Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Μητσοτάκης πήρε ηγετική θέση ενάντια στην κριτική στη διαδικασία διαλόγου με την Τουρκία από υπερσυντηρητικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων πρώην πρωθυπουργών στο κόμμα του, και προτίμησε να κρατήσει ανοιχτή
την πόρτα του διαλόγου με την Άγκυρα.Βρίσκομαι στην Αθήνα για να παρακολουθήσω τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Ιεραπετρίτη σήμερα, γράφει ο Özay Şendir στην Milliyet.
Και οι δύο υπουργοί μοιράστηκαν πολύ θετικά μηνύματα πριν από τη συνάντηση, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να γράψω για τα παρασκήνια.
Έχω γράψει και παλιότερα, είμαι ένα από τα μέλη του Τουρκοελληνικού Φόρουμ Μέσων και Ακαδημιών, οπότε όταν ήρθα στην Αθήνα, συναντήθηκα με διάφορα ονόματα, μεταξύ των οποίων και ανώτερα στελέχη των ελληνικών ΜΜΕ.
Η περίληψη των πληροφοριών που έλαβα είναι η εξής:
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Μητσοτάκης πήρε ηγετική θέση ενάντια στην κριτική στη διαδικασία διαλόγου με την Τουρκία από υπερσυντηρητικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων πρώην πρωθυπουργών στο κόμμα του, και προτίμησε να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου με την Άγκυρα.
Η επέτειος των 50 ετών της Νέας Δημοκρατίας
Το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που κυβερνά σήμερα στην Ελλάδα, ιδρύθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1974, αφού η Χούντα των Συνταγματαρχών παρέδωσε την εξουσία σε πολίτες και κέρδισε τις πρώτες εκλογές στις οποίες εντάχθηκε.
Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης κάλεσε επίσης δύο πρώην πρωθυπουργούς του κόμματός του, τον Σαμαρά και τον Καραμανλή, στην τελετή που έγινε για τα 50 χρόνια του κόμματός του. Και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, που είναι δύσπιστοι για την προσέγγιση με την Τουρκία, δεν παρέστησαν στην τελετή.
Ο Σαμαράς, ίσως κάποιοι θυμούνται το όνομά του πριν, παραιτήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία για το όνομα της Μακεδονίας και ίδρυσε άλλο κόμμα (την Πολιτική Άνοιξη), αλλά όταν δεν είχε επιτυχία, επέστρεψε στη Νέα Δημοκρατία. Υπηρέτησε ως Πρωθυπουργός όταν η Ελλάδα ήταν οικονομικά χρεοκοπημένη και η ΕΕ είχε πολύ σκληρές συνθήκες για διάσωση και στη συνέχεια έπρεπε να παραδώσει την εξουσία στον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.
Ο Κώστας Καραμανλής ήταν ανιψιός του Κωνσταντίνου Καραμανλή, της πολιτικής δυναστείας του Καραμανλήδων και έγινε πρωθυπουργός. Η οικονομική κρίση ξεκίνησε επί θητείας του και όταν ζήτησε πρόωρες εκλογές έχασε την πρωθυπουργία και την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.
Οι δύο αυτοί πρώην Πρωθυπουργοί προσπαθούν να παραμείνουν στην ατζέντα με τις επικρίσεις τους κατά της διαδικασίας διαλόγου Άγκυρας-Αθήνας τον τελευταίο χρόνο.
Μπορεί να ειπωθεί ότι έχουν κατά μέσο όρο 15-20 άτομα από την Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας που αποτελείται από 158 βουλευτές στη Βουλή.
Αυτή η ομάδα έχει κάποια επιρροή, αλλά το κομμάτι που δημιουργεί πραγματικό πρόβλημα στον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη είναι οι επικρίσεις όπως «Ξεπουλάνε το Αιγαίο και την Κύπρο» που προέρχονται από τα ακροδεξιά κόμματα των οποίων οι ψήφοι αυξάνονται και πλησιάζουν το επίπεδο 20 τοις εκατό.
Έλληνας πρωθυπουργός: «Οι πατριώτες της φακής…»
Διέφυγε της προσοχής των περισσότερων από εμάς, αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης έκανε μια πολύ σκληρή δήλωση τόσο κατά των ακραίων συντηρητικών εντός του κόμματός του όσο και κατά των εκπροσώπων ακροδεξιών κομμάτων στις 17 Οκτωβρίου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, που εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, απάντησε αρχικά στον πρώην πρωθυπουργό Σαμαρά, λέγοντας ότι σέβεται τις απόψεις του, αλλά στη συνέχεια υπενθύμισε ότι ο Σαμαράς συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργού και ότι υπήρξαν διερευνητικές επαφές επί Σαμαρά.
Μετά μίλησε σε μια μεγάλη παράγραφο για τους εκπροσώπους του ακροδεξιού κόμματος, με τις σημαντικές προτάσεις:
«Αναρωτιέμαι: πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όσο προστατεύαμε τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο; Πού ήταν αυτοί οι υπερπατριώτες όταν επεκτείναμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο;… Πού ήταν αυτοί οι υπερπατριώτες όταν αγοράσαμε το Belharra; Όταν παραγγείλαμε Rafale, F-35; Ανέφερα τους «πατριώτες της φακής» πριν. Και σε κάθε περίπτωση, σήμερα η Ελλάδα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί πολιτισμένα με την Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται σε πολύ ισχυρότερη θέση από το 2019. Και επειδή το συζητάμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε. Δεν ξεπουλάμε, δεν προδίδουμε κανέναν… Στηρίζω πλήρως τον Υπουργό Εξωτερικών σε αυτό το θέμα, θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία όπως κάναμε πριν… Ήθελα να δώσω αυτή την λίγο πιο ολοκληρωμένη απάντηση στο όλοι όσοι πιστεύουν ότι είναι πιο πατριώτες από εμάς τους υπόλοιπους. «Σε μια πραγματική κρίση, υποπτεύομαι ότι θα είναι οι πρώτοι που θα βάλουν την ουρά στο κλαδί».
Επιτρέψτε μου να ανοίξω μια παρένθεση εδώ: ‘πατριώτης της φακής’ είναι ένας ελληνικός όρος που χρησιμοποιείται για όσους αγαπούν την πατρίδα τους στα λόγια. Στην ομιλία του ο Μητσοτάκης είπε επίσης ότι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ερντογάν 6 φορές και θα συνεχίσει να τον συναντά.
Οι προσευχές στην Αθήνα: Ο κίνδυνος Τραμπ και η σκιά Πομπέο…
Οι προεδρικές εκλογές που ολοκληρώθηκαν στις ΗΠΑ παρακολουθήθηκαν με προσοχή και στην Ελλάδα. Υπάρχει ανησυχία για το γεγονός ότι η οργάνωση-ομπρέλα Αμερικανών ελληνικής καταγωγής έχει δηλώσει υποστήριξη στην υποψήφια των Δημοκρατικών Καμάλα Χάρις, αλλά ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης προσπάθησε να ηρεμήσει την κατάσταση φιλοξενώντας τουλάχιστον 6 Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς στο σπίτι της οικογένειάς του στην Κρήτη τους τελευταίους δύο μήνες.
Οι ανησυχητικές πληροφορίες που έλαβα εδώ ήταν ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Πομπέο εθεάθη ξανά στην Αθήνα. Ο Πομπέο ήταν υπουργός Εξωτερικών που δεν πήγε στην Άγκυρα για την αποχαιρετιστήρια επίσκεψη, αλλά στην Κωνσταντινούπολη στο Πατριαρχείο. Αφού έχασε την έδρα του, προσπάθησε να είναι υποψήφιος Πρόεδρος για λίγο. Σε κάθε ομιλία που έκανε μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο, έλεγε ότι το EastMed, το οποίο απέκλεισε την Τουρκία από την ενεργειακή τούρτα στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να αναβιώσει.
Τώρα γίνονται δύο προσευχές στην Αθήνα. Το πρώτο είναι ότι ο εκλεγμένος Πρόεδρος Τραμπ να μην εγκαταλείψει τη Μέση Ανατολή και στραφεί ολοκληρωτικά στην Κίνα και ο άλλος είναι ότι ο Πομπέο να γίνει υπουργός Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ.
Το να ξαναγίνει υπουργός ο Πομπέο δεν είναι μια επιλογή που θα ήθελε πολύ η Τουρκία…
Αυτοί που τρέφονται με τις πωλήσεις όπλων…
Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι κάτω από τα χίλια ευρώ.
Αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης. Επίσης κατέχει την τελευταία θέση στην Ε.Ε. Το πρόβλημα του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας και η γήρανση του πληθυσμού καθιστούν δύσκολη την υπέρβαση των οικονομικών προβλημάτων.
Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, ο οποίος ήρθε πρώτος στις γενικές εκλογές με ποσοστό 40%, δεν είναι ευχαριστημένος με τη μείωση του ποσοστού ψήφων στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Όταν η προτεραιότητα είναι η οικονομία, η ανάπτυξη ενός ειρηνικού περιβάλλοντος σημαίνει να μην πληρώνουμε βαρείς λογαριασμούς στις χώρες που πωλούν όπλα, ειδικά στη Γαλλία.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πωλητές όπλων έχουν τη συνήθεια να συμπεριφέρονται γενναιόδωρα στις χώρες όπου είναι πελάτες. Τα πραγματικά κίνητρα όσων αντιτίθενται στη διαδικασία διαλόγου με την Άγκυρα φαίνεται να είναι το πιο συζητήσιμο θέμα…
Η σημασία των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου…
Η Βουλή των Ελλήνων θα εκλέξει νέο Πρόεδρο τον Φεβρουάριο και φαίνεται ότι η νυν Πρόεδρος δεν θα έχει δεύτερη θητεία.
Σύμφωνα με το ελληνικό Σύνταγμα, εφόσον στον 4ο γύρο αρκεί η απλή πλειοψηφία, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, που έχει 158 στους 300 βουλευτές, μπορεί να εκλέξει όποιον θέλει.
Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη αν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα προτείνει κάποιο κοντινό του πρόσωπο ή αν θα διορίσει έναν υπερσυντηρητικό για να απαλύνει την ταλαιπωρία τους.
Ο υπουργός Άμυνας Δένδιας, ο οποίος αντιτίθεται στις καλές σχέσεις με την Τουρκία, είπε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την Προεδρία και ότι το όνειρό του είναι διαφορετικό. Από όσα ξέρουμε, ονειρεύεται να γίνει πρωθυπουργός.
Η ειλικρίνεια της Τουρκίας…
Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που οι κύριοι χορευτές της Κρατικής Όπερας και Μπαλέτου της Άγκυρας έπαιξαν στην παράσταση «Ζορμπά» στην Αθήνα και ο Πρέσβης μας στην Αθήνα, Τσαγατάι Ερτζιγές, πήγε και παρακολούθησε αυτό το καλλιτεχνικό γεγονός. Δεν υπάρχει δηλαδή πορτρέτο Πρέσβη που να μην εγκαταλείπει την κατοικία του σε «εχθρικό έδαφος». Το προσωπικό της πρεσβείας, ειδικά ο Πρέσβης Ερτζιγές, επικοινωνεί με κάθε στρώμα της κοινωνίας και εξηγεί ακούραστα τη θέση της Τουρκίας.
Η δουλειά τους δεν είναι εύκολη γιατί όσοι βλέπουν το Αιγαίο ως ελληνική θάλασσα και την Κύπρο ως ελληνικό νησί επιτίθενται σε όποιον μιλάει υπέρ της ειρήνης και τους λιντσάρουν στα social media.
Γνωρίζω ότι ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν αποδίδει μεγάλη σημασία σε αυτή την επίσκεψη και το υπουργείο έχει προετοιμαστεί πολύ καλά. Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην εφημερίδα Τα Νέα ήταν ο πιο σημαντικός τίτλος χθες στην Αθήνα.
Ακόμη και μέρη με προβληματικές απόψεις για την Τουρκία έφεραν προτάσεις win-win στους τίτλους τους υπό τον τίτλο ισχυρών μηνυμάτων από τον Φιντάν.
Όλα αυτά τα γεγονότα μας λένε πραγματικά γιατί η σημερινή συνάντηση είναι πολύ σημαντική.
Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να εξηγήσω με ημερολόγιο ότι η Τουρκία δείχνει την ειλικρίνειά της σε αυτό το θέμα σε κάθε τομέα.
Το Τουρκοελληνικό Φόρουμ Μέσων και Ακαδημιών, το οποίο παρακολουθεί ειδικά ο Διευθυντής Επικοινωνιών Φαχρετίν Αλτούν, θα συναντηθεί ξανά στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου. Θα προκύψουν καλά παραδείγματα συνεργασίας στην επιστήμη και την τέχνη. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας, σύμφωνα με τα λόγια του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, οι εθνικιστές της φακής θα είναι και πάλι χαμένοι…
Milliyet
—