Γεωπολιτικός... σεισμός - Η Ρωσία ασπίδα προστασίας της Β. Κορέας...

Γεωπολιτικός... σεισμός - Η Ρωσία ασπίδα προστασίας της Β. Κορέας - Putin: Εάν δεχθεί επίθεση, θα συνδράμουμε - Kim: Είστε έντιμοι Σε μια νέα εποχή περνούν οι σχέσεις Ρωσίας – Βόρειας Κορέας μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που είχε στην Πιονγκγιάνγκ στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης του εδώ

και 24 χρόνια ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin με τον επικεφαλής της Βόρειας Κορέας, Κim Jong un.
Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν τη Συνολική Στρατηγική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης,
η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει πως σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση, τότε θα υπάρξει αμοιβαία βοήθεια.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, το νέο αυτό έγγραφο έρχεται ως αποτέλεσμα των γεωπολιτικών εξελίξεων τόσο στην περιοχή όσο και παγκοσμίως και οφείλεται στις αλλαγές που έχουν επέλθει στις διμερείς σχέσεις Ρωσίας - Β. Κορέας.
Όπως αναφέρεται, το έγγραφο αυτό είναι σύμφωνο με όλες τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, δεν έχει συγκρουσιακό χαρακτήρα και δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε χώρας και αποσκοπεί στη διασφάλιση μεγαλύτερης σταθερότητας στην περιοχή της βορειοανατολικής Ασίας.
Ο Kim Jong un
υποστήριξε μάλιστα πως οι σχέσεις των δύο κρατών... αναβαθμίστηκαν πλέον σε συμμαχία, γεγονός που αν μη τι άλλο συνιστά μια τεράστιας σημασίας γεωπολιτική εξέλιξη με ιδιαίτερα μηνύματα προς τις ΗΠΑ και τη Δύση, μια και είναι ξεκάθαρο πως σε αυτό το... συμμαχικό σχήμα συμπεριλαμβάνεται και η Κίνα.

Putin: Δεν αποκλείουμε στρατιωτική - τεχνική συνεργασία με τη Β. Κορέα

Αναφερόμενος στη Στρατηγική Συμφωνία που υπέγραψε με τον Kim Jong un, ο Vladimir Putin  υποστήριξε πως αυτή προβλέπει την παροχή αμοιβαίας βοήθειας σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ενός εκ των δύο.
«Η συμφωνία συνολικής εταιρικής σχέσης που υπογράφηκε σήμερα προβλέπει επίσης την παροχή αμοιβαίας βοήθειας σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ενός από τα μέρη αυτής της συμφωνίας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος επέστησε την προσοχή στις ΗΠΑ και στα άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ σχετικά με την προμήθεια οπλικών συστημάτων μεγάλης εμβέλειας υψηλής ακρίβειας, αεροσκαφών F16 και άλλων παρόμοιων όπλων και εξοπλισμού για πλήγμα στο ρωσικό έδαφος.
«Αυτό δεν είναι μόνο μια δήλωση.
Ήδη συμβαίνει και όλο αυτό είναι μια κατάφωρη παραβίαση των περιορισμών που έχουν αναλάβει οι δυτικές χώρες στο πλαίσιο διαφόρων ειδών διεθνών υποχρεώσεων» επισήμανε ο Putin, υπογραμμίζοντας πως «η Ρωσική Ομοσπονδία δεν αποκλείει τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας σύμφωνα με το έγγραφο που υπογράφηκε σήμερα»..
«Οι Κορεάτες φίλοι παίρνουν μια αντικειμενική και ισορροπημένη θέση στο θέμα της ουκρανικής διευθέτησης και κατανοούν τις πραγματικές αρχικές αιτίες της κρίσης.
Αυτή η γραμμή της κορεατικής ηγεσίας είναι άλλη μια σαφής επιβεβαίωση μιας πραγματικά ανεξάρτητης, ανεξάρτητης, κυρίαρχης πορείας» υποστήριξε ο Putin.

Θέλουμε έναν πολυπολικό κόσμο

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, τα θέματα ασφαλείας και η διεθνής ατζέντα κατέλαβαν σημαντική θέση στις διαπραγματεύσεις με τον Kim Jong un.
«Μεγάλη προσοχή στις σημερινές διαπραγματεύσεις απασχόλησαν τα ζητήματα ασφάλειας και η διεθνής ατζέντα.
Οι χώρες μας υπερασπίζονται με συνέπεια την ιδέα της ​δημιουργίας μιας πιο δίκαιης και πολυπολικής παγκόσμιας τάξης που θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στις πολιτισμικές και πολιτιστικές διαφορές» είπε ο Putin, υποστηρίζοντας πως τόσο ο ίδιος όσο και ο Kim στέκονται απέναντι σε πολιτικά υποκινούμενη επιβολή κυρώσεων.

Να αναθεωρηθούν οι κυρώσεις κατά της Β. Κορέας

Σε αυτό το πλαίσιο ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι το καθεστώς των κυρώσεων που έχει επιβάλλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας πρέπει να αναθεωρηθεί.
«Θα ήθελα να σημειώσω ότι το αόριστο περιοριστικό καθεστώς του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τη Λαϊκή Δημοκρατίας της Κορέας, που είναι εμπνευσμένο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της, πρέπει να αναθεωρηθεί.
Τα κλισέ προπαγάνδας που αναπαράγονται ξανά και ξανά από τους Δυτικούς δεν είναι πλέον σε θέση να συγκαλύψουν τα επιθετικά γεωπολιτικά τους σχέδια, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Βορειοανατολικής Ασίας» υποστήριξε ο Putin.
Όπως ανέφερε οι εκτιμήσεις της Μόσχας και της Πιονγκγιάνγκ σχετικά με τις βαθύτερες αιτίες της κλιμάκωσης της στρατιωτικοπολιτικής έντασης συμπίπτουν.
«Πρόκειται για μια συγκρουσιακή πολιτική των ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν να επεκτείνουν τη στρατιωτική τους υποδομή στην περιοχή, η οποία συνοδεύεται από σημαντική αύξηση της κλίμακας και της έντασης διαφόρων στρατιωτικών ασκήσεων με τη συμμετοχή της Δημοκρατίας της Κορέας, της Ιαπωνίας και στρατών εχθρικών προς τη ΛΔΚ» είπε ο Putin, επισημαίνοντας ότι τέτοια βήματα υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα και αποτελούν απειλή για την ασφάλεια όλων των χωρών της Βορειοανατολικής Ασίας.

Ύμνοι Kim Jong un: Ο πιο έντιμος φίλος και σύμμαχος η Ρωσία - Είμαστε σύμμαχοι

Από την πλευρά του ο Kim Jong un υποστήριξε πως η Ρωσία είναι ο πιο έντιμος φίλος και σύμμαχος ενώ αποκάλεσε τον Vladimir Putin, ως τον πιο αγαπητό φίλο του κορεατικού λαού.
«Αυτή τη στιγμή, στέκομαι με τους Ρώσους συντρόφους, τους πιο ειλικρινείς φίλους και συντρόφους μας, σε αυτήν την αίθουσα τελετών.
Η σύναψη μιας νέας «πιο ισχυρής συμφωνίας» μεταξύ της Ρωσίας και της ΛΔΚ θα ήταν αδιανόητη χωρίς την «εξαιρετική προνοητικότητα» και την αποφασιστικότητα του Putin, «του πιο αγαπητού φίλου του κορεατικού λαού» επισήμανε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας.
Ο Kim τόνισε ότι οι σχέσεις των δύο κρατών έχουν εξελιχθεί πλέον σε συμμαχία, με ένα σύμφωνο, το οποίο είναι ειρηνικό και αμυντικό.
Όπως είπε, Ρωσία και Βόρεια Κορέα θα επεκτείνουν την αμοιβαία συνεργασία τους στην πολιτική, στην οικονομία και στον στρατιωτικό τομέα.

