Με κεραυνούς η επιστροφή Trump...

Με κεραυνούς η επιστροφή Trump - Τέλος παράνομοι μετανάστες - πράσινη μετάβαση, θα δημιουργήσω τον πιο ισχυρό στρατό Νέα σελίδα στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ γράφτηκε σήμερα 20 Ιανουαρίου 2025, με τη μεγάλη επιστροφή του Donald Trump στον αμερικανικό προεδρικό θώκο.
H ορκωμοσία του 47ου Προέδρου των ΗΠΑ δεν ήταν απλώς μια πολιτική τελετή – αλλά ένα γεγονός που τράβηξε τα βλέμματα

ολόκληρου του κόσμου.
Για τον σκοπό αυτό κινητοποιήθηκαν περίπου 25.000 αστυνομικοί και στρατιώτες, ενώ τοποθετήθηκαν κάγκελα σε μήκος 48 χιλιομέτρων, αναπτύχθηκαν ελεύθεροι σκοπευτές στις στέγες και από ψηλά πετούσαν συνέχεια μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Η χρυσή εποχή των ΗΠΑ τώρα αρχίζει»

«Ορκίζομαι ότι θα εκτελέσω πιστά το αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ» τόνισε μεταξύ άλλων ο Donald Trump.
Κάθε μέρα θα βάζω την Αμερική πρώτα, η χρυσή εποχή των ΗΠΑ ξεκινά εδώ και τώρα, τόνισε στην αρχή της ομιλίας του.
«Από αυτή τη μέρα και μετά, η χώρα μας θα ανθίσει και θα γίνει σεβαστή» πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι «Θα βάλω πολύ απλά την Αμερική πρώτα».
Αυτή τη στιγμή η πτώση της Αμερικής σταματά, είπε.
«Από αυτή τη μέρα και μετά, η χώρα μας θα ανθήσει και θα γίνεται σεβαστή» πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι «Θα βάλω πολύ απλά την Αμερική πρώτα».
«Η κυριαρχία μας θα ανακτηθεί, η ασφάλειά μας θα αποκατασταθεί, η ζυγαριά της δικαιοσύνης θα ισορροπήσει εκ νέου. Ο αμερικανικός στρατός θα γίνει ο ισχυρότερος του κόσμου» είπε, προσθέτοντας ότι «η φαύλη, βίαιη και άδικη οπλοποίηση» του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης θα τερματιστεί.
«Η πρώτη μας προτεραιότητα θα είναι η δημιουργία ενός έθνους περήφανου, ευημερούντος και ελεύθερου» είπε σε άλλο σημείο.
Ο Trump συνέχισε λέγοντας ότι η Αμερική θα είναι σύντομα «μεγαλύτερη, ισχυρότερη και πολύ πιο εξαιρετική από ποτέ».
Όπως είπε, επιστρέφει στην προεδρία «με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία» και ότι είναι η «αρχή μιας συναρπαστικής νέας εποχής εθνικής επιτυχίας».
«Το φως του ήλιου ξεχύνεται σε ολόκληρο τον κόσμο και η Αμερική έχει την ευκαιρία να αδράξει αυτή την ευκαιρία όπως ποτέ άλλοτε» προσθέτει.
Στη συνέχεια, ο Trump αναφέρθηκε στην κυβέρνηση Biden και στον χειρισμό της μεταναστευτικής κρίσης.
Όπως είπε, οι προκλήσεις της χώρας θα «εκμηδενιστούν», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια κρίση «εμπιστοσύνης έναντι του ριζοσπαστικού και διεφθαρμένου κατεστημένου».
Η προηγούμενη κυβέρνηση, σημείωσε, παρείχε άσυλο και προστασία σε «επικίνδυνους εγκληματίες» που εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας.
Η κυβέρνηση έχει δώσει «απεριόριστη χρηματοδότηση για την υπεράσπιση των ξένων συνόρων», αλλά αρνείται να υπερασπιστεί τα αμερικανικά σύνορα, υποστηρίζει.
«Έχουμε πλέον μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε μια απλή κρίση στο εσωτερικό» υποστήριξε.
Κατόπιν, κήρυξε τα νότια σύνορα των ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης… 

