Η Ουκρανία κατασκευάζει το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη...

 

 Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει περίπου το 50 τοις εκατό της δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας από τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μια μεγάλη ενεργειακή κρίση, η Ουκρανία στράφηκε στην αμερικανική ενεργειακή εταιρεία Westinghouse για βοήθεια στην ανάπτυξη πυρηνικών αντιδραστήρων επόμενης γενιάς που θα καλύπτουν τις ανάγκες της σε ηλεκτρική ενέργεια.

Πριν από την επίθεση της Ρωσίας το 2022, η πυρηνική ενέργεια κάλυπτε τις μισές ανάγκες της Ουκρανίας και το Κίεβο εξαρτιόταν από τη Μόσχα για πυρηνικά καύσιμα και υπηρεσίες.

Ο πόλεμος τερμάτισε αυτή την εξάρτηση και το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών. Ο Ζελένσκι είπε ότι από τα τέλη Μαρτίου, οι ρωσικές επιθέσεις έχουν καταστρέψει περίπου το ήμισυ της ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

«Η κατάσταση των ενεργειακών πόρων της Ουκρανίας έχει αλλάξει δραματικά μετά την κατάληψη του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια, την κατάσχεση σχεδόν του ενός τρίτου της υποδομής πράσινης ενέργειας και την καταστροφή μεγάλου μέρους των δυνατοτήτων παραγωγής θερμικής ενέργειας», είπε ο  Στάνισλαβ Ιγκνατίεφ από την Ουκρανική Ένωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στον πυρηνικό σταθμό Χμελνίτσκι στη δυτική Ουκρανία, οι εργαζόμενοι κατασκευάζουν δύο νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες με τη βοήθεια του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Westinghouse.

Σύμφωνα με τον Αντρέι Κοζιούρα, γενικό διευθυντή του πυρηνικού σταθμού Χμελνίτσκι, ο οποίος είπε ότι «η τοποθεσία του πυρηνικού σταθμού είναι έτοιμη για κατασκευή, καθώς έχουν ολοκληρωθεί άλλες διαδικασίες για τον χωροταξικό σχεδιασμό, την επιμελητεία και το σύστημα διασύνδεσης».

Η αμερικανική εταιρεία Westinghouse δραστηριοποιείται στην Ουκρανία εδώ και αρκετές δεκαετίες, αλλά μετά τη ρωσική εισβολή, η συνεργασία έχει ενταθεί.

Η Westinghouse βοήθησε την Ουκρανία να παρακάμψει τη ρωσική εταιρεία Rosatom, όπως τόνισε ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Χέρμαν Χαλουστσένκο, «πριν από την έναρξη του πολέμου, βρήκαμε διάφορες πηγές προμήθειας καυσίμων. Μαζί είχαμε παράγει καύσιμα για αρκετούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, εξαλείφοντας το μονοπώλιο της Rosatom στην αγορά. Έχουμε μεγάλα και κοινά σχέδια για το μέλλον».

Εννέα πυρηνικοί αντιδραστήρες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων

Το 2022, οι εταιρείες Westinghouse και Energoatom συμφώνησαν να κατασκευάσουν εννέα νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Ουκρανία, βασισμένους στην αμερικανική τεχνολογία. Ο Πέτρο Κοτίν, επικεφαλής της Energoatom, τόνισε ότι «πρόκειται για την τελευταία και πιο σύγχρονη τεχνολογία, την ασφαλέστερη τεχνολογία με πρόσθετα μέτρα ασφαλείας».

Ένας πυρηνικός αντιδραστήρας χρειάζεται πέντε χρόνια για να κατασκευαστεί και κοστίζει πέντε δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Στέπαν Κουσνίρ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του πυρηνικού σταθμού, πρόσθεσε ότι «η κατασκευή είναι μια μακρά διαδικασία, αλλά η παροχή ενέργειας που λαμβάνεται από εγκαταστάσεις αερίου, ηλιακής ενέργειας, αιολικής ενέργειας και βιοενέργειας – αυτό είναι κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί βραχυπρόθεσμα και θα βοηθήσει κατά τη χειμερινή περίοδο».

Το εργοστάσιο Χμελνίτσκι αναμένεται να αντικαταστήσει τη Ζαπορίζια, καθιστώντας το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη.

VOA

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