Η έκπληξη στην πρώτη ψηφοφορία που διεξήχθη στην Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ήρθε από την «Νίκη» καθώς τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές, προερχόμενοι από το κόμμα των «Σπαρτιατών» ψήφισαν τον Κωνσταντίνο Κυριακού
τον υποψήφιο του κόμματος δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι υπάρχει κλίμα διεύρυνσης.Όλα δείχνουν ότι έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την ένταξη των τεσσάρων ανεξάρτητων βουλευτών στην κοινοβουλευτική ομάδα της «Νίκης».
Υπενθυμίζεται ότι σε σύνολο 297 ψηφισάντων, ο Κωνσταντίνος Τασούλας απέσπασε 160 θετικές ψήφους, η Λούκα Κατσέλη 40, ο Τάσος Γιαννίτσης 34, ο Κωνσταντίνος Κυριάκος 14, ενώ «παρών» δήλωσαν 49 βουλευτές.
Ο Κώστας Κυριακού, η πρόταση που κατατέθηκε από την «Νίκη» έλαβε 14 θετικές ψήφους από τους 10 βουλευτές του κόμματος και τους ανεξάρτητους βουλευτές Διονύση Βαλτογιάννη, Γιώργο Μανούσο, Γιάννη Δημητροκάλλη και Κώστα Φλώρο.
Αξίζει να σημειωθούν κάποια πράγματα για την προεδρική επιλογή της «Νίκης», τον Κ.Κυριακού.
Ο Κ.Κυριακού, είναι Βορειοηπειρώτης και παρέμεινε για δέκα χρόνια στη φυλακή μέχρι την πτώση του καθεστώτος του Χότζα. Στη συνέχεια σπούδασε Νομική και σήμερα είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη «Νίκη» στις εκλογές του 2024, ενώ είχε τεθεί και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας στις τελευταίες εθνικές εκλογές, αλλά παραιτήθηκε.
«Προτείνουμε ένα πρόσωπο, που συμβολίζει τις αγέραστες αξίες του ελληνισμού. Υποστηρίζουμε μια προσωπικότητα, που μας έρχεται από τη Μεγάλη Ελλάδα, τη Ρωμιοσύνη», ανέφερε ο πρόεδρος της «Νίκης» Δημήτρης Νατσιός όταν παρουσίασε τον υποψήφιό της για ΠτΔ.
Η επιλογή του είχε υψηλό συμβολισμό καθώς με αυτό τον τρόπο δηλώνεται πως η βόρεια Ήπειρος ήταν, είναι και θα είναι ελληνική.
Η «Νίκη» είχε αποφασίσει να μην στηρίξει την υποψηφιότητά του Κώστα Τασούλα για τρεις λόγους:
Επειδή ο συγκεκριμένος είχε ψηφίσει το νόμο για τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια, για το «τριπλό μπάζωμα» της εγκλήματος των Τεμπών, ενώ όπως είπε ο Δημήτριος Νατσιός η επιλογή του Κ. Τασούλα δημιουργεί υποψίες «ότι ετοιμάζονται “βρωμοδουλειές” στο Αιγαίο».
Με την επιλογή του Κ.Κυριακού, όπως είπε «κανένα άλλο κόμμα δεν έχει τιμήσει με αυτόν τον τρόπο των αγώνα των Βορειοηπειρωτών».
Ο προτεινόμενος για την Προεδρία της Δημοκρατίας έθεσε μάλιστα ανοιχτά ζήτημα ένωσης της Βορείου Ηπείρου με την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι αυτό συμφωνήθηκε στη Συνδιάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων του 1946 και θα έπρεπε να διεκδικηθεί με τη διάλυση της ΕΣΣΔ, κατηγορώντας τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας για το ότι δεν το έπραξαν.
«Όσες ευκαιρίες κι αν πέρασαν, εμείς θα ψάχνουμε άλλες ευκαιρίες», είπε.