Ρωσία: Η συνεργασία με τη Β. Κορέα δεν στρέφεται εναντίον τρίτων

Η Ρωσία και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας αναπτύσσουν τη συνεργασία τους προς όφελος των λαών τους και όχι εναντίον οποιουδήποτε άλλου

υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov αναφερόμενος στη σύναψη της στρατηγικής συμφωνίας που υπέγραψαν νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος Vladimir Putin και ο επικεφαλής της Β. Κορέας, Kim Jung un.
Όπως είπε ο Peskov, είναι εντελώς λανθασμένοι οι ισχυρισμοί ορισμένων ΜΜΕ ότι η Ρωσία και Β. Κορέα δημιουργούν έναν αντιδυτικό συνασπισμό, αναφέροντας ότι τα τελευταία χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών της Δύση έχει δηλώσει ανοιχτά ότι στόχος του είναι να ασκήσουν πίεση στη Ρωσία.
«Αυτό σημαίνει ουσιαστικά πως ό,τι κάνουν είναι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στραμμένο εναντίον μας.
Εμείς, αντίθετα, χτίζουμε σχέσεις, ειδικά με τους γείτονές μας, που δεν στρέφονται εναντίον κανενός, αλλά είναι προς όφελος του εαυτού μας, προς όφελος των συμφερόντων των λαών των δύο χωρών.
Η συνεργασία Ρωσίας-Κορέας δεν στρέφεται εναντίον τρίτων χωρών» υπογράμμισε ο Peskov.

Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Παροχή βοήθειας σε περίπτωση επίθεσης

Σύμφωνα με το άρθρο 4 της συμφωνίας, Ρωσία και Βόρεια Κορέα δηλώνουν ότι θα παράσχουν βοήθεια η μια στην άλλη σε περίπτωση επίθεσης εναντίον μιας από τις χώρες, υποστήριξε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov.
«Ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin ανέφερε επίσης ότι παρακολουθούμε πώς η Δύση προμηθεύει την Ουκρανία με σύγχρονα όπλα μεγάλου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα, ώστε η Ουκρανία να μπορεί να χτυπήσει οποιονδήποτε στόχο στην επικράτεια. της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Από αυτήν την άποψη δεν απέκλεισε την ανάπτυξη στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας» είπε ο Lavrov.
88888888_1.JPG
222_4.JPG
Νέο τοπίο

Νωρίτερα, κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Putin αφού ευχαρίστησε τον Kim για την υποστήριξη που παρέχει η Βόρεια Κορέα όσον αφορά τις πολιτικές που ακολουθεί η Μόσχα, και ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ουκρανίας, υπογράμμισε πως είναι έτοιμο ένα νέο, θεμελιώδες έγγραφο που θα αποτελέσει τη βάση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών για τα επόμενα χρόνια.
«Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συνεπή και αταλάντευτη υποστήριξή σας στη ρωσική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της ουκρανικής κατεύθυνσης.
Πέρυσι, ως αποτέλεσμα της επίσκεψής σας στη Ρωσία, σημειώσαμε σημαντική πρόοδο στην οικοδόμηση των διακρατικών μας δεσμών.
Σήμερα, είναι έτοιμο ένα νέο θεμελιώδες έγγραφο που θα αποτελέσει τη βάση των σχέσεών μας μακροπρόθεσμα» τόνισε ο Putin.
Ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε ότι το 2023 οι δύο χώρες γιόρτασαν την 75η επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και φέτος την 75η επέτειο από τη σύναψη του πρώτου διακρατικού εγγράφου - μια συμφωνία για την οικονομική και πολιτιστική συνεργασία.
«Όπως γνωρίζετε, αυτή η συμφωνία υπεγράφη από τον σύντροφο Kim Il Sung κατά την πρώτη επίσκεψή του στη Μόσχα», υπενθύμισε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Πολεμάμε την ηγεμονική πολιτική των ΗΠΑ

