Μέση Ανατολή: Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τη σύσταση του Διεθνούς Συνασπισμού για τη Λύση των Δύο Κρατών...

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν ανακοίνωσε στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνάντησης για το Παλαιστινιακό ζήτημα και τις ειρηνευτικές προσπάθειες που πραγματοποιήθηκε στο

πλαίσιο της 79ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), δήλωσε ότι η λύση των δύο κρατών υποστηρίχθηκε εκ μέρους των αραβικών και ισλαμικών χωρών και των Ευρωπαίων εταίρων τους. Μάλιστα, ανακοίνωσε τη σύσταση Διεθνούς Συνασπισμού για την εφαρμογή της.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν τόνισε ότι ο πόλεμος κατά της Λωρίδας της Γάζας οδήγησε σε ανθρωπιστική καταστροφή.

Δήλωσε ότι εκτός από τις σοβαρές παραβιάσεις που διέπραξαν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής στη Δυτική Όχθη και την απειλή για το τέμενος αλ Άκσα και τα θρησκευτικά ιερά, το Ισραήλ συνεχίζει την πολιτική κατοχής και του βίαιου εξτρεμισμού.

Αναφερόμενος στην ένταση στην περιοχή, ο Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν είπε: «Αυτές τις μέρες, γινόμαστε μάρτυρες μιας επικίνδυνης έντασης που επηρεάζει την αδελφική Δημοκρατία του Λιβάνου και μας θέτει σε κίνδυνο ενός περιφερειακού πολέμου που απειλεί την περιοχή μας και ολόκληρο τον κόσμο».

Τόνισε ότι η ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους δεν είναι αποτέλεσμα προς διαπραγμάτευση σε μια δύσκολη πολιτική διαδικασία, αλλά φυσικό δικαίωμα και βάση για την ειρήνη.

Ο Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν ολοκλήρωσε την ομιλία του ανακοινώνοντας την ίδρυση του Διεθνούς Συνασπισμού για την Εφαρμογή της Λύσης των Δύο Κρατών:

 «Σήμερα, εκ μέρους των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών και των Ευρωπαίων εταίρων μας, ανακοινώνουμε την ίδρυση του Διεθνούς Συνασπισμού για την Εφαρμογή της Λύσης των Δύο Κρατών και σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Τονίζουμε ότι θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να πετύχουμε μια αξιόπιστη και μη αναστρέψιμη πορεία προς μια δίκαιη και συνολική ειρήνη.

 «Ανυπομονούμε να ακούσουμε για τη συμβολή σας στον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης για χάρη της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Asharq al Wasat

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