Πυρκαγιές στο Λος Άντζελες

Ο Trump μίλησε για τον τυφώνα στη Βόρεια Καρολίνα και τις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι οι πυρκαγιές επηρέασαν μερικούς από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους πολίτες, κάποιοι από τους οποίους κάθονται εδώ αυτή τη στιγμή.
«Δεν έχουν πια σπίτι. Αυτό είναι ενδιαφέρον», είπε στο ακροατήριο της Ροτόντας του Καπιτωλίου.
Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν ένα σύστημα υγείας που δεν αποδίδει σε περιόδους καταστροφών, αλλά λέει ότι ξοδεύονται περισσότερα χρήματα γι’ αυτό «από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο».
Πρόσθεσε ότι η χώρα έχει ένα εκπαιδευτικό σύστημα που «μαθαίνει στα παιδιά μας να ντρέπονται για τον εαυτό τους».
«Όλα αυτά θα αλλάξουν, ξεκινώντας από σήμερα, και θα αλλάξουν πολύ γρήγορα» είπε ο Trump.
Ακόμα είπε ότι του δόθηκε η εντολή να «αντιστρέψει πλήρως και ολοκληρωτικά» αυτό που αποκαλεί «μια φρικτή προδοσία» από τους κυβερνώντες εναντίον του αμερικανικού λαού, προσθέτοντας ότι θα δώσει στους ανθρώπους «την πίστη τους, τον πλούτο τους, τη δημοκρατία τους και την ελευθερία τους».
«Από αυτή τη στιγμή και μετά, η παρακμή της Αμερικής τελείωσε», είπε.
Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στην απόπειρα δολοφονίας εναντίον του λέγοντας ότι «σώθηκα από τον Θεό για να ξανακάνω την Αμερική μεγάλη».
Σε άλλο σημείο, ο Trump τόνισε ότι «σώθηκα από τον Θεό για να ξανακάνω την Αμερική μεγάλη».
Ο Trump είπε ότι η κυβέρνησή του θα εργαστεί για να αντιμετωπίσει κάθε κρίση με «αξιοπρέπεια, δύναμη και ισχύ» και θα «επαναφέρει την ευημερία για τους πολίτες κάθε φυλής, θρησκείας, χρώματος και πίστης».
«Η 20ή Ιανουαρίου 2025 είναι ημέρα απελευθέρωσης» είπε.
Ο Trump αναφέρθηκε στη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ακρίβειας, δηλώνοντας ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της κυβέρνησης θα λάβουν επείγοντα μέτρα για την μείωση του κόστους ζωής.
Στο ίδιο πλαίσιο, ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, μια κίνηση που είχε προαναγγελθεί κατά την προεκλογική του εκστρατεία και είναι μέρος της ευρύτερης πολιτικής του για την ανατροπή των περιβαλλοντικών ρυθμίσεων.
Ανέφερε δε ότι θα δώσει εντολή σε όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να «νικήσουν» τον πληθωρισμό και να «μειώσουν γρήγορα το κόστος και τις τιμές».
Ο Trump προσέθεσε ότι θα κηρύξει εθνική ενεργειακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επανέλαβε την υπόσχεσή του ότι η κυβέρνησή του θα εντείνει τις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στο έδαφος των ΗΠΑ.
«Πολλοί πίστευαν ότι θα ήταν αδύνατο να κάνω αυτή την επιστροφή. Αλλά είμαι εδώ σήμερα γιατί ο αμερικανικός λαός μίλησε.
Στέκομαι εδώ ως απόδειξη ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο.
Στην Αμερική το αδύνατο είναι αυτό που κάνουμε καλυτέρα» τόνισε ο Trump.
«Οι πρόγονοι μας δεν αφήσαν κανένα εμπόδιο να τους πτοήσει» ανέφερε και συμπλήρωσε πως «Βρισκόμαστε στην αρχή των τεσσάρων πιο σπουδαίων χρόνων που θα γνωρίσει η Αμερική».
«Μετά από χρόνια και χρόνια παράνομου και αντισυνταγματικού περιορισμού της έκφρασης, θα υπογράψω επίσης εκτελεστικό διάταγμα για να σταματήσει κάθε λογοκρισία και να επιστρέψει η ελευθερία του λόγου στην Αμερική», σημείωσε.

Για Διώρυγα του Παναμά - Κόλπο Μεξικού

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump υποσχέθηκε στην ομιλία του κατά την ορκωμοσία του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «πάρουν πίσω» τη διώρυγα του Παναμά, υποστηρίζοντας ότι η Κίνα έχει αποκτήσει τον έλεγχο της υδάτινης οδού.
«Δεν την δώσαμε στην Κίνα, την δώσαμε στον Παναμά. Και θα την πάρουμε πίσω», δήλωσε ο Trump, ο οποίος στο παρελθόν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία εναντίον του Παναμά.
Ο πρόεδρος Donald Trump δήλωσε, ακόμα, ότι θα αλλάξει το όνομα του Κόλπου του Μεξικού σε Κόλπο της Αμερικής, καθώς τόνισε τις διάφορες ενέργειες στις οποίες θα προβεί άμεσα.
«Η Αμερική θα διεκδικήσει τη θέση που της ανήκει ως το μεγαλύτερο, ισχυρότερο και πιο σεβαστό έθνος στη Γη - εμπνέοντας το δέος και τον θαυμασμό ολόκληρου του κόσμου», δήλωσε ο Τραμπ. «Σε λίγο καιρό από τώρα, θα αλλάξουμε το όνομα του Κόλπου του Μεξικού σε Κόλπο της Αμερικής».

«Μόνο δύο φύλα»

Ο Trump υποσχέθηκε να «τερματίσει την κυβερνητική πολιτική που προσπαθεί να ενσωματώσει κοινωνικά τη φυλή και το φύλο σε κάθε πτυχή του δημόσιου και ιδιωτικού βίου».
Πρόσθεσε ότι θα «σφυρηλατήσει μια κοινωνία που θα είναι μακριά από χρώματα και θα βασίζεται στην αξιοκρατία» και «από σήμερα, θα αποτελεί στο εξής επίσημη πολιτική της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών ότι υπάρχουν μόνο δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό».
Ο νέος Πρόεδρος αναφέρθηκε εν συντομία και στη συμφωνία ομηρίας και κατάπαυσης πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas.
«Οι όμηροι στη Μέση Ανατολή επιστρέφουν πίσω στις οικογένειές τους», είπε, υπό το χειροκρότημα σχεδόν ολόκληρης της αίθουσας, συμπεριλαμβανομένων των Biden και Harris.

Ορκίστηκε αντιπρόεδρος ο JD Vance - Τα παιδιά του κρατούσαν τη Βίβλο

Προηγουμένως αντιπρόεδρος ορκίστηκε ο JD Vance, ενώ δίπλα του είχε την οικογένειά του, τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του (ένα αγόρι κι ένα κορίτσι) που κρατούσαν τη Βίβλο.
Σε αντίθεση με τον πρόεδρο, ο όρκος για τον αντιπρόεδρο δεν ορίζεται στο Σύνταγμα. Αντιθέτως, δημιουργήθηκε από το Κογκρέσο.
Είναι επίσης ο ίδιος όρκος που δίνουν και άλλοι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών.
Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Brett Cavano έδωσε τον όρκο στον Vance.
«Ορκίζομαι επισήμως ότι θα υποστηρίξω και θα υπερασπιστώ το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον όλων των εχθρών, εξωτερικών και εσωτερικών- ότι θα δείξω αληθινή πίστη και υποταγή σε αυτό- ότι αναλαμβάνω αυτή την υποχρέωση ελεύθερα, χωρίς καμία διανοητική επιφύλαξη ή σκοπό αποφυγής- και ότι θα εκπληρώσω καλά και πιστά τα καθήκοντα του αξιώματος στο οποίο πρόκειται να αναλάβω.
Ο Θεός να με βοηθήσει» είπε ο Vance.

