Να σημειωθεί ότι αχρήστευση του αγωγού TurkStream θα προκαλέσει μεγάλη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη. Να σημειωθεί πως το Αζερμπαϊτζάν έχει σταματήσει την ροή αερίου σε Βουλγαρία και Σερβία, επικαλούμενο τεχνικούς λόγους.
Η ΕΕ θα πρέπει να αναθεωρήσει τις οικονομικές της προτεραιότητες προκειμένου να ενισχύσει τον προϋπολογισμό για την Άμυνα, τόνισε κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Δευτέρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. «Κατά μέσο όρο οι κυβερνήσεις ξοδεύουν το ένα τέταρτο του εθνικού τους εισοδήματος σε συντάξεις, στην Υγεία και στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης. Χρειαζόμαστε μόνο ένα ποσοστό αυτών των χρημάτων για να ενισχύσουμε την άμυνα», είπε ο Μαρκ Ρούτε στους ευρωβουλευτές.
Οι χώρες που μετέχουν στο ΝΑΤΟ είναι υποχρεωμένες να ξοδεύουν το 2% του ΑΕΠ τους για την Άμυνα, με 24 από τα 32 κράτη της συμμαχίας να καλύπτουν το ποσοστό αυτό, αναφέρει το Politico. Σε πρόσφατες όμως δηλώσεις του, ο Ντόναλντ Τραμπ, κάλεσε τους συμμάχους να αυξήσουν την αμυντική τους δαπάνη στο 5%, κάτι που για πολλές χώρες φαντάζει υπερβολικό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης χρειάζεται επιπλέον 500 δισεκατομμύρια ευρώ την επόμενη δεκαετία. Ώστε έτσι να μπορέσει να παραμείνει ανταγωνιστική και να καλύψει την τρέχουσα ζήτηση.
Η Μόσχα για τον Turkstream
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι επιδιώκουν να αχρηστεύσουν τον αγωγό αερίου TurkStream. Μέσω αυτού του αγωγού το ρωσικό φυσικό αέριο ρέει προς την Τουρκία και την Ευρώπη. Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, πως κατέρριψε εννέα ουκρανικά μη επανδρωμένα ενάερια οχήματα που επιχείρησαν να επιτεθούν σε τμήμα της υποδομής του TurkStream και αποκάλεσε την ουκρανική ενέργεια «πράξη ενεργειακής τρομοκρατίας».
«Το καθεστώς του Κιέβου επιχείρησε να επιτεθεί με εννέα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα» σε σταθμό διανομής αερίου του αγωγού TurkStream στην περιφέρεια του Κρασνοντάρ (νοτιοδυτική Ρωσία) «με στόχο να διακοπούν οι παραδόσεις αερίου προς τις ευρωπαϊκές χώρες», ανακοίνωσε ο ρωσικός στρατός διαβεβαιώνοντας ότι όλα τα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν χωρίς να εμποδισθεί η λειτουργία του σταθμού.
Σύμφωνα με τη ρωσική ανακοίνωση, τα συντρίμμια ενός από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που καταρρίφθηκαν προκάλεσαν ήσσονος σημασίας ζημιές στο κτίριο του σταθμού καθώς και σε εξοπλισμό του, οι οποίες όμως επισκευάσθηκαν γρήγορα. Ο TurkStream είναι ο μόνος πλέον αγωγός που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, έπειτα από την διακοπή, την 1η Ιανουαρίου, της διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους και το σαμποτάζ του Nord Stream το 2022. Όπως προαναφέραμε, υπάρχει ζήτημα και με την ροή αερίου από το Αζερμπαϊτζάν που δεν σχετίζεται με την πολεμική κρίση στην Ουκρανία.
Τί έγραφε το Spiegel για τον Nord Stream
Να σημειωθεί πως δυτικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν υπεύθυνο το Κίεβο για το σαμποτάζ στον Nord Stream το 2022 (τότε είχε κατηγορηθεί η Μόσχα που είχε αρνηθεί κάθε ευθύνη). Μάλιστα το Der Spiegel δημοσίευσε ότι το Κίεβο σχεδίαζε να πλήξει και τον TurkStream, στα χνάρια του επιτυχημένου σαμποτάζ του Nord Stream.
«Στον Ζαλούζνι (πρώην διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας) άρεσε τόσο πολύ η επιχείρηση “Diameter” (η κωδική ονομασία για την τότε συζητούμενη δολιοφθορά στους Nord Stream) που φέρεται να πρότεινε να εφαρμοστεί και στη Μαύρη Θάλασσα, στον αγωγό TurkStream που μεταφέρει αέριο από την Ρωσία στην Τουρκία», είχε γράψει το Spiegel. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η επίθεση στον TurkStream απέτυχε και η προσοχή στράφηκε στον Nord Stream».
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε τέσσερις απόπειρες καταστροφής του TurkStream για το 2023. Εκτιμάται ότι είναι δύσκολο η Ουκρανία να προχωρήσει σε σαμποτάζ τέτοιου βεληνεκούς, χωρίς να έχει την έγκριση των ΗΠΑ.