Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα, που ανήκει στην Ομοσπονδία Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, είπε ότι σκοπεύει να στείλει νεαρούς άνδρες στη γειτονική Σερβία για στρατιωτική θητεία, η οποία επανήλθε με απόφαση του προέδρου
της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.«Χαίρομαι πολύ που η Σερβία αποφάσισε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Ψάχνουμε τρόπους να δούμε πώς τα αγόρια μας από τη Δημοκρατία Σέρπσκα μπορούν να εμπλακούν σε αυτή τη στρατιωτική εκπαίδευση στη Σερβία», είπε ο Ντόντικ σε συνέντευξή του στην καθημερινή εφημερίδα του Βελιγραδίου «Βετσέρνιε Νόβοστι».
«Μέσα από ορισμένες αποφάσεις, θα υποκινήσουμε τα αγόρια μας να πάνε στη Σερβία, να κάνουν τη στρατιωτική τους θητεία και να επιστρέψουν στη Δημοκρατία Σέρπσκα. Θα δούμε πώς μπορούμε να παρέχουμε ταχύτερη απασχόληση ή άλλου είδους προνόμια και υποστήριξη στους νέους άνδρες που το αποδέχονται αυτό», δήλωσε ο Ντόντικ.
«Μέσα από συγκεκριμένες λύσεις, θα τονώσουμε τα αγόρια μας να πάνε στη Σερβία, να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία και να επιστρέψουν στη Σέρπσκα», δήλωσε ο Ντόντικ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν οι Σέρβοι είναι να διατηρηθούν πάση θυσία η Δημοκρατία Σέρπσκα και η Σερβία».
«Δεν πρέπει να μπούμε σε ενοποιήσεις όπου θα χάσουμε το δικαίωμα στην κυριαρχία και την ταυτότητά μας. Οι μουσουλμάνοι θέλουν μια ενωμένη Βοσνία και Ερζεγοβίνη χωρίς Σέρβους. Για να το επιτύχουν αυτό, πρέπει να εξαλείψουν τη Δημοκρατία Σέρπσκα και επομένως εμείς είμαστε το πρόβλημα. Δεν χρειάζεται να πάμε σε πόλεμο είτε με τη Δύση, ούτε με την Ανατολή», τόνισε ο Ντόντικ.
Πιστεύει ότι η μόνη πιθανή θέση για τη Σερβία είναι να είναι μια στρατιωτικά ουδέτερη χώρα.
«Η Σερβία δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Τι είδους άνθρωποι θα είμαστε αν, μετά από δύο βομβαρδισμούς, ενταχθούμε τώρα σε αυτή τη συμμαχία. Από την άλλη πλευρά, εμείς οι Σέρβοι είμαστε περικυκλωμένοι από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό είναι σημαντικό για τη Σερβία να ενισχύσει τον στρατό της», είπε χαρακτηριστικά ο Μίλοραντ Ντόντικ, στη Novosti.
—