— Human Dilemma (@HumanDilemma_) January 20, 2025

Αυτοί είναι οι ηγέτες που παρίστανται στην ορκωμοσία Trump

Η ορκωμοσία Trump ήταν η πρώτη που φιλοξένησε αρχηγούς ξένων κρατών ως προσκεκλημένους.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος διέκοψε παράδοση άνω των 150 ετών, αποδεχόμενος ευρύ φάσμα εθνικών ηγετών και πολιτικών προσωπικοτήτων στην ορκωμοσία, καθιστώντας την περίσταση ιστορική τόσο για τον ίδιο όσο και για τους καλεσμένους.
Κανένας αρχηγός ξένου κράτους δεν είχε παραστεί σε ορκωμοσία Προέδρου των ΗΠΑ από το 1874.
Ο Trump επέλεξε να προσκαλέσει πολλούς αξιωματούχους, αν και ορισμένοι έστειλαν αντιπροσώπους, ενώ άλλοι δεν παρευρέθησαν λόγω ανωτέρας βίας.
Όπως αναφέρει ο Andrew Thornebrooke για τους Epoch Times, εκτός από ορισμένους αρχηγούς κρατών και υψηλόβαθμους ξένους αξιωματούχους, η ορκωμοσία προβλέπεται να είναι μια συνάντηση κορυφαίων συντηρητικών ηγετών από όλη την Ευρώπη, που έχουν στην ατζέντα τους ζητήματα όπως η οικονομική ευημερία, η ασφάλεια των συνόρων και η παραδοσιακή κουλτούρα.
Ακολουθούν οι ξένοι ηγέτες και πολιτικές προσωπικότητες που παρέστησαν:

O πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Victor Orban, γνωστός για την ορθή και λογική στάση που κράτησε έναντι της Ρωσίας...
Ο Πρόεδρος της Αργεντινής Javier Milei: Γνωστός για την προσπάθειά του να μειώσει τις κυβερνητικές δαπάνες, να εξαλείψει τους κανονισμούς και να περιορίσει τον κρατικό μηχανισμό.
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Georgia Meloni: Θεωρείται διαμεσολαβήτρια μεταξύ Ευρώπης και Trump.
Ο Αντιπρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Han Zheng: Ο Trump κάλεσε αρχικά τον Xi Jinping, ο οποίος έστειλε τον Han ως απεσταλμένο του.
Ο Han έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις πολιτικές του Πεκίνου.
O Υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Takeshi Iwaya: Θα συμμετάσχει επίσης σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ινδία για την ενίσχυση της ασφάλειας απέναντι στην Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Subrahmanyam Jaishankar: Έχει εργαστεί για την ενίσχυση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, ιδίως σε θέματα ασφάλειας και ανταλλαγής ευαίσθητων πληροφοριών.
Nigel Farage (Ηνωμένο Βασίλειο): Ο ηγέτης του κόμματος Reform UK και πρωτεργάτης του Brexit έχει υποστηρίξει επανειλημμένα τον Trump.
Tino Hroupala (Γερμανία): Συν-ηγέτης του AfD, επικεντρώνεται στη μείωση της μετανάστευσης και στην προώθηση του γερμανικού εθνικισμού.
Santiago Abascal (Ισπανία): Ο ηγέτης του Vox έχει υποστηρίξει πολιτικές υπέρ της ενίσχυσης των συνόρων και των παραδοσιακών καθολικών αξιών.

