Τουρκικό δημοσίευμα αναφέρεται σε αναφορά των New York Times για το σχεδιασμό της Μέσης Ανατολής πριν από 12 χρόνια που επισημαίνει «Πώς μπορούν 5 χώρες να γίνουν 14;»
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όταν μιλάμε για κρίση στη Μέση
Ανατολή, έρχεται στο μυαλό ο χάρτης του έργου Greater Middle East Project.Το δημοσίευμα επαναφέρει το νέο χάρτης της Μέσης Ανατολής που δημοσιεύτηκε από της παγκοσμίου φήμης εφημερίδας ‘The New York Times’ στις 28 Σεπτεμβρίου 2013.
Ένας αξιοσημείωτος χάρτης που σχεδόν αλλάζει τα σημερινά σύνορα, πριν από 12 χρόνια.
Το Greater Middle East Project, το οποίο επανήλθε στην ημερήσια διάταξη μετά το τέλος της 61χρονης διακυβέρνησης του κόμματος Μπάαθ στη Συρία, συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο σοβαρών συζητήσεων, ειδικά στην Τουρκία.
Turkish delight
Ο χάρτης που δημοσιεύτηκε σε άρθρο του περιοδικού The New York Times με ημερομηνία 28 Σεπτεμβρίου 2013, ήρθε ξανά στο προσκήνιο.
«Η Συρία θα είναι το κέντρο της Μέσης Ανατολής »
Στο άρθρο με τίτλο «Συλλογιζόμενος την επαναχαρτογραφημένη στη Μέση Ανατολή» που δημοσιεύτηκε από τον Robin Wrigth, λέγεται ότι ειδικά ο αραβικός κόσμος έχει παγιδευτεί από αυταρχικές κυβερνήσεις και ότι με την κατάρρευση αυτών των κυβερνήσεων, η Συρία θα γίνει το κέντρο.
«Η Συρία θα χωριστεί στα 3»
Το άρθρο κάνει επίσης μια αξιολόγηση των διεργασιών που θα προκύψουν μετά το τέλος του εμφυλίου στη Συρία. Οι ακόλουθες εκφράσεις χρησιμοποιούνται στις ενότητες όπου γράφεται ότι η Συρία θα χωριστεί σε τρία:
«Η Συρία έχει χωριστεί σε τρεις αναγνωρίσιμες περιοχές, η καθεμία με τη δική της σημαία και δυνάμεις ασφαλείας. Ένα διαφορετικό μέλλον διαμορφώνεται: ένα στενό κρατίδιο κατά μήκος ενός διαδρόμου από το νότο μέσω της Δαμασκού, της Χομς και της Χάμα στη βόρεια ακτή της Μεσογείου που ελέγχεται από τους Άσαντ μειονοτική αίρεση των Αλαουιτών στο βορρά, ένα μικρό Κουρδιστάν που είναι σε μεγάλο βαθμό αυτόνομο από τα μέσα του 2012, με το μεγαλύτερο μέρος να είναι η σουνιτική κεντρική περιοχή.
« Η διάλυση στη Συρία θα έχει αντανάκλαση και στο Ιράκ »
Το άρθρο αναφέρει ότι μια διάλυση στη Συρία, η οποία εμπίπτει στο πεδίο της σιιτικής πολιτικής, θα αποτελέσει προηγούμενο για άλλες χώρες της περιοχής:
«Η διάλυση της Συρίας θα δημιουργούσε προηγούμενο για την περιοχή, ξεκινώντας ακριβώς δίπλα της. Μέχρι στιγμής, το Ιράκ αντιστέκεται στην αποσύνθεση λόγω ξένων πιέσεων, του φόβου να δράσει μόνος σε περιφερειακό επίπεδο και του πετρελαϊκού πλούτου, που αγοράζει πίστη, τουλάχιστον στα χαρτιά. Αλλά η Συρία τώρα ανατρέπει το Ιράκ.» «Το παρασύρει στη δική του δίνη».
Δημοσίευσαν και το Νέο χάρτη της Μέσης Ανατολής
Ο προηγούμενος χάρτης έφερε στο μυαλό τον χάρτη του Greater Middle East Project.
Το Project, γνωστό ως Greater Middle East Project, ξεκίνησε στις ΗΠΑ και εμφανίστηκε κατά τη διακυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.
« Θα αλλάξουν τα σύνορα 22 χωρών»
Σε ένα άρθρο που έγραψε η Condoleezza Rice, η οποία υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μεταξύ 26 Ιανουαρίου 2005 και 20 Ιανουαρίου 2009, όταν ήταν Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας το 2003, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Τα σύνορα 22 χωρών στη Μέση Ανατολή θα αλλάξουν».
—