Ανασχηματισμός άμεσα για να σταματήσει η αμφισβήτηση μέσα στη ΝΔ...

Ανασχηματισμός άμεσα για να σταματήσει η αμφισβήτηση μέσα στη ΝΔ μετά το σοκ - Ποιοι φεύγουν και ποιοι έρχονται… Ανασχηματισμός προ των πυλών για την κυβέρνηση καθώς το εξαιρετικά κακό εκλογικό αποτέλεσμα που πέτυχε η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται άμεση διαχείριση για να μην γίνει κύμα αμφισβήτησης προς το κόμμα.

Ήδη στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ζητούν έκτακτη σύγκλιση των βουλευτών για να συζητηθεί τι έφταιξε και καταποντίστηκαν τα ποσοστά της ΝΔ και κυρίως γιατί χάθηκαν 750.000 ψηφοφόροι από τις ευρωεκλογές του 2019 και γιατί στήριξαν τη ΝΔ 1.000.000 ψηφοφόροι λιγότεροι από τι στις εθνικές εκλογές του μερικούς μήνες πριν.
Ο Πρωθυπουργός από χθες το πρωί βλέπει υπουργούς, ενώ πραγματοποιήθηκε και μία μεγάλη σύσκεψη τις πρωινές ώρες σύμφωνα με την οποία ζήτησε την άποψη των συνεργατών του για το αποτέλεσμα.
Από αυτή τη σύσκεψη βγαίνει ότι η ΝΔ δεν θα αλλάξει την ιδεολογική της συνέπεια, δηλαδή τα ανοίγματα προς το Κέντρο θα παραμείνουν και δεν θα προσπαθήσει να κερδίσει πίσω τις δεξιές ψήφους που φύγανε σε άλλα κόμματα της Δεξιάς.

Ποιοι φεύγουν από την κυβέρνηση

Από κει και πέρα, εδώ και καιρό έχει στοιχειοθετήσει τις αλλαγές που θέλει να κάνει στο κυβερνητικό σχήμα.
Είναι τομείς που πραγματικά η κυβέρνηση «πονάει», όπως για παράδειγμα η καθημερινότητα των πολιτών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα έχουμε φυγή τουλάχιστον 3-4 υπουργών που έχουν πάρει βαθμό κάτω από τη βάση.
Πρώτα από όλα, χρειάζεται αλλαγή το υπουργείο Ανάπτυξης και θεωρείται σίγουρη η φυγή του Κώστα Σκρέκα καθώς δεν έχει καταφέρει να τιθασεύσει την ακρίβεια στο ράφι.
Το επόμενο υπουργείο που βρίσκεται στο στόχαστρο των αλλαγών είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Λευτέρη Αυγενάκη να βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο του Μαξίμου για αρκετές λανθασμένες συμπεριφορές.
Όμως, αλλαγή θα έχουμε και στο υπουργείο Εσωτερικών.
Η Νίκη Κεραμεώς μετά το σκάνδαλο της διαρροής των προσωπικών δεδομένων των ομογενών έχει εισέλθει σε ένα κύκλο αμφισβήτησης από το Μαξίμου, παρόλο που ο Πρωθυπουργός είχε πολύ θετική γνώμη για εκείνην.
Τέλος, αλλαγή θα έχουμε και στα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής αλλά και στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Επιστροφή στην κυβέρνηση και ένα νέο όνομα που θα ακουστεί

Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι επιστρέφουν στην κυβέρνηση μία πλειάδα πρώην υπουργών που είχαν μία καλή θητεία στην πρώτη τετραετία της κυβέρνησης.
Ακούγονται τα ονόματα του Νότη Μηταράκη και του Τάκη Θεοδωρικάκου.
Ο πρώτος συζητείται έντονα για το υπουργείο Ναυτιλίας, ο δεύτερος για το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Επίσης, θα έχουμε την επιστροφή του πρώην υπουργού Σταύρου Παπασταύρου ο οποίος ενδεχομένως να επιστρέψει σε θέση ηγετική στο Μέγαρο Μαξίμου ή να αναλάβει κάποιο δύσκολο υπουργείο.
Ακούγεται για το υπουργείο Δικαιοσύνης με συνέπεια να μετακινηθεί ή και να πάει σπίτι του ο Γιώργος Φλωρίδης.
Επίσης, από όσα ακούγονται, υπάρχει και ένα νέο πρόσωπο που εισέρχεται στην κυβέρνηση και αυτό είναι ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης.
Δεν γνωρίζουμε ακόμα σε ποια θέση.
Και εκείνος ακούγεται για το Μέγαρο Μαξίμου, στην θέση του Γιάννη Μπρατάκου, όμως, μπορεί να αναλάβει και κάποιο παραγωγικό υπουργείο.

Συγχωνεύσεις υπουργείων και αποκεντρώσεις…

Πέρα, όμως, από τις αλλαγές υπουργείων, θα δούμε και διάφορες συγχωνεύσεις υπουργείων.
Για παράδειγμα, ακούγεται έντονα ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα συγχωνευτεί με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μία κίνηση που ήθελε ο Μητσοτάκης να την κάνει από τις αρχές του σχηματισμού της κυβέρνησής του το 2023.
Εκεί λέγεται έντονα από διάφορες πηγές ότι θα το αναλάβει όλο το υπερυπουργείο ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Επίσης, ακούγεται πολύ συχνά ότι η υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχει οδηγήσει στο να μην διανέμονται γρήγορα οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ίσως δούμε κάποιες αλλαγές και εκεί.

Θέλει δυνατό Μαξίμου

Το σίγουρο είναι ότι ο Μητσοτάκης θα αναζητήσει γρήγορες απαντήσεις στο μέτωπο της ακρίβειας ενώ ζήτησε σε σύσκεψη που έγινε με τους στενούς συνεργάτες του (Βορίδης, Σκέρτσος, Πατέλης) να συνεχιστεί απρόσκοπτα το νομοθετικό έργο και να έρθουν μπροστά και «δύσκολα» νομοθετήματα.
Επίσης, αυτό που βγαίνει είναι ότι ο Μητσοτάκης θέλει να δημιουργήσει ένα ισχυρό διευθυντήριο στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε να γίνει καλύτερος συντονισμός.
Από την εποχή του Γρηγόρη Δημητριάδη και μετά έχει πάψει να είναι λειτουργικό το Μαξίμου.

Πέρα, όμως, από τους υπουργούς, αλλαγές θα δούμε και σε υφυπουργούς ενώ σειρά αργότερα θα έχουν και οι γενικοί γραμματείς.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr