Πώς μια χώρα που δεν πολέμησε 200 χρόνια στρατολογεί τώρα νέους για τις Ένοπλες Δυνάμεις της...

 

Το σουηδικό σύστημα στρατολόγησης, το οποίο απευθύνεται σε νέους και των δύο φύλων όταν συμπληρώσουν την ηλικία των 18 ετών, μελετάται επίσης από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης στρατευμάτων,

αναφέρει το Politico.

Η Σουηδία διαθέτει τρία κέντρα για την επιλογή πιθανών προσλήψεων, ένα στα περίχωρα της πρωτεύουσας Στοκχόλμης και δύο άλλα στο Γκέτεμποργκ και το Μάλμε. Φέτος, η επιλογή θα γίνει από 110.000 υποψηφίους. Μόνο το 30% από αυτούς θα κληθούν να υπηρετήσουν σε διάφορους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Σουηδία εφάρμοσε το σύστημα για να συμπληρώσει έναν στρατό του οποίου οι τάξεις αραιώθηκαν μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η Σουηδία άρχισε να ενισχύει τον στρατό της μετά την προσάρτηση της ουκρανικής Κριμαίας από τη Ρωσία.

«Η στράτευση είναι βασική προϋπόθεση για τη συνέχιση της ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων. Οι ανάγκες του στρατιωτικού μας οργανισμού δεν μπορούν να καλυφθούν μόνο από το προσωπικό που απασχολείται», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Παλ Γιόνσον σε πρόσφατη κοινοβουλευτική συνεδρίαση.

Οι εγγραφές στον σουηδικό στρατό διπλασιάστηκαν σε περίπου 8.000 φέτος, από 4.000 το 2017, όταν επανεισήχθη η επιστράτευση για γυναίκες μετά από επταετή παύση.

Η σουηδική κυβέρνηση στοχεύει να φτάσει τις 10.000 ετησίως στο εγγύς μέλλον, με το σύστημα να επιτρέπει την υπέρβαση αυτού του ορίου εάν είναι απαραίτητο.

Αυτό στις συνθήκες που ο σουηδικός στρατός μετρά 14.850 άτομα, μόνιμο προσωπικό.

Η επανεισαγωγή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, μαζί με την πρόσφατη ένταξη στο ΝΑΤΟ, έχουν κλονίσει την κοινωνία μιας χώρας που δεν έχει κάνει πόλεμο εδώ και περισσότερα από 200 χρόνια.

Οι Σουηδοί έφηβοι έπρεπε να προσαρμοστούν διανοητικά στην κατάσταση όπου θα μπορούσαν να κληθούν να ανεφοδιάσουν μαχητικά αεροσκάφη ή να εργαστούν στην κουζίνα ενός υποβρυχίου, ενώ μπορεί να έχουν άλλα σχέδια σταδιοδρομίας.

Ο Nils David Palmaeus, ο οποίος ήρθε στο κέντρο επιλογής στο Tegeluddsvägen 29A στα περίχωρα της πρωτεύουσας από μια πόλη ανατολικά της Στοκχόλμης, είπε ότι θα ήθελε να σταλεί στον αρκτικό βορρά.

«Θα ήταν μια πρόκληση και μια νέα εμπειρία. Έχω ζήσει στο νότο όλη μου τη ζωή και θέλω να δω πώς είναι η ζωή στα βουνά », είπε.

«Χρειαζόμαστε στρατιωτική ισχύ, ειδικά σε αυτούς τους καιρούς», κατέληξε ο έφηβος μετά από μια κουραστική μέρα δοκιμών.

Η Isabella van Leeuwen, μια επίδοξη αεροσυνοδός, δεν ήταν τόσο ενθουσιώδης.

«Πρέπει να αρχίσω να εργάζομαι και να κάνω αίτηση για εκπαιδευτικά προγράμματα. Δεν θέλω να είμαι στο στρατό για ένα χρόνο ή περισσότερο», είπε.

