Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του ανέφερε πώς η ροή φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς τη Σερβία έχει διακοπεί και δεν είναι σαφές πότε θα συνεχιστεί.
Πριν από τέσσερις ημέρες οι Αζέροι προχώρησαν σε αναστολή των
προμηθειών φυσικού αερίου και στην Βουλγαρία.Η διακοπή, η οποία ξεκίνησε στις 7 Ιανουαρίου 2025, αποδόθηκε σε τεχνικά προβλήματα. Σύμφωνα με την Bulgargaz, ο προμηθευτής την ενημέρωσε για τη διακοπή στις 6 Ιανουαρίου, με την προσδοκία ότι οι παραδόσεις θα συνεχιστούν έως τις 11 Ιανουαρίου 2025.
Η μοναδική πηγή τους αυτή την στιγμή είναι ο Turkish Stream, ο οποίος μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο.
Η Ελλάδα που παίρνει μέσω ΤΑΡ αζερικό φυσικό αέριο δεν έχει ανακοινώσει αν έχει υπάρξει ανάλογη ειδοποίηση, αλλά η κατάσταση εξελίσσεται γοργά σε κρίσιμη, σε συνδυασμό με την απαγόρευση της Ουκρανίας για διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου από το έδαφός της.
Όλοι ξέρουν ότι το αζερικό φυσικό αέριο είναι σε μεγάλο βαθμό ρωσικό. Άρα αν η Ρωσία θέλει να πιέσει τις Βρυξέλλες και το Κίεβο, μπορεί μπλοκάρει τις εξαγωγές στους Αζέρους.
Αν επιβεβαιωθεί και διακοπή στον ΤΑΡ, τότε μόνο ο Turkish Stream απομένει για να επιβιώσει ενεργειακά η Ελλάδα.
Όπως φαίνεται στον χάρτη η διαδρομή των αζερικών αγωγών Nabucco και TAP είναι πολύ συγκεκριμένη: Ξεκινούν από την Κασπία και φτάνουν μέχρι την κεντρική Ευρώπη που έχει πληγεί καίρια από την απόφαση Ζελένσκι να κόψει το ρωσικό φυσικό αέριο και περνάνε στην Ιταλία.
Αν κάποιος ευεργετείται από την αζερική απόφαση αυτή είναι η Ρωσία, φυσικά. Και άλλη εξήγηση για το κόψιμο παροχής στο αζερικό φυσικό αέριο δεν υπάρχει, εκτός από το ότι οι Ρώσοι σταμάτησαν να εφοδιάζουν το Αζερμαϊτζάν για να γεμίζει τους αγωγούς του.
Τελικά όλοι εργάζονται για την Ρωσία: Μόνο ο Turkish Stream και το ρωσικό φυσικό αέριο από τη νότια όδευση, μπορεί να σώσει αυτή στην στιγμή την κατάσταση!
Ο Βούτσις ανακοίνωσε ότι «Έλαβα πληροφορίες από το Αζερμπαϊτζάν ότι λόγω ανωτέρας βίας και των προβλημάτων που έχουν, από σήμερα δεν μπορούμε να υπολογίζουμε σε 1,7 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που έρχονταν κάθε μέρα», δήλωσε ο Βούτσιτς στους δημοσιογράφους. Ο Βούτσιτς πρόσθεσε ότι δεν είναι σαφές πότε θα επανέλθουν οι ροές φυσικού αερίου.
«Αυτό σημαίνει ότι από σήμερα θα αρχίσουμε να ξοδεύουμε τα αποθέματα φυσικού αερίου», τόνισε ο Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι σε ένα ή δύο μήνες οι ροές φυσικού αερίου να επανέλθουν.
Το 2023, η Σερβία, η οποία χρησιμοποιεί περισσότερα από 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, υπέγραψε συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για την αγορά 400 εκατ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από το 2024. Το υπόλοιπο φυσικό αέριο προέρχεται από τη Ρωσία.
Η Σερβία, δέχεται πιέσεις από τους δυτικούς για να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία όσον αφορά το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.
Μετά τις νέες αμερικανικές κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Ρωσίας, η ρωσική Gazprom Neft θα λάβει 45 ημέρες προθεσμία για να αποχωρήσει από την ιδιοκτησία της σερβικής πετρελαϊκής εταιρείας NIS, η οποία είναι από τους μεγαλύτερους συνεισφέροντες στον προϋπολογισμό της Σερβίας.
Η NIS ανήκει κατά πλειοψηφία στην Gazprom Neft, η οποία κατέχει το 50% των μετοχών, και στη ρωσική Gazprom, η οποία κατέχει το 6,15% των μετοχών. Η σερβική κυβέρνηση κατέχει το 29,87%, ενώ οι μικρομέτοχοι αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο.
Αν συμβεί αυτό και η μοναδική πηγή φυσικού αερίου είναι η Ρωσία, τότε η Σερβία «σβήνει» ενεργειακά!
Εκτός αν την σώσει η… Ελλάδα, καθώς όπως ισχυρίστηκε ο Κ.Μητσοτάκης «Μέσω της Αλεξανδρούπολης και του (σ.σ.: αμερικανικού και πενταπλάσιου σε τιμή) LNG μπορούμε να εφοδιάσουμε ακόμα και… την Ουκρανία»!