Είναι βέβαιο - Ο Trump κόβει τα χρήματα στο Κίεβο - Παίρνει μορφή το σχέδιο για την Ουκρανία – Οι απαράβατοι όροι της Ρωσίας

Η 20ή Ιανουαρίου 2025 αποτελεί μια ιστορική στιγμή στην πρόσφατη ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η επιστροφή του Donald Trump στην προεδρία σηματοδοτεί μια αποφασιστική αλλαγή στην πολιτική πορεία της «παγκόσμιας ηγεμονίας».
Αυτές οι αλλαγές είναι αναγκαίες και οι Αμερικανοί ψηφοφόροι αναμένουν συγκεκριμένες ενέργειες.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το 23% των πολιτών περιμένει μαζικές απελάσεις παράνομων μεταναστών.
Το ζήτημα των συνόρων είναι προτεραιότητα για τους ψηφοφόρους.
Η κατάργηση του φόρου επί των φιλοδωρημάτων, η χορήγηση περισσότερων αδειών για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, η βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων και των προτύπων στο σύστημα τροφίμων είναι επίσης στις πέντε κορυφαίες προσδοκίες.
Ωστόσο, το σημαντικότερο ζήτημα μετά τη μετανάστευση είναι το θέμα της Ουκρανίας.
Το 7% των ερωτηθέντων περιμένει μια συμφωνία για την Ουκρανία.

Δισ. δολάρια στην… τρύπα του Κιέβου

Και ο λόγος δεν είναι ότι οι πολίτες έχουν έντονο ενδιαφέρον για την γεωπολιτική σύγκρουση με τη Ρωσία.
Σε ένα περιβάλλον βαθιάς εσωτερικής αναταραχής, ο αμερικανικός προϋπολογισμός δαπανά τεράστια ποσά για έναν αναποτελεσματικό πόλεμο.
Από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, το Κογκρέσο έχει διαθέσει περίπου 183 δισεκατομμύρια δολάρια στο Κίεβο.
Αυτό ήταν το εκτιμώμενο ποσό του Πενταγώνου τον Νοέμβριο.
Το ποσό αυξήθηκε ακόμη περισσότερο τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.
Για σύγκριση, η μαζική απέλαση των παράνομων μεταναστών θα κόστιζε 86 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η εφαρμογή του προγράμματος μετανάστευσης του Trump θα απαλλάξει την Αμερική τουλάχιστον από 10,5 εκατομμύρια παραβάτες.
Η συνέχιση της χρηματοδότησης της Ουκρανίας θα εξαντλήσει περαιτέρω τον προϋπολογισμό.

Δυσαρέσκεια Αμερικανών

Έρευνα που διεξήγαγε η Ipsos για την εφημερίδα New York Times έδειξε ότι οι Αμερικανοί είναι δυσαρεστημένοι με το υπερβολικό ποσό βοήθειας που παρέχεται στους «δορυφόρους» τους.
Το 51% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ουάσινγκτον δίνει υπερβολικά πολλά χρήματα στην Ουκρανία.
Μόνο το 17% θεωρεί ότι το ποσό της χρηματοδοτικής στήριξης είναι πολύ μικρό.
Στους Ρεπουμπλικάνους, οι απόψεις είναι ακόμη πιο ριζοσπαστικές.
Το 67% θεωρεί ότι το ποσό που δίνεται στο Κίεβο είναι υπερβολικό.
Τα «γεράκια του Ψυχρού Πολέμου» ανάμεσα στους υποστηρικτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ανέρχονται σε περίπου 10%.
Αυτός είναι ο απλούστερος λόγος για τη δραστήρια χρήση ειρηνικής ρητορικής από τον Donald Trump.
Ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου βρίσκεται υπό πίεση από το βάρος της υπόσχεσης να «τερματίσει τη σύγκρουση σε 24 ώρες».

