Η Ρωσία υποστηρίζει τα επτά αιτήματα του Βούτσιτς για το Κοσσυφοπέδιο...

 


 

 

 

Τα μέτρα του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς για το Κοσσυφοπέδιο είναι το μόνο δυνατό βήμα για το Βελιγράδι σε αυτή την κατάσταση και η Μόσχα το υποστηρίζει, δήλωσε την Παρασκευή η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών,

Μαρία Ζαχάροβα.

Στις 13 Σεπτεμβρίου, ο Vuçiqi παρουσίασε επτά αιτήματα και πέντε μέτρα που θα λάβει η χώρα του «μετά τις πρόσφατες εντάσεις» στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

«Η πρωτοβουλία του Προέδρου Βούτσιτς δείχνει ότι αυτό είναι το μόνο δυνατό βήμα που βλέπει τώρα το Βελιγράδι. Υποστηρίζουμε πλήρως τα αιτήματα που διατυπώθηκαν, χαιρετίζουμε την πρόθεση να επιστρέψουν οι σερβικές δυνάμεις ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο σε πλήρη συμφωνία με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε η Ζαχάροβα σε διάσκεψη στο περιθώριο του Ευρασιατικού Φόρουμ Γυναικών, σύμφωνα με το RIA Novosti. εκθέσεις.

Πρόσθεσε ότι μόνο η δημιουργία του status quo, η επιστροφή στην ουσία των Συμφωνιών των Βρυξελλών «μπορεί να προσφέρει μια βάση για περαιτέρω εποικοδομητικό διάλογο».

Μεταξύ των αιτημάτων ως «απαραίτητες προϋποθέσεις για σημαντική πρόοδο στον διάλογο», ο Vuçiqi ανέφερε την προκήρυξη και τη διεξαγωγή «ελεύθερων και δημοκρατικών τοπικών εκλογών» στο βορρά, με τη συμμετοχή της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). ) και με την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ότι για την επιστροφή των αστυνομικών και των στελεχών του συστήματος δικαιοσύνης στους χώρους εργασίας τους, η συγκρότηση της Ένωσης Δήμων με σερβική πλειοψηφία, η απόσυρση των ειδικών μονάδων της Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου από τη βόρεια περιοχή , την άμεση εφαρμογή των «εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών από τις 28 Δεκεμβρίου 2022, την άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων που συνελήφθησαν από την Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου» και την πραγματοποίηση πληρωμών στο βορρά στη Σερβική νόμισμα, δηνάριο.

koha.net

olympia.gr