Μαυροβούνιο: Πρόταση για γενοκτονία από τους Ουστάσι- Έντονη αντίδραση Κροατίας...

 

Πρόταση ