Πρώτη ήττα στα σημεία για τον Κασσελάκη...

Με ήττα της πλευράς Κασσελάκη στα σημεία έληξε το «πρώτο μέρος» της Συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ όπου οι «87» κατέθεσαν πρόταση μομφής.

Μετά από μία πολύωρη διαδικασία αποφασίστηκε η ψηφοφορία να

είναι μυστική όπως ζητούσε η εσωκομματική αντιπολίτευση με 122 μέλη της ΚΕ να ψηφίζουν υπέρ και 86 κατά. Λόγω του προχωρημένου της ώρας η διαδικασία δεν συνεχίστηκε και η ψηφοφορία επί της πρόταδσης μομφής θα διεξαχθεί στις 10 το πρωί.

Το καταστατικό ορίζει ότι για να περάσει μια πρόταση μομφής από την ΚΕ πρέπει να συγκεντρώσει το 50%+1ψήφο του αριθμού των μελών της. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 148 ψήφοι, αφού το Όργανο αποτελείται από 295 μέλη.

Οι συσχετισμοί είναι μεταβαλλόμενοι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δύσκολο να εκτιμηθεί το αποτέλεσμα.

Τι προηγήθηκε

«Όσο ελκυστικό είναι να σηκώσεις το γάντι, τόσο σώφρον είναι κάποιες φορές να μη το σηκώσεις. Με τρώει το χέρι μου να το σηκώσω αλλά θα πάμε σε πλήρη τήρηση της νομιμότητας του καταστατικού. Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου όπως προβλέπει το καταστατικό», ζήτησε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την ομιλία του.

Εν τω μεταξύ, ο Παύλος Πολάκης δήλωσε ότι στηρίζει την πρόταση μομφής που κατατέθηκε και κατά τα φαινόμενα δεν πρόκειται να καταθέσει ξεχωριστή πρόταση.

Μάλιστα στην δική του ομιλία, εξαπέλυσε σφοδρά πυρά εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Πρόεδρε δεν κάνεις για αρχηγός. Παραιτήσου και κάνε εκλογές» είπε , προσθέτοντας ότι σε αυτή την περίπτωση θα είναι υποψήφιος για την προεδρία.

Μεταξύ άλλων ο κ. Πολάκης στην ομιλία του κατηγόρησε τον κ. Κασσελάκη ότι μετατρέπει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα καρικατούρα με δεξιές αποχρώσεις. «Το κόμμα μας βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση ηγεσίας. Γιατί ο πρόεδρος δεν έχει την ελάχιστη πολιτική ευθιξία ώστε να ανοίξουν άμεσα οι διαδικασίες. Γιατί ο Πρόεδρος δεν έχει την ελάχιστη πολιτική ευθιξία ώστε να ανοίξουν άμεσα οι διαδικασίες εκλογής προέδρου. Γιατί τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορούν να περιμένουν και ζητούν καθαρές και δημοκρατικές λύσεις».

Επίσης τον κατηγόρησε ότι δεν εφαρμόζει την απόφαση του τελευταίου συνεδρίου για κοινή εκλογική συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων. «Οι εκφράσεις του περί συνεργασίας κουρελού ή συνεργασία της διαπλοκής τον καθιστούν πρόσωπο που δεν μπορεί να υπηρετήσει την απόφαση αυτή στα πλαίσια της ευρύτερης ανασύνθεσης των προοδευτικών δυνάμεων».

Ο κ. Κασσελάκης, στην ομιλία του  εμφανίστηκε αποφασισμένος να παραμείνει στην προεδρία και να φτάσει έως το επικείμενο καταστατικό συνέδριο. «Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου και θέλω να δω να το κάνετε. Και να το κάνετε όχι κρυφά αλλά κοιτώντας τους συντρόφους στα μάτια. Η βάση θα κρίνει τη μομφή.

»Πληγωμένος ακόμα και κομματάκια θα φτάσω στο συνέδριο για να γίνει πράξη αυτό που ψήφισαν τα μέλη μας πριν από 11 μήνες, ένα σύγχρονο λειτουργικό κόμμα, τη σύγχρονη αριστερά. Εκλέχτηκα να τα αλλάξω όλα, να διαλύσω κάθε φράξια κάθε μαγαζί και παραμάγαζο, τέλος οι βαρωνίες, τέλος ο συνασπισμός φραξιών», υπογράμμισε ο κ. Κασσελάκης.

Μάλιστα, υπό τη σκιά της κατάθεσης μιας πρότασης μομφής εναντίον του στην Κεντρική Επιτροπή επέκρινε την στάση κάποιων στελεχών, λέγοντας πως «κάποιοι τις τελευταίες εβδομάδες μετρούσαν κουκιά και όταν είδαν ότι δεν τους βγαίνει άλλαξαν σενάριο και ζήτησαν εκλογές».

Παράλληλα, άσκησε κριτική στον πρώην πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα επιχειρώντας να τον εμφανίσει ως αρχηγό φράξιας: «Ο Τσίπρας είναι αυτός που με έφερε στην πολιτική. Αυτός με φύτεψε στο επικρατείας. Τιμώ την κυβέρνησή του και μας. Έχω 3 επιμέρους διαφωνίες, το πρώτο εξάμηνο, ο νόμος Κατρούγκαλου και το ύψος του μαξιλαριού. Η παρέμβασή του στο συνέδριο με αιφνιδίασε. Ο σεβασμός μου είναι μεγάλος και του λέω Αλέξη έλα και ανάλαβε αλλά αν δεν θες να αναλάβεις στήριξε τον εκλεγμένο πρόεδρο. το ότι δεν έγινε κάτι από τα δύο είναι προσωπική του επιλογή και το σέβομαι».

Αιτιολογώντας την στάση του να μην στήσει εσωκομματικές κάλπες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Θα ήμουν ευτυχής και λυτρωμένος να πάω αύριο σε εκλογές γιατί δεν έχω άλλο από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν την έχω ανάγκη την καρέκλα όχι μόνο επειδή είχα και πριν αλλά και θα έχω μετά ζωή. Δεν είναι και άνετη για μένα η καρέκλα του προέδρου δεν μπορώ να ακουμπήσω στην πλάτη της από τα μαχαίρια. Αλλά δεν θέλω να ταλαιπωρήσω έναν ταλαιπωρημένο κόσμο γιατί θέλω να τον σεβαστώ. Είναι ένας κόσμος που τον Φεβρουάριο στο συνέδριο είχε αντοχές αλλά τώρα δεν έχει».

«Έμαθα νωρίς κάτι που δεν έχουν μάθει άλλοι. Να διαβάζω τι λέει ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ. Αφενός έχουμε πρόεδρο και αφέτέρου κουράσατε. Κουράσατε σημαίνει δεν μπορώ να σας εμπιστευτώ όσο τρώγεστε μεταξύ σας».

Αναφορικά με τον Παύλο Πολάκη τον χαρακτήρισε ως τον άνθρωπο-κρίκο στο κόμμα, ενώ είπε πως ήταν πήρε πίσω το λάθος της διαγραφής του: «Επέδειξε μια μη ορθή συμπεριφορά. Παρασύρθηκα από ένα θεατρικό παιχνίδι και όταν αυτό αποδείχθηκε η δική μου ηθική επέβαλε τη διόθρωση του λάθους. Προτίμησα να τα έχω καλά με τον εαυτό μου και ας ήξερα ότι θα δω πρωτοσέλιδα ότι ο Κασσελάκης υποτάχθηκε στον Πολάκη.

Ωστόσο, απέκρουσε τις αναφορές του βουλευτή περί προβολής του lifestyle του, με αιχμές μάλιστα για το ύφος του κ. Πολάκη: «Αγαπητέ Παύλο ανεβάζεις φωτογραφίες με τα ψαρέματα και την οικογένειά σου και καλά κάνεις. Πού αρχίζει και πού τελειώνει το lifestyle; Μήπως είναι αυτό αποδεκτό lifestyle επειδή είναι της αντρικής σχολής. Εγώ επιλέγω να κινούμαι και πάνω και κάτω από τα 200 μέτρα γιατί αυτή είναι η ζωή μου και η επιλογή μου».

Νωρίτερα έστρεψε τα πυρά του στην λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση: «Όποτε πάω να φύγω μπροστά, μια ριζική αλλαγή, βρίσκομαι εγκλωβισμένος από ένα σύστημα που έχει φτιαχτεί για να μην αλλάζει τίποτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ή αλλάζει ή βουλιάζει, αυτή είναι η αλήθεια. Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις για να γεννηθεί το νέο και το καινούργιο. Ο αγώνας είναι δύσκολος και άνισος», υπογράμμισε ο κ. Κασσελάκης.

Υπό τις χλιαρές αποδοκιμασίες μερίδας των μελών της Κ.Ε. ο κ. Κασσελάκης ζήτησε «να μπει τέλος στα οικόπεδα και τα οικοπεδάκια που δεν χτίζουν τίποτα παρά τα αυθαίρετα εγώ των ιδιοκτητών τους. Στη θέση τους να μπει ο ΣΥΡΙΖΑ των μελών«… »Το ξέφωτο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το καταστατικό συνέδριο. Γι αυτό το λόγο κάποιοι θα κάνουν τα πάντα για να μην φτάσουμε εκεί. Από πότε ΙΧ είναι να παραδίδεις το κόμμα στη βάση του;».

«Για ποια ενότητα μιλάμε; Για την ενότητα που έφαγε τον ιδρυτή του ΣΥΡΙΖΑ; Ή για αυτήν που θέλει να φάει πρόεδρο εκλεγμένο πριν από 11 μήνες και βαφτίζομαι διχαστικός ενώ παρέλαβα διχασμό. Και βαφτίζομαι από αυτούς που έχουν πιάσει στασίδι στα κανάλια της διαπλοκής και ξεσκίζουν τις σάρκες του ΣΥΡΙΖΑ».

Και συνέχισε: «Δεν ήμουν εγώ που παραίτησα τον Ηλιόπουλο, εκείνος παραιτήθηκε, δεν είπα όχι στον Χαρίτση να γίνει τομεάρχης Οικονομικών, εκείνος αρνήθηκε. Αυτές οι φατρίες είναι αυτές που εμπόδισαν τον Αλέξη να αλλάξει το κόμμα ενώ άλλαξε πολλά στη χώρα».

Ο κ. Κασσελάκης, ζήτησε από τα μέλη «να μην συνεχίσουμε τη στείρα αντιπαράθεση, να μην γίνουμε ο χρήσιμος ηλίθιος της κυβέρνησης Μητσοτάκη», ενώ απέρριψε τις συμπράξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς:  «Αυτός ο κάποιος που θα πει φύγετε στην κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι η σημιτική διαπλοκή που είδαμε στο Ζάππειο, ούτε μια νεφελώδης κεντροαριστερά με όλους τους αποστάτες που ο λαός τους έστειλε σπίτι τους. Αντί κάποιοι να λένε σε αυτούς φύγετε, λένε στον πρόεδρό τους φύγε».

«Δεν φοβάμαι να αλλάξω την άποψή μου. Ένας ηγέτης καταθέτει ιδέες και υιοθετεί καλύτερες αν υπάρξουν», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτοντας τις προτάσεις του τις καταστατικές αλλαγές, στη σκιά των αντιδράσεων που προκάλεσαν αυτές ακόμα και από στελέχη που βρίσκονται κοντά του.

Μάλιστα για το όνομα που πρότεινε παραδέχθηκε: «Δεν άρεσε το όνομα, δεν έχω εγωισμό να επιμείνω. Ας τεθεί σε διαβούλευση στο συνέδριο»

Μεταξύ άλλων εισηγήθηκε ψηφιακή διαβούλευση ιδεών, εσωτερικά δημοψηφίσματα και τις προκριματικές εκλογές.
-Αναβάθμιση της ΚΕ με 201 μέλη. Θα συνεδριάζει 4 φορές τον χρόνο συν όποτε χρειάζεται. Θα επεξεργάζεται τις προτάσεις των περιφερειακών επιτροπών. Η ΚΕ θα είναι μεταξύ άλλων αρμόδια για το νέο σχήμα γραμματέων.

-Τάσσομαι υπέρ της δημιουργίας ενός σχήματος Γενικού Γραμματέα πλαισιωμένου με γραμματέα οργανωτικού, εκπόνησης προγράμματος, κοινωνικής δράσης.

-Το σχήμα να συνοδεύεται από μια εκτελεστική επιτροπή που να αποτελείται από το προεδρείο της ΚΟ, τον γραματέα της Νεολαίας και τον εκπρόσωπο τύπου.

-Η εκλογή προέδρου πρέπει να γίνεται με καθολική ψηφοφορία από τη βάση, τα μέλη και τους φίλους του κόμματος.

-Ο πρόεδρος θα προτείνει στην ΚΕ τον ΓΓ, τον αναπληρωτή και η ΚΕ θα ψηφίζει επί των προτάσεων αυτών. Παράλληλα ο πρόεδρος θα ορίζει τον γενικό οικονομικό διευθυντή και τον εκπρόσωπο τύπου.

-Για τους βουλευτές εισηγούμαι την υποχρέωση κάθε υποψήφιος να είναι μέλος του κόμματος. Κατεβαίνεις με την έδρα του ΣΥΡΙΖΑ, η έδρα ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ

-Ο πρόεδρος να διατηρεί μόνο τις επιλογές για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, εάν παραμείνω πρόεδρος αυτό θα κάνω.

Διεργασίες στο παρασκήνιο

Βασικό ερώτημα παραμένει αν ο πρόεδρος του κόμματος έχει με το μέρος του την πλειοψηφία των μελών του κορυφαίου οργάνου ή αν κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο του κόμματος.

Πριν καν αρχίσει η συνεδρίαση, η ομάδα των «87» συγκέντρωσε 100 υπογραφές για κείμενο τελικά κατατέθηκε μετά την ομιλία Κασσελάκη, με το οποίο ασκούν σκληρή κριτική κατά του προέδρου του κόμματος και τον καλούν να οδηγήσει το κόμμα σε εσωκομματικές κάλπες.

Σύμφωνα με το ertnews.gr το κείμενο, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως «είναι ιστορικό μας καθήκον να ανακοπεί αυτή η καθοδική πορεία» (…) «είναι αναγκαίο, απέναντι στη ΝΔ να υπάρξει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης από τον προοδευτικό χώρο». Και καταλήγει: «ο Πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, οφείλει επιτέλους να αναλάβει την ευθύνη και να προκηρύξει εκλογές Προέδρου. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

Όπως αναμενόταν, από την στιγμή που ο κ. Κασσελακης επέμεινε να μην σηκώνει το γάντι για προσφυγή σε εσωκομματικές κάλπες, οι «87»κατέθεσαν πρότασης μομφής.

Ωστόσο, ακόμα κι αν δεν συγκεντρωθούν οι απαραίτητες ψήφοι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει σε εκλογές ακόμα και αν συγκεντρωθούν 120 – 130 ψήφοι υπέρ της μομφής.

Μια τέτοια απόφαση θα προκαλέσει σειρά εξελίξεων, με το επικείμενο καταστατικό συνέδριο του κόμματος να παίρνει προεκλογικό χαρακτήρα και τους υποψήφιους αρχηγούς να ξεδιπλώνουν σε αυτό το σχέδιό τους για την επόμενη μέρα του κόμματος.

Με τις έως τώρα πληροφορίες αλλά και δημόσιες τοποθετήσεις, πιθανοί υποψήφιοι φέρονται οι Παύλος Πολάκης και Νικόλας Φαραντούρης ενώ μένει να φανεί αν ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτης Φάμελλος θα είναι ο υποψήφιος που θα στηρίξουν οι «87»

HellasJournal, ERTnews.gr