Γαλλία: Έκκληση προσωπικοτήτων στον Μακρόν να στείλει στρατιωτική δύναμη στην Αρμενία...

 

Γάλλοι πολιτικοί και γνωστές προσωπικότητες καθώς και εκπρόσωποι ελληνικών οργανώσεων στη Γαλλία υπέγραψαν ανοικτή επιστολή προς τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν καλώντας τον να

στείλει επειγόντως ειρηνευτικό απόσπασμα στην Αρμενία.

Σύμφωνα με τη γαλλική Le Point, διακυβεύεται η επιβίωση της Αρμενίας, όπως είναι ο τίτλος της ανοικτής επιστολής, η οποία υπογράφεται και από την δήμαρχο του Παρισιού Anne Hidalgo.

Η ανοιχτή επιστολή προς τον Μακρόν, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,


Αιρετοί αξιωματούχοι όλων των πολιτικών στρωμάτων και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, έχουμε την τιμή να ζητήσουμε την ευγενική προσοχή σας σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ανησυχεί πολλούς Ρεπουμπλικάνους και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: αυτή της επιβίωσης της Αρμενίας.


Γνωρίζουμε τη δέσμευσή σας επί του θέματος και τις ανθρωπιστικές, πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλει η Γαλλία υπό την εντολή σας για να βοηθήσει αυτή τη φίλη χώρα, η οποία αντιμετωπίζει απειλές για την ύπαρξή της από δυνάμεις που ισχυρίζονται ότι είναι παντουρκικές, των οποίων η αιχμή του δόρατος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Μπακού.

Σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την πρωτοβουλία σας να παρέχετε στρατιωτική βοήθεια αμυντικού χαρακτήρα σε αυτό το κράτος, επιτρέποντας την προμήθεια ορισμένων όπλων καθώς και την εκπαίδευση Αρμενίων στα καλύτερα σχολεία των στρατιωτών μας.

Αρμενία, μια χώρα τόσο κοντά μας

Αλλά, δυστυχώς, πρέπει να φοβόμαστε ότι αυτές οι προσπάθειες δεν θα είναι αρκετές για να ενθαρρύνουν το καθεστώς Αλίεφ να εγκαταλείψει τα επεκτατικά και εγκληματικά του σχέδια.

 Απολαμβάνοντας πραγματική στρατιωτική υπεροχή, που αποκτήθηκε ιδίως χάρη στα έσοδα του από φυσικό αέριο και πετρέλαιο και την υποστήριξη του τουρκικού κράτους, το Αζερμπαϊτζάν δελεάζεται περισσότερο από ποτέ από την επιλογή της στρατιωτικής κλιμάκωσης.

 Ειδικά αφού η εθνοκάθαρση του αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποδείχθηκε κερδοφόρα στα μάτια της και το άνοιγμα της Αρμενίας στη δημοκρατία την απομόνωσε, φέρνοντάς την σε αντίθεση με τον στρατηγικό της σύμμαχο. Αυτό οδηγεί σε μια επικίνδυνη κατάσταση για εκείνη, που συνορεύει με τον κίνδυνο διαγραφής, εκατό χρόνια μετά τη γενοκτονία του 1915.

Αυτή η ισχυρή πιθανότητα, αν γινόταν πραγματικότητα, δεν θα αποτελούσε μόνο απόλυτη καταστροφή για τους αδελφούς μας στην Αρμενία, μια χώρα τόσο κοντά μας από την ιστορία και τις αξίες της.

Θα αντιπροσώπευε μια τρομερή αποτυχία για την ανθρωπότητα, και κατά συνέπεια για τη Γαλλία, την Ευρώπη και όλες τις δυνάμεις που εργάζονται για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τη νίκη της δικαιοσύνης επί της βίας.

Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

 αν η κατάσταση φαίνεται αρκετά σοβαρή για να σας ειδοποιήσει, υπάρχει πάντα ελπίδα μέχρι να συμβεί το χειρότερο.

Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος, σε αυτό το μέτωπο, για να αποκρούσουμε τον κίνδυνο δίνοντας το παράδειγμα μιας ακόμη ισχυρότερης κινητοποίησης δίπλα στην Αρμενία.

Αυτός είναι ο λόγος που παρακαλούμε σε αυτές τις γραμμές για την αποστολή γαλλικής στρατιωτικής δύναμης σε αυτό το αδελφό έθνος.

Ένα ειρηνευτικό απόσπασμα, του οποίου η αποτελεσματική παρουσία θα είχε ως στόχο να αποτρέψει όσους σκέφτονται να επιτεθούν στην Αρμενία.

Οι στρατοί μας, που είναι ήδη παρόντες σε πολλές χώρες, είναι συνηθισμένοι σε ειρηνευτικές αποστολές και ανθρωπιστική δράση. Μας φαίνεται ότι πετώντας επίσης το τρίχρωμο σε αυτήν την απειλούμενη χώρα, επιβεβαιώνοντας την αποκλειστικά ειρηνική τους αποστολή, θα αναζωογονούσαν την πνοή της ελπίδας, της αλληλεγγύης και της ελευθερίας και ότι έτσι θα ενίσχυαν το δικό μας ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια στους κακούς ανέμους του ολοκληρωτισμού, σκοταδισμού και απόσυρση στον εαυτό του.

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας και σας παρακαλούμε να δεχτείτε, κύριε Πρόεδρε, την έκφραση της βαθύτατης εκτίμησής μας.

Υπογράφοντες:

Ακολουθούν τα ονόματα των προσωπικοτήτων

The Hellenic Information Team