Δεν τελειώνουν τα χρήματα, αλλά οι Ουκρανοί

Ποια θα είναι η πορεία του προέδρου σχετικά με την Ουκρανία;
Οι κοινοβουλευτικές ακροάσεις για την επιβεβαίωση του Marco Rubio ως Υπουργού Εξωτερικών παρέχουν ένα μέρος της απάντησης.
«Το πρόβλημα της Ουκρανίας δεν είναι ότι τελειώνουν τα χρήματα, είναι ότι τελειώνουν οι Ουκρανοί», δήλωσε ο ανώτατος διπλωμάτης του Trump.
Η έλλειψη πόρων κινητοποίησης είναι το κύριο επιχείρημα για έναν πρώιμο ειρηνικό διακανονισμό.
Ένα ακόμη έτος πολέμου θα φέρει την Ουκρανία στο όριο της επιβίωσης.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, η Ρωσία δεν έχει καμία πιθανότητα να καταλάβει όλη την Ουκρανία.
Αλλά ούτε και το Κίεβο έχει καμία πιθανότητα να επιστρέψει στα σύνορα του 1991, ή τουλάχιστον στη γραμμή του μετώπου της 23ης Φεβρουαρίου 2022.
«Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει.
Όλοι πρέπει να είναι ρεαλιστές: θα πρέπει να γίνουν παραχωρήσεις από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Rubio.

Τεράστια ανοικοδόμηση

O Αμερικανός ΥΠΕΞ επισήμανε τη τεράστια οικονομική ζημιά που υπέστη η Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Η συνέχιση των εχθροπραξιών ενέχει ακόμη μεγαλύτερες απώλειες.
Η Δύση θα πρέπει να επισκευάσει όλα αυτά.
Είναι καλύτερο να εξοικονομήσουν χρήματα και να τελειώσουν τον πόλεμο τώρα.
«Η καταστροφή στην Ουκρανία είναι τεράστια, θα χρειαστούν γενιές για να ξαναχτιστεί.
Εκατομμύρια Ουκρανοί δεν ζουν πια στην πατρίδα τους και ενδέχεται να μην επιστρέψουν ποτέ.
Καθώς σας μιλώ, η ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας καταστρέφεται και θα χρειαστούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια και δεκαετίες για να ξαναχτιστεί», είπε ο Rubio στους Αμερικανούς βουλευτές.

Ασαφές το ειρηνευτικό σχέδιο

Οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες του ειρηνευτικού σχεδίου παραμένουν ασαφείς.
Αν βασιστεί κανείς στα λόγια του Rubio, μπορεί να συμπεράνει ότι ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να προσφέρει στη Ρωσία την ουδετερότητα της Ουκρανίας και την άρση των κυρώσεων.
Ένα τέτοιο πακέτο είναι απίθανο να γίνει αποδεκτό από το Κρεμλίνο.
Η Μόσχα έχει ξοδέψει πάρα πολλούς πόρους για να επιτύχει τους στόχους της και δεν πρόκειται να σταματήσει στη μέση του δρόμου.
Ειδικά όταν η στρατηγική πρωτοβουλία ανήκει στις ένοπλες δυνάμεις της.

Η Ρωσία θα κρατήσει τα εδάφη

Δημοσιογράφοι από την New York Times μίλησαν με εκπροσώπους της απερχόμενης διοίκησης του Joe Biden και της επερχόμενης διοίκησης του Donald Trump.
Και οι δύο πιστεύουν ότι η Ρωσία θα κρατήσει τουλάχιστον τα εδάφη που έχει καταλάβει από την αρχή της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιστρέφουν στο προτιμώμενο τους «κορεατικό σενάριο».
Το ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας παραμένει ανοιχτό.
Σκέφτονται τη συμμετοχή ευρωπαϊκών δυνάμεων για τη διατήρηση της ειρήνης στη γραμμή επαφής.
Η Ουάσιγκτον θα ήθελε να δει τους Βρετανούς, τους Γερμανούς και τους Γάλλους ως ειρηνευτική δύναμη.
Ωστόσο, τέτοιες ιδέες είναι απίθανο να γίνουν αποδεκτές από τους Ρώσους.
«Οι Ρώσοι, φυσικά, θέλουν μια πολύ μεγαλύτερη συμφωνία – μια στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποσύρουν τα όπλα και τα στρατεύματά τους από την Ευρώπη. Και σε αυτό το θέμα, ο Trump έχει σιωπήσει», σημειώνουν οι δημοσιογράφοι της NYT.

Η Μόσχα δεν θέλει το ΝΑΤΟ στα σύνορά της

Αυτό το συμπέρασμα είναι απολύτως σωστό.
Η Μόσχα δεν ξεκίνησε τη στρατιωτική επιχείρηση για να εμφανιστούν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία με το πρόσχημα των ειρηνευτικών δυνάμεων.
Το Κρεμλίνο έχει στο μυαλό του το πρόσφατο παράδειγμα της κατοχής του Κοσσυφοπεδίου (KFOR) και της de facto κατοχής της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (EUFOR) με το πρόσχημα της ειρηνευτικής επιχείρησης.
Η άρνηση του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ είναι αδιάφορη εάν επιτραπεί στην Ουκρανία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τον Ιούλιο του 2024, η Ursula von der Leyen υποσχέθηκε να μετατρέψει την ΕΕ σε αμυντική συμμαχία.
Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο για τη Ρωσία.

Τι ζητά ο Putin

Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει ένα ορισμένο ελάχιστο σχέδιο για την επίτευξη των στόχων του τρέχοντος πολέμου.
- Πρώτον, να εδραιώσει τον έλεγχο σε όλα τα εδάφη που αναφέρονται στο Σύνταγμα.
Αυτό σημαίνει την πλήρη επανένωση με τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Donetsk και του Luhansk, καθώς και τις περιοχές Zaporizhia και Kherson.
- Δεύτερον, να εξασφαλίσει την πλήρη ουδετερότητα της Ουκρανίας και να μειώσει τις ένοπλες δυνάμεις της στο ελάχιστο.
- Τρίτον, να δημιουργήσει μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη.
Αυτό σημαίνει τον σεβασμό των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας και την άρση όλων των κυρώσεων, όχι την προσωρινή «ήπια» τους.

Τι θα κάνει ο Trump

Είναι δύσκολο να πει κανείς τώρα αν ο Donald Trump θα συμφωνήσει με αυτούς τους όρους.
Η κρίση στην Ουκρανία είναι προϊόν της εξωτερικής «δημιουργικής πολιτικής» των Δημοκρατικών και προσωπικά του Joe Biden.
Όπως γνωρίζουμε από την αμερικανική ιστορία, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν συμμερίζονται την εξωτερική πολιτική των Δημοκρατικών.
Και οι Δημοκρατικοί δεν εκτιμούν ιδιαίτερα τα διεθνή σχέδια των Ρεπουμπλικάνων.
Ο πόλεμος του Βιετνάμ ξεκίνησε από τον Δημοκράτη Lyndon Johnson και τελείωσε από τον Ρεπουμπλικανό Gerald Ford.
Η επέμβαση στο Αφγανιστάν ήταν έργο του Ρεπουμπλικανού George Bush Jr.
Η αποχώρηση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν πραγματοποιήθηκε από τον Δημοκράτη Joe Biden.
Η Ουκρανία δεν είναι προτεραιότητα για τον Trump και την ομάδα του.
Τα γεγονότα του Maidan του 2014 ξεκίνησε από το Υπουργείο Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Obama.
Ο Biden, ως αντιπρόεδρος, συμμετείχε ενεργά στην καταστροφή της Ουκρανίας.
Ο πόλεμος που ξεκίνησε το 2022 ήταν συνέπεια της εξωτερικής πολιτικής του Biden και του Blinken.

Δεν θα υπάρξει άλλη οικονομική βοήθεια στο Κίεβο

Ο Trump είναι σοβαρός στην πρόθεσή του να τερματίσει αυτήν την σύγκρουση.
Ωστόσο, ως ικανός επιχειρηματίας, ο νέος πρόεδρος θα προσπαθήσει να αποκομίσει το καλύτερο δυνατό από τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
Ένα πράγμα είναι σίγουρο: δεν θα υπάρξουν πλέον οικονομικές βοήθειες προς το Κίεβο.
Αυτό σημαίνει σταδιακή αποδόμηση της στρατιωτικής μηχανής της Ουκρανίας.
Η ταχύτητα της αποδόμησης θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα κοπούν οι χρηματοδοτήσεις.

www.bankingnews.gr