τα βασικά ζητήματα της συζήτησης είναι η χρήση της αλβανικής ως επίσημης γλώσσας σε μια χώρα που έχει πολυεθνικό πληθυσμό. Τα αλβανικά, ως δεύτερη επίσημη γλώσσα, είναι δικαίωμα των Αλβανών που ζουν στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά αυτό το δικαίωμα έχει περιοριστεί και συχνά αγνοείται. Ο νέος γλωσσικός νόμος έφερε νέες ευκαιρίες για τη χρήση της αλβανικής σε κρατικά ιδρύματα, δικαστικές διαδικασίες, τραπεζογραμμάτια και αστυνομικές στολές, αλλά το πρόβλημα έγκειται στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι πολιτικές εφαρμογής του. Πολλές φορές, η έλλειψη πολιτικής βούλησης και οι πολιτικές που εισάγουν διακρίσεις έχουν εμποδίσει την πλήρη πραγμάτωση αυτών των δικαιωμάτων.

Σλαβική Αντίσταση στην Ισότητα: Πολιτικές Διακρίσεων και Εθνικιστική Ρητορική

Οι προσπάθειες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Αλβανών και η χρήση της αλβανικής ως επίσημης γλώσσας αντιμετώπισαν έντονη αντίδραση από τα πολιτικά κόμματα των Σκοπίων, ιδιαίτερα το VMRO-DPMNE, ένα κόμμα που πάντα ήθελε να προστατεύσει τα συμφέροντα της πλειοψηφίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Έχουν διαδώσει αφηγήσεις που υποδηλώνουν ότι οι Αλβανοί έχουν αποκτήσει περισσότερα δικαιώματα από όσα δικαιούνται, δίνοντας μια άδικη διάσταση στον αγώνα για ισότητα.

Αυτή η εθνικιστική ρητορική και οι πολιτικές διακρίσεις έχουν δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας και επιδείνωσαν τις διεθνικές σχέσεις στη χώρα.

Οι προσπάθειες ορισμένων μερών να εμποδίσουν τη χρήση της αλβανικής γλώσσας στις δικαστικές διαδικασίες και στην κρατική διοίκηση αντικατοπτρίζουν ένα βαθύ πολιτικό αδιέξοδο που εμποδίζει την πλήρη ενσωμάτωση των Αλβανών και συμβάλλει στη διατήρηση ενός άδικου και αδιάφορου συστήματος για τις εθνικές μειονότητες.

Ένταση και «διπλή» πολιτική: Πώς πλήττεται η διεθνής συνοχή και σταθερότητα της Βόρειας Μακεδονίας

Μια άλλη σημαντική πτυχή που έχει δημιουργήσει εντάσεις είναι η σχέση των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον διεθνή παράγοντα.

 Ενώ η Βόρεια Μακεδονία στοχεύει στην ένταξη στην ΕΕ, αυτή η προσπάθεια παρεμποδίστηκε από εσωτερικές πολιτικές που εισάγουν διακρίσεις.

Η στάση της κυβέρνησης των Σκοπίων, που υποστηρίζεται από τις πολιτικές πολλών αριστερών κομμάτων, συχνά έρχεται σε αντίθεση με τα πρότυπα που απαιτούνται για ένα κράτος ενταγμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έλλειψη πλήρους εφαρμογής του Νόμου για τις Γλώσσες και οι προσπάθειες υπονόμευσης της ισότητας των Αλβανών είναι οι κύριοι παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη στη διαδικασία ένταξης και θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της χώρας.

Η διάσπαση στη Βόρεια Μακεδονία: Οι διακρίσεις κατά της αλβανικής γλώσσας ως καταλύτης για τις εθνοτικές εντάσεις

Οι πολιτικές διακρίσεων της σλαβομακεδονικής πλευράς, ιδιαίτερα αυτές που αγνοούν τη χρήση της αλβανικής γλώσσας, έχουν δημιουργήσει ένα τεταμένο κλίμα, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω διαίρεση της πολυεθνικής κοινωνίας.

Η άρνηση αυτών των δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της αλβανικής γλώσσας σε οδικές πινακίδες και επίσημα έγγραφα, δεν είναι απλώς ένα διοικητικό ζήτημα, αλλά μια βαθιά αντανάκλαση του εθνοτικού διαχωρισμού και ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι θεσμικές διακρίσεις μπορούν να οδηγήσουν σε πόλωση και βία.

Οι εντάσεις που αναπτύσσονται γύρω από αυτό το θέμα δημιουργούν ευνοϊκό έδαφος για περαιτέρω κατακερματισμό του κράτους, με κίνδυνο πιθανής διάσπασής του.

Η ευθύνη των Αλβανικών κομμάτων: Συμβιβασμοί και ο κίνδυνος υπονόμευσης των δικαιωμάτων των Αλβανών

Τα αλβανικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της Δημοκρατικής Ένωσης για Ένταξη (DUI), έχουν αντιμετωπίσει επικρίσεις για τους συμβιβασμούς που έχουν κάνει με την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας, αφήνοντας χώρο για την πολιτική συνεχιζόμενων διακρίσεων.

Οι Αλβανοί πολιτικοί συχνά σιωπούν σε κρίσιμες στιγμές, χωρίς να ασχολούνται αρκετά με την προστασία των δικαιωμάτων των Αλβανών και να αντιτίθενται σε πολιτικές που βλάπτουν την ενσωμάτωση των Αλβανών στη Βόρεια Μακεδονία.

Αυτή η σιωπή και ο συμβιβασμός οδήγησαν σε χειρότερες συνθήκες για τους Αλβανούς και συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας ανασφάλειας που υπονομεύει την πολυεθνική συνύπαρξη.

Η λύση και οι μελλοντικές προοπτικές

Η επίλυση αυτού του προβλήματος απαιτεί ισχυρή δέσμευση από όλα τα κόμματα και τους θεσμούς στα Σκόπια, καθώς και υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα.

 Πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να διασφαλιστεί η πλήρης χρήση της αλβανικής γλώσσας σε όλα τα επίπεδα της κρατικής διοίκησης και να διασφαλιστεί ότι τα δικαιώματα των Αλβανών δεν θα θίγονται πλέον.

Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί ένα σταθερό και αδιαίρετο κράτος, όπου όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα.

Σύνοψη:

Οι Αλβανοί στη Βόρεια Μακεδονία αξίζουν ένα κράτος όπου η γλώσσα και η ταυτότητά τους γίνονται απόλυτα σεβαστά.

 Οι μεροληπτικές πολιτικές που αγνοούν την αλβανική γλώσσα και τα δικαιώματα των Αλβανών οδηγούν σε βαθύ διχασμό και ανασφάλεια που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σταθερότητα του κράτους. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να ληφθούν συγκεκριμένα βήματα για τη διασφάλιση της ισότητας και της δικαιοσύνης για όλους τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, αποφεύγοντας κάθε μορφής διάκριση και διατηρώντας την ενότητα και τη σταθερότητα της χώρας.

Luan Asllan Dibrani- Bota Sot

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ  – Echedoros.blog