Γαλλία: 200 υποψήφιοι έχουν αποσυρθεί μέχρι στιγμής από την ψηφοφορία του δεύτερου γύρου...


 Τουλάχιστον 200 υποψήφιοι έχουν αποσυρθεί μέχρι στιγμής από την ψηφοφορία του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών στο πλαίσιο της συσπείρωσης του ρεπουμπλικανικού μετώπου κατά της άκρας δεξιάς, σύμφωνα με απολογισμό του AFP (Γαλλικό Πρακτορείο). Η προθεσμία για την απόσυρση των υποψηφίων από την ψηφοφορία της Κυριακής (07/07) λήγει σήμερα Τετάρτη (03/07) στις 18.00.

Η υψηλή προσέλευση των Γάλλων στον πρώτο γύρο (67%) είχε ως αποτέλεσμα σε πολλές περιφέρειες να δημιουργούνται οι λεγόμενες τριγωνικές ή ακόμη και τετραγωνικές αναμετρήσεις, καθώς, σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα, όλοι όσοι είχαν τις ψήφους πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων πέρασαν στον δεύτερο γύρο.

Η τάση αυτή δείχνει ξεκάθαρα τη δυναμική που διαμορφώνεται στο πολιτικό σκηνικό, καθώς οι αποχωρήσεις ενισχύουν τη συζήτηση για τις πιθανές συμμαχίες και τη στρατηγική των κομμάτων ενόψει του δεύτερου γύρου.

Άλλωστε, αμέσως μετά τα αποτελέσματα, ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) που αποτελεί την ισχυρότερη και πιο ριζοσπαστική δύναμη της Αριστεράς, κάλεσε για τη δημιουργία ενιαίου μετώπου εναντίον της Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο και δεσμεύθηκε ότι οι υποψήφιοι του κόμματός του θα αποσυρθούν προς όφελος των επικρατέστερων δημοκρατικών δυνάμεων στις περιφέρειες όπου έχουν προκριθεί ως τρίτοι για τον δεύτερο γύρο, όπως και έγινε. Η Ανυπότακτη Γαλλία συγκέντρωσε ποσοστό 48% στις ηλικίες μεταξύ 18 και 24 ετών και ανάλογα ποσοστά στα εργατικά προάστια.

Από την άλλη, ο Εμανουέλ Μακρόν που κινήθηκε προεκλογικά γύρω από την θεωρία των δύο άκρων, εξισώνοντας την Ακροδεξιά με την Αριστερά, σε γραπτή δήλωσή του, κάλεσε σε «μια μεγάλη, ξεκάθαρα δημοκρατική συσπείρωση για τον δεύτερο γύρο», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν περιλαμβάνει σε αυτήν και το LFI. Κομβικοί του σύμμαχοι, όπως ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ και ο πρώην πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ, έχουν αποκλείσει κατηγορηματικά την υποστήριξη υποψηφίων του LFI στον δεύτερο γύρο.

olympia.gr