Πιέσεις της Δύσης θα αναγκάσουν τη Ρωσία να αλλάξει το πυρηνικό της δόγμα...

 

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας, Αντρέι Καρταπόλοφ, ανακοίνωσε πιθανές αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας.

Επίσης, ο πολιτικός αναλυτής Βαντίμ Κοζιούλιν, ανέφερε ότι η

Ρωσία μπορεί να αλλάξει το δόγμα της όσον αφορά τις προϋποθέσεις για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Η αλλαγή ενδέχεται να περιλαμβάνει όρους όπως η επανέναρξη των πλήρους πυρηνικών δοκιμών των ΗΠΑ ή η ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας, όπως σημειώνεται.

«Το πυρηνικό μας δόγμα δηλώνει ότι εάν υπάρξει επιβεβαιωμένη εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων στο έδαφός μας, αυτό θα είναι ένας λόγος να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα από την πλευρά μας. Ο Καρταπόλοφ αναφέρθηκε ακριβώς για την πιθανή μείωση του χρόνου για τη λήψη απόφασης για αντίποινα. Είναι απίθανο οτιδήποτε άλλο μπορεί να αλλάξει ριζικά στο δόγμα», εξήγησε ο Βαντίμ Κοζιούλιν, επικεφαλής του κέντρου του Ινστιτούτου Τρεχόντων Διεθνών Προβλημάτων της Διπλωματικής Ακαδημίας του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

«Το 2020, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε ένα διάταγμα «Σχετικά με τις βασικές αρχές της κρατικής πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής», το οποίο εξηγεί λεπτομερέστερα τις αρχές της πυρηνικής πολιτικής»«Ο Καρταπόλοφ έδειξε ότι αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν εάν αυξηθούν οι προκλήσεις και οι απειλές προς τη Ρωσική Ομοσπονδία. Τι θα μπορούσε να υπονοηθεί εδώ; Νομίζω ότι πρόκειται για την επανάληψη των πλήρους πυρηνικών δοκιμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή κάποια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ. Θα μπορούσε επίσης να είναι η προμήθεια ορισμένων τύπων όπλων στο Κίεβο ή η είσοδος στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας. Δεν είναι τυχαίο ότι τις προάλλες ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι για τη Ρωσία, η ήττα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία θα σήμαινε το τέλος της υπόστασής της, τόνισε ο ομιλητής.

«Οι πιέσεις της Δύσης αναγκάζουν τη Ρωσία σε αλλαγές του πυρηνικού δόγματός της»

«Γενικά, εάν η Δύση συνεχίσει να κλιμακώνεται, τότε η Ρωσία μπορεί να αλλάξει το πυρηνικό της δόγμα και αυτός θα είναι ο τρόπος της Μόσχας να επιδείξει την πλήρη αποφασιστικότητά της για την προστασία της επικράτειάς της, του λαού της και του μέλλοντός της.

Πώς μπορεί να αντιδράσουν άλλες χώρες; Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ουκρανία θα καταδικάσουν, αλλά δεν έχουν άλλα μέσα επιρροής πάνω μας. Η Κίνα θα συνεχίσει την πορεία της, θα αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, αλλά δεν θα καταδικάσει τη Μόσχα, αλλά θα καλέσει όλα τα μέρη σε αποκλιμάκωση», κατέληξε ο αναλυτής.

Για τις αλλαγές αυτές, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία ενδέχεται να κάνει αλλαγές στο πυρηνικό της δόγμα εν μέσω συζητήσεων για τη δυνατότητα μείωσης του ορίου για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Σύμφωνα με τον ίδιο, αναπτύσσονται εκρηκτικές συσκευές εξαιρετικά χαμηλής ισχύος και σε κύκλους εμπειρογνωμόνων στη Δύση υπάρχουν ιδέες ότι τέτοια όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και δεν υπάρχει τίποτα ιδιαίτερα τρομερό σε αυτό.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση για προληπτικό πυρηνικό χτύπημα, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία δεν το χρειάζεται, αφού σε μια ανταποδοτική επίθεση ο εχθρός είναι δεδομένο ότι θα καταστραφεί.

Οι ΗΠΑ εκσυγχρονίζουν τις πυρηνικές κεφαλές σε πέντε χώρες της Ευρώπης

Σε αυτό το πλαίσιο, προέκυψαν αναφορές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει να εκσυγχρονίζουν το πυρηνικό οπλοστάσιο που βρίσκεται σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τον Alistair Burnett, διευθυντή μέσων ενημέρωσης για τη Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN).

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι παλιές πυρηνικές κεφαλές αντικαθίστανται με νεότερες. Είναι γνωστό ότι τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα βρίσκονται στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Τουρκία.

The Hellenic Information Team