Άνω κάτω έχει γίνει και πάλι η Νέα Δημοκρατία από την απόφαση του Μαξίμου να τοποθετηθεί η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ Κατερίνα Φουντεδάκη ως επικεφαλής της Ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
Οι αντιδράσεις γαλάζιων βουλευτών ήταν εντονότατες γεγονός που ανάγκασε το Μέγαρο Μαξίμου πριν το θέμα εισαχθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να κάνει στροφή 180 μοιρών κα να αποφασίσει την αναβολή της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής.
Στο Μαξίμου μέτρησαν τα «κουκιά» και είδαν πως η πρόταση δεν θα περάσει έχοντας απέναντι «γαλάζιους» βουλευτές.
Η καθηγήτρια Νομικής που είχε επιλεγεί πριν τις ευρωεκλογές από την κυβέρνηση για να ηγηθεί της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ήταν η βασική συντάκτρια του νόμου για τον γάμο τον ομόφυλων ζευγαριών και φέρεται να είχε προωθημένες απόψεις που οι συντηρητικοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που είναι μέλη της Επιτροπής, δεν καλοβλέπουν.
Υπό το φόβο να δώσουν αρνητική ψήφο το Μαξίμου ζύγισε την κατάσταση ανέβαλε τη συνεδρίαση της Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και απέσυρε την υποψηφιότητα Φουντεδάκη.
Να σημειωθεί πως από τους 14 βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στη Θεσμών και Διαφάνειας οι εφτά δεν είχαν ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Πρόκειται για τους Θάνο Πλεύρη, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Φώντα Μπαραλιάκο, Γιάννη Ανδριανό, Γιάννη Λαμπρόπουλο, Γιάννη Οικονόμου και Στέλιο Πέτσα.
Πληροφορίες θέλουν μάλιστα κάποιοι από τους προαναφερόμενους ζήτησαν σε επικοινωνία που είχαν με το Μαξίμου την αντικατάστασή τους.
Η αντίδραση της κας Φουντεδάκη
Για ένα είδος «ρεβανσισμού προς τη διαφορετική άποψη, ο οποίος, δυστυχώς, επικράτησε» έκανε λόγο η Κατερίνα Φουντεδάκη μετά το «γαλάζιο» αντάρτικο, που οδήγησε στην αναβολή της σημερινής συνεδρίασης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου επρόκειτο να συζητηθεί και να εγκριθεί η επιλογή της Καθηγήτριας Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ
Μετά την πρόταση διορισμού της κ. Φουντεδάκη από την κυβέρνηση, η οποία και φαίνεται να αποσύρεται στη σκιά των αντιδράσεων βουλευτών της ΝΔ, επειδή η καθηγήτρια αστικού δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, ήταν εκ των βασικών συντακτών του νόμου για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, και επιπλέον φέρεται να είναι υπέρ του δικαιώματος της τεκνοθεσίας για τα ζευγάρια αυτά, η ίδια ανέφερε μιλώντας στο NB Daily πως «η Αρχή δεν έχει καμιά αρμοδιότητα να ορίσει το επιτρεπτό των μεθόδων της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και τις επιπτώσεις τους στη συγγένεια, για τα ομόφυλα ζευγάρια ή για οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο. Είναι άτοπη η σύνδεση».
Ειδικότερα ανέφερε: «Είναι προφανές ότι η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ουδεμία σχέση έχει με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το νόμο για την ισότητα στο γάμο. Η Αρχή δεν έχει καμιά αρμοδιότητα να ορίσει το επιτρεπτό των μεθόδων της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και τις επιπτώσεις τους στη συγγένεια, για τα ομόφυλα ζευγάρια ή για οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο. Είναι άτοπη η σύνδεση.
Η πρόταση μου έγινε από την Κυβέρνηση, επειδή υπερκαλύπτω τα προσόντα για τη θέση. Μου αποδίδονται απόψεις, τις οποίες δεν έχω υποστηρίξει, όπως ότι επιβάλλεται η επέκταση της παρένθετης μητρότητας στους άνδρες. Οι θέσεις μου όχι μόνο είναι σαφείς, αλλά είναι και όλες δημοσιευμένες∙ μπορεί οιοσδήποτε να ανατρέξει σε αυτές. Κάθε άλλο παρά πρέπον είναι να συγχέονται οι προσωπικές μου απόψεις με το σύνολο ρυθμίσεων που εισηγήθηκα, ως όφειλα, στο σχέδιο νόμου. Μου ζητήθηκε, άλλωστε, ένα πλήρες σχέδιο διατάξεων. Θα έλεγα ότι πρόκειται σαφώς για ένα είδος ρεβανσισμού προς τη διαφορετική άποψη, ο οποίος, δυστυχώς, επικράτησε».