Το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου συνεχίζει να απασχολεί την πολιτική επικαιρότητα, με την κοινωνική δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης καθώς και την εικόνα των δημοσκοπικών ευρημάτων, με τις «χαμηλές πτήσεις» της Ν.Δ., να τροφοδοτούν περαιτέρω τη συζήτηση στον δημόσιο διάλογο.
Στο κυβερνών κόμμα τα στελέχη απορρίπτουν κατηγορηματικά τα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, ώστε να γίνει πιο εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας αλλά και να αυξηθεί το όριο εισόδου στη Βουλή.
Ο υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξη που παραχώρησε κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση. «Ο πρωθυπουργός λειτουργεί πολύ θεσμικά σε αυτό το κομμάτι και, προφανώς, η σταθερότητα της χώρας είναι πολύ σημαντική αλλά και ο σεβασμός στους θεσμούς είναι εξίσου σημαντικός. (…) Δεν υπάρχει κανένα θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου ούτε των ορίων» τόνισε ο κ. Λιβάνιος.
Ο αρμόδιος υπουργός αναφέρθηκε και στην εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, λέγοντας ότι έγινε μία προσπάθεια να εντοπιστούν περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι, ενώ δεν βρίσκονται στη ζωή, βρίσκονται ακόμα στους εκλογικούς καταλόγους. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε, έχουν εντοπιστεί περίπου 340.000 εκλογείς οι οποίοι θα διαγραφούν από τους εκλογικούς καταλόγους και αφορούν περίπου το 4,5% του συνολικού εκλογικού ποσοστού.
Για το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου τοποθετήθηκε και ο Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επισημαίνοντας ότι «εισηγήσεις μπορεί να υπάρχουν, αλλά εγώ δεν γνωρίζω και ούτε υπάρχει τέτοια συζήτηση».
Αναμφίβολα, πάντως, η παραδοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι υπάρχουν εισηγήσεις για επανεξέταση της συγκεκριμένης δυνατότητας επιβεβαιώνει τις παρασκηνιακές διεργασίες.
Στο Μαξίμου ενδεχομένως να τηρήσουν στάση αναμονής στο συγκεκριμένο θέμα, αναμένοντας την οριστική αναδιάταξη του πολιτικού και του κοινοβουλευτικού χάρτη, ώστε να κινηθούν αναλόγως.