Τι είναι το σουηδικό σύστημα στρατολόγησης;

Η διαδικασία επιλογής ξεκινά με ένα ερωτηματολόγιο που λαμβάνουν μέσω e-mail όλοι οι πολίτες που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 18 ετών, το οποίο περιέχει ερωτήσεις σχετικά με την υγεία, την εκπαίδευση, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, το αρχείο και τις στάσεις σχετικά με τη στρατιωτική θητεία.

Όσοι δεν έχουν προβλήματα υγείας καλούνται στη συνέχεια για τις παρακάτω εξετάσεις. Η άρνηση επισύρει πρόστιμα και ακόμη και χρόνο φυλάκισης.

Παράλληλα, ο στρατός πραγματοποιεί καλά σχεδιασμένες εκστρατείες ενημέρωσης αναδεικνύοντας τα οφέλη της στρατιωτικής θητείας για την ανάπτυξη του στρατιωτικού προσωπικού, αλλά και για τη στρατηγική «ολικής άμυνας» της χώρας.

«Ως νεοσύλλεκτοι, συνεισφέρετε ανεκτίμητα στη Σουηδία» υπερασπίζοντας τη δημοκρατία, τα συμφέροντα και την ελευθερία να ζούμε όπως θέλουμε, αναφέρει ένα επίσημο φυλλάδιο.

Ξεκινά με ένα τεστ νοητικών δεξιοτήτων διάρκειας μίας ώρας, τον πρώτο γύρο αποκλεισμού. Στη συνέχεια δοκιμάζεται η αντοχή και η σωματική δύναμη.

Οι διάδρομοι είναι επιχρισμένοι με αφίσες με κίνητρα όπως «Θα μπορούσες να είσαι ο επόμενος αρχηγός του στρατού;» ή «Ανακαλύψτε τα δυνατά σας σημεία».

Τα τελευταία τεστ είναι η ψυχολογική εξέταση και ο έλεγχος όρασης και ακοής. Στη συνέχεια, οι πιθανοί νεοσύλλεκτοι αναμένουν τα αποτελέσματα. Τα δύο τρίτα από αυτού θα απορριφθούν.

Ο σουηδικός στρατός αναζητά ομαδικούς παίκτες για το πεζικό στην περιοχή της Αρκτικής, καλούς αθλητές για δύτες στη Βαλτική Θάλασσα, τεχνικούς με νοητική ευελιξία να επισκευάζουν μηχανές και διανοητικά ισχυρούς ναύτες για να μεταφέρουν τα πλοία του πολεμικού ναυτικού στον προορισμό τους.

Όσοι έχουν ηγετικό δυναμικό θα υπηρετήσουν 15 μήνες, σε σύγκριση με μόλις εννέα μήνες για προσλήψεις κατάταξης.

Πρότυπο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες

«Έχω ακούσει πολλά για τη σουηδική προσέγγιση και την εκτιμώ» όσον αφορά την ισχυρή εφεδρική της δύναμη ή «είδα στην Ουκρανία ότι αυτό είναι σημαντικό», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στο κέντρο επιλογής στο Tegeluddsvägen.

Στις 12 Ιουνίου, ο Πιστόριους πρότεινε την επιλεκτική στρατιωτική θητεία επικεντρωμένη στους εθελοντές ως «πρώτο βήμα».

Από τους 400.000 νέους ετησίως που θα συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο, μόνο 10.000 θα γίνουν δεκτοί για βασική εκπαίδευση.

Οι Κάτω Χώρες εκδήλωσαν ενδιαφέρον στέλνοντας επισκεπτόμενους αξιωματικούς στο Tegeluddsvägen. Αρκετοί πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένου του πρώην επικεφαλής της ξένης υπηρεσίας πληροφοριών MI6, έχουν επισημάνει αυτά που θεωρούν ως πλεονεκτήματα του σουηδικού συστήματος.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