Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ παραχώρησε συνέντευξη στον ρωσικό όμιλο μέσων ενημέρωσης RBC στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας, όπου ήρθε για να παρευρεθεί στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ της Ανατολής.
Σύμφωνα με την DW Turkce , ο Λαβρόφ επεσήμανε την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και την περίοδο υποψηφιότητάς της στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και έδωσε το μήνυμα ότι αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο στη συμμετοχή: «Δεν υπάρχει κανόνας που να απαγορεύει τη δημιουργία σχέσεων με μέλη ορισμένων οργανισμών στις BRICS», είπε.
Ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός δήλωσε ότι «το να μοιραζόμαστε τις κοινές αξίες των μελών, όχι τις αξίες που προβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουκρανία, είναι η βάση για την ένταξη».
«Η ΕΕ λέει ότι η Ουκρανία υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές αξίες και ως εκ τούτου είναι υποχρεωμένη να σταθεί πίσω από αυτές τις «ευρωπαϊκές αξίες»», είπε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία κατέφυγε σε «ναζιστικές πρακτικές» απαγορεύοντας την ελευθερία της έκφρασης, τις εθνικές γλώσσες, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις, και το κλείσιμο των τοπικών εκκλησιών», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επεσήμανε ότι τα μέλη των BRICS θα πρέπει να υιοθετήσουν τις διατάξεις της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών αντί αυτής της στάσης της ΕΕ.
Μάλιστα, ο Λαβρόφ υπενθύμισε ότι η συνθήκη ορίζει σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας άλλων χωρών. Ωστόσο, ο Ρώσος Υπέξ ισχυρίστηκε επίσης ότι το καθεστώς του Κιέβου ήταν παράνομο και δεν εκπροσωπεί όλους τους ανθρώπους στην επικράτειά του.
Αν και η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει στενές σχέσεις με τη Ρωσία, υποστήριξε ανοιχτά το Κίεβο ενάντια στην εισβολή στην Ουκρανία. Η Τουρκία, η οποία καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στις ψηφοφορίες που διεξήχθησαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, παρείχε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στον στρατό του Κιέβου. Παρά τον πόλεμο, η Τουρκία συνέχισε να ναυπηγεί πλοία για το ουκρανικό ναυτικό.
Θα υπογραφεί η συμμετοχή στο Καζάν;
Ερωτηθείς εάν η ένταξη της Τουρκίας θα υπογραφεί στη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στο Καζάν της Ρωσίας στις 22-24 Οκτωβρίου, όπου αναμένεται να παραστεί ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο Λαβρόφ απάντησε ότι «απαιτείται συναίνεση όλων των άλλων μελών» για αυτό.
Ο Γιούρι Ουσάκοφ, ένας από τους συμβούλους του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ανέφερε σε δήλωσή του στα μέσα της εβδομάδας:
«Η Τουρκία υπέβαλε αίτηση για πλήρη ένταξη, θα την αξιολογήσουμε».
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Πρόεδρός μας έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θέλουμε να γίνουμε μέλος. Το αίτημά του για αυτό το θέμα είναι σαφές. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέλιξη».
Η ομάδα BRICS, η οποία δίνει προτεραιότητα στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των μελών της, δεν έχει συμφωνία τελωνειακής ένωσης ή κοινό νόμισμα.
Οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι ο οργανισμός, ο οποίος επεκτάθηκε με τη συμμετοχή τεσσάρων χωρών στις αρχές του τρέχοντος έτους, βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Κίνας, της Ρωσίας και της Ινδίας και λένε ότι οι ανισότητες μεταξύ των οικονομιών μελών δυσκολεύουν τα βήματα της τελωνειακής ένωσης και του κοινού νομίσματος.
Αν και οι BRICS και η G20 υπόκεινται σε ισχυρισμούς ανταγωνισμού και συγκρίσεις, η Ινδία, η Ρωσία, η Νότια Αφρική και η Κίνα είναι επί του παρόντος μέλη και των δύο κοινοτήτων.
Στην τρέχουσα μορφή του, ο οργανισμός δεν αναθέτει στα μέλη του νομικά δεσμευτικές αναθέσεις σύμφωνα με συγκεκριμένους στόχους, αλλά μάλλον παρέχει ένα περιβάλλον για διαβούλευση και διάλογο.
—
Αποκλειστικά στο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