Η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκίνησε δραστηριότητες γεώτρησης στα νότια του νησιού με την κοινή κοινοπραξία του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού Exxon Mobil και της QatarEnergy, που ανήκει στο κράτος του Κατάρ, γράφει τουρκικό δημοσίευμα.
Με αυτές η Κύπρος επιταχύνει την αναζήτησή της για ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο ξεκινώντας ουσιαστικά τις εργασίες γεώτρησης στο πηγάδι Ηλέκτρα στο 5ο οικόπεδο στα νότια του νησιού, με την κοινή κοινοπραξία του πετρελαϊκού κολοσσού Exxon Mobil με έδρα τις ΗΠΑ και το κράτος του Κατάρ – ιδιοκτησία QatarEnergy.
Η εξέλιξη αυτή κλιμακώνει τις εντάσεις γιατί λαμβάνει χώρα στην περιοχή που διεκδικεί η Τουρκία και βρίσκεται στα δυτικά του νησιού.
Ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία δικαιολογεί αυτές τις δραστηριότητες γεώτρησης με στόχο να γίνει μια εναλλακτική και αξιόπιστη πηγή φυσικού αερίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστηρίζουν ότι αυτό το βήμα θα διαταράξει τη σταθερότητα στην περιοχή.
Ανακοινώσεις Γεώτρησης από την Κυπριακή Δημοκρατία
Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, αναφέρεται ότι το γεωτρύπανο «Valaris DS-9» ξεκίνησε δραστηριότητες γεώτρησης στο πεδίο «Ηλέκτρα-1» που βρίσκεται στο 5ο οικόπεδο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του νησιού.
Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι οι δραστηριότητες γεώτρησης θα παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο και ότι αυτές οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται από την κοινή επιχείρηση της ExxonMobil και της QatarEnergy, η οποία διαθέτει άδεια εξερεύνησης υδρογονανθράκων για το μπλοκ.
Σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στα social media, ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η Κύπρος συνεχίζει τις ερευνητικές της δραστηριότητες με στόχο να γίνει μια εναλλακτική και αξιόπιστη πηγή φυσικού αερίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κύπρο.
Ενεργειακή συνεργασία με την Αίγυπτο
Εν τω μεταξύ, η Κυπριακή Δημοκρατία αναπτύσσει επίσης ενεργειακή συνεργασία με την Αίγυπτο. Οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών συναντήθηκαν για να συζητήσουν κοινά έργα υποδομής για τη μεταφορά φυσικού αερίου την εποχή που ξεκίνησε η νέα γεώτρηση στα ανοιχτά του νησιού.
Σύμφωνα με τις σχετικές ειδήσεις στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στις συναντήσεις συζητήθηκαν τα θέματα υγροποίησης του φυσικού αερίου που προέκυψε από την ανακάλυψη «Κρόνος» στο 6ο οικόπεδο της Κύπρου με μεταφορά στην Αίγυπτο και εξαγωγή στις διεθνείς αγορές.
Οι δύο χώρες συμφώνησαν ότι αυτή η υποδομή θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν νέο ενεργειακό διάδρομο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.
Σκληρές αντιδράσεις Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων
Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά αντιδρούν στη νέα γεώτρηση στα ανοιχτά της νότιας ακτής του νησιού. Σε πρόσφατες δηλώσεις της για το θέμα, η Άγκυρα είχε δώσει το μήνυμα ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ότι δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα σε τομείς όπου η Τουρκία έχει δικαιώματα.
Η τουρκοκυπριακή πλευρά αντέδρασε επίσης σκληρά στις νέες δραστηριότητες γεώτρησης. Ένας από τους ηγέτες των Τουρκοκυπρίων, ο Ζίγια Οζτούρκλερ δήλωσε ότι οι δραστηριότητες που πραγματοποιεί η Κύπρος σε σημείο κοντά στην τουρκική υφαλοκρηπίδα θα διαταράξουν την ειρήνη και τη σταθερότητα.
Ο Οζτούρκλερ τόνισε ότι η στάση της Τουρκίας δεν πρέπει να δοκιμαστεί σε καμία κατάσταση που θα μπορούσε να βλάψει τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού.
Σημαντικός ο χρόνος
Το νέο βήμα που έκανε η Κύπρος μαζί με τους ενεργειακούς κολοσσούς των ΗΠΑ και του Κατάρ είναι αξιοσημείωτο χρονικά. Η νέα γεώτρηση, που κλιμακώνει την ένταση στα ανοιχτά του νησιού, βρίσκεται στην ατζέντα την ώρα που οι δύο ηγέτες στο νησί διαφωνούν για νέα σημεία διέλευσης.
Οι δύο ηγέτες, που συναντήθηκαν πρόσφατα, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα αυτό και παρέπεμψαν το θέμα στους διαπραγματευτές.
Από την άλλη πλευρά, μια νέα ανεπίσημη σύνοδος κορυφής για την Κύπρο αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο στην Ελβετία υπό την καθοδήγηση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).
Στη σύνοδο αυτή αναμένεται να συζητηθούν οι αντίθετες θέσεις της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς.
Ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά απαιτεί να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό από το σημείο που διακόπηκαν στα μέσα του 2017, η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε νέα βάση, στη βάση λύσης δύο κρατών.
Duvar
—