Επιπλέον, ο Putin εξέφρασε την ελπίδα πως η επόμενη συνάντηση του με τον Kim θα γίνει στη Ρωσία, αυτήν την φορά στη Μόσχα.
Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τον θαυμασμό του για τη μεταμόρφωση, όπως είπε, της Πιονγκγιανγκ τα τελευταία 24 χρόνια ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι παραγωγικές και εποικοδομητικές.
Όπως είπε ο Putin, η Ρωσία «πολεμά την ηγεμονική, ιμπεριαλιστική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους».

Kim: Αναγκαία η ισχυρή Ρωσία στη διατήρηση της παγκόσμιας ισορροπίας

Από την πλευρά του ο Βορειοκορεάτης ηγέτης εξήρε τον Ρώσο πρόεδρο και επισήμανε την ανάγκη ύπαρξης μιας ισχυρής Ρωσίας για τη διατήρηση της στρατηγικής ισορροπίας στον κόσμο.
«Η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας εκτιμά τη σημαντική αποστολή και τον ρόλο μιας ισχυρής Ρωσικής Ομοσπονδίας στη διατήρηση της στρατηγικής σταθερότητας και ισορροπίας στον κόσμο και επίσης εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη στη ρωσική κυβέρνηση, τον στρατό και τον λαό για την πραγματοποίηση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία για την προστασία της κυριαρχίας, των συμφερόντων ασφάλειας, καθώς και της εδαφικής ακεραιότητας» υπογράμμισε ο Kim Jong un, αναφέροντας πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών εισέρχονται σε μια περίοδο «νέας ευημερίας».

Περαιτέρω συνεργασία

Όπως είπε, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας προτίθεται να ενισχύσει περαιτέρω τη στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία.
«Τώρα η κατάσταση στον κόσμο γίνεται πιο περίπλοκη και αλλάζει γρήγορα.
Σε αυτή την κατάσταση, σκοπεύουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη στρατηγική επικοινωνία με τη Ρωσία, με τη ρωσική ηγεσία» τόνισε ο Kim, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι κατά τη συνάντηση με τον Putin θα καταστεί δυνατή η ανταλλαγή ιδεών και εποικοδομητικών απόψεων για την ενίσχυση της συνεργασίας και των αμοιβαίων ανταλλαγών σε όλους τους τομείς μεταξύ των δύο χωρών.
Επιπλέον, ο Kim υποστήριξε ότι η συνεργασία των δύο χωρών είναι μια «μηχανή για την επιτάχυνση της οικοδόμησης ενός νέου πολυπολικού κόσμου».
Mάλιστα το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε ότι η επίσκεψη του Putin καταδεικνύει το αήττητο και την ανθεκτικότητα της φιλίας και της ενότητας Ρωσίας και Β. Κορέας.

Τι αλλαγές φέρνει η νέα περίοδος στις σχέσεις Ρωσίας – Β. Κορέας

Στις αλλαγές που φέρνει η επίσκεψη του Putin στη Βόρεια Κορέα και η συνάντηση του με τον Kim Jong un αναφέρεται δημοσίευμα της κινεζικής εφημερίδας Global Times.
«Με την επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και τη συνεχιζόμενη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, καθώς και τις στρατιωτικές συμμαχίες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη Βορειοανατολική Ασία με στόχο την Πιονγκγιάνγκ, η βαθύτερη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας δεν αποτελεί έκπληξη.
Αυτή τη στιγμή η επίσκεψη σίγουρα θα φέρει τις σχέσεις Ρωσίας-Βόρειας Κορέας σε νέα ύψη», αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη τον Wang Junsheng, ερευνητή στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών.
«Η Ρωσία και η ΛΔΚ είναι σημαντικοί γείτονες της Κίνας και αυτές οι τρεις χώρες μοιράζονται συμφέροντα για τη διασφάλιση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας και αντιτίθενται στην αντιπαράθεση και την ηγεμονία του δυτικού μπλοκ» επισημαίνει το δημοσίευμα.

Washington Post: Υπονομεύεται η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων της Δύσης

H Washington Post αναφέρει πως η συνάντηση Putin - Kim Jong un αποτελεί μια απόδειξη της δύναμης των σχέσεων Ρωσίας - Βόρειας Κορέας.
«Αυτή η Σύνοδος Κορυφής χρησιμεύει και ως απόδειξη της τρέχουσας δύναμης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και ως προάγγελος μιας ακόμη στενότερης εταιρικής σχέσης στο μέλλον» αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο υποστηρίζει πως η συνεργασία Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ «θα υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας».

Ιαπωνικά ΜΜΕ: Νέα Παγκόσμια Τάξη

Από την πλευρά τους ιαπωνικά ΜΜΕ αναφέρουν πως η συνεργασία Ρωσίας - Βόρειας Κορέας θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στη Δύση και στην Ιαπωνία.
Όπως μεταδίδουν η Ρωσία θέλει να αλλάξει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων, ενεργώντας παράλληλα με άλλες μη δυτικές χώρες, και η εταιρική σχέση με τη ΛΔΚ θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα «μεγάλο πρόβλημα» για την Δύση και Ιαπωνία.
 «Η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγ
κ σχεδιάζουν να συνάψουν συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης και για τη Ρωσία αυτό είναι μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου στόχου.
Η Ρωσία θέλει να αλλάξει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων πηγαίνοντας μαζί με μια ομάδα μη δυτικών χωρών.
Και η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να γίνει μέρος σε αυτήν την ομάδα.
Αυτό θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα για τη Δύση και την Ιαπωνία» αναφέρει η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση.

Nikkei Asia: Προειδοποίηση στη G7 για τα ρωσικά asset

«Το ταξίδι του Putin έρχεται μετά τη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιταλία την περασμένη εβδομάδα, καθώς και τη σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Ελβετία.
Η επίσκεψη θεωρείται εν μέρει ως προειδοποίηση κατά της συμφωνίας της G7 για τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για να βοηθήσει την Ουκρανία» μεταδίδει το Nikkei Asia.

Ευκαιρίες για Βόρεια Κορέα

«

Οι ρωσικές πρωτοβουλίες ανοίγουν επίσης ευκαιρίες για τη Βόρεια Κορέα.
Η Πιονγκγιάνγκ βρίσκεται υπό κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την πρώτη της πυρηνική δοκιμή το 2006.
Όμως η ομάδα εμπειρογνωμόνων που επιφορτίστηκε με την επιβολή τους διαλύθηκε τον Απρίλιο, αφού η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας άσκησε βέτο στην παράταση της εντολής
Η Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζει πιέσεις για να ενισχύσει τις στρατιωτικές της ικανότητες, ενώ η Νότια Κορέα ενισχύει τους αμυντικούς της δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία» μεταδίδουν τα ιαπωνικά ΜΜΕ.

Κλειδί η Κίνα

Το τηλεοπτικό κανάλι NHK πρόσθεσε ότι ο βασικός παράγοντας για την προσέγγιση μεταξύ Ρωσίας και ΛΔΚ είναι η Κίνα.
«Το κλειδί εδώ είναι η Κίνα.
Ήταν η κύρια πηγή υποστήριξης για τον Βορρά και θέλει να τον διατηρήσει έτσι.
Οι σχέσεις με την Κίνα είναι πολύ σημαντικές για τον Putin και αυτό θα το λάβει υπόψη του κατά την επίσκεψη» αναφέρει το ΝΗΚ.
11_46.JPG
12_40.JPG
14_18.JPG
15_14.JPG
16_9.JPG
17_11.JPG
www.bankingnews.gr