Έρευνα Kapa Research...

Φωτογραφία αρχείου Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό τοπίο μετά τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου δείχνει πανελλαδική πολιτική έρευνα της Kapa Research η οποία διεξήχθη στις 25-28 Ιουνίου 2024- με τη σύγκλιση/ συμπόρευση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να διχάζει τους

ψηφοφόρους.

ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ

Στο σύνολο του δείγματος, το 25% θεωρούν ότι θα πρέπει να παραμείνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ το 51% θα ήθελαν κάποιον άλλο. Για τον χρόνο διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, το 47% λένε πως οι εκλογές για την προεδρία πρέπει να διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2024, ενώ το 41% θεωρούν πως θα έπρεπε να γίνουν το 2025, όπως ορίζει το καταστατικό.

Για το ενδεχόμενο σύγκλισης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ (αν πρέπει να συνεργαστούν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και να κατέβουν μαζί στις επόμενες εθνικές εκλογές) το 39% απαντούν θετικά (το 20% σίγουρα ναι, το 19% μάλλον ναι) ενώ το 53% αρνητικά (16% μάλλον όχι, 37% σίγουρα όχι). Ως προς την πιθανότητα να συνεργαστούν τα δύο κόμματα και να κατέβουν μαζί στις επόμενες εθνικές εκλογές, το 20% απαντά θετικά (πολύ λέει το 3%, αρκετά λέει το 17%), ενώ το 74% αρνητικά (41% λέει λίγο, 33% καθόλου).

.
.

Kapa Research

.
.

Kapa Research

.
.

Kapa Research

.
.

Kapa Research

Πρόθεση ψήφου

.
.

Kapa Research

Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ είναι στο 30,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 13,5%, το ΠΑΣΟΚ στο 12,2%, το ΚΚΕ στο 7,9%, η Ελληνική Λύση στο 8,5%, η Νίκη στο 3,4%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 3,2%, η Νέα Αριστερά στο 1,8%, η Φωνή Λογικής στο 3% και το Μέρα25 στο 1,8%

Η πορεία της χώρας

Εκτίμηση για την πορεία της χώρας
Εκτίμηση για την πορεία της χώρας

Kapa Research

Ως προς την πορεία της χώρας, το 60% των ερωτηθέντων κρίνουν πως κινείται προς λάθος κατεύθυνση (43% θεωρούν πως κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και 17% μάλλον προς τη λάθος), ενώ το 38% θεωρούν ότι κινείται προς τη σωστή (22% μάλλον προς τη σωστή, 16% προς τη σωστή κατεύθυνση).

Η ακρίβεια στην κορυφή των προβληματισμών

Πού πρέπει να εστιάσει η κυβέρνηση
Πού πρέπει να εστιάσει η κυβέρνηση

Kapa Research

Ως προς τους τομείς που πρέπει να επικεντρωθεί η κυβέρνηση (μέχρι 4 απαντήσεις), στην κορυφή βρίσκεται το κόστος διαβίωσης (65%), και ακολουθούν η υγεία (50%), η εγκληματικότητα- ασφάλεια του πολίτη (37%), η οικονομία (27%), το κοινωνικό κράτος (27%), η παιδεία (25%), η διαφθορά στη δημόσια ζωή (24%), οι οικονομικές ανισότητες (23%), το μεταναστευτικό (21%), τα φυσικά φαινόμενα (13%), οι μεταρρυθμίσεις (12%), η ανάπτυξη (11%), η ανεργία (11%), το περιβάλλον- κλιματική κρίση (10%), η εθνική άμυνα (9%), τα ελληνοτουρκικά (6%), οι διεθνείς σχέσεις- εξωτερική πολιτική (6%), ο τουρισμός (2%), τα δικαιώματα (2%) και ο πολιτισμός (1%).

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ως προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το 28% τάσσονται υπέρ της επανεκλογής της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στις αρχές του 2025, ενώ το 61% θα ήθελαν κάποιο άλλο πρόσωπο.

Το μέλλον του Αλέξη Τσίπρα

Το 47% των ερωτηθέντων σχετικά με το τι θα έπρεπε να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας από εδώ και στο εξής απαντούν πως θα έπρεπε να μείνει στα μετόπισθεν της πολιτικής και να βοηθήσει τη χώρα όπως μπορεί ως πρώην πρωθυπουργός, το 14% να ενισχύσει όσο μπορεί τον ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη και το 26% να προσπαθήσει να οικοδομήσει ένα νέο σχήμα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

Η νέα ομάδα των Ελλήνων ευρωβουλευτών

Το 33% των ερωτηθέντων αξιολογούν ως σε γενικές γραμμές καλύτερη την νέα ομάδα των Ελλήνων ευρωβουλευτών, ενώ το 42% ως χειρότερη.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός κρίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 46% και ακολουθούν ο Στέφανος Κασσελάκης με 9% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7%. Ο «κανένας» είναι στο 37%.

.
.

Kapa Research

.
.

Kapa Research

Πρόωρες εκλογές

Το 29% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών, ενώ το 66% προτιμά να δοθεί περισσότερος χρόνος στη σημερινή κυβέρνηση.

 huffingtonpost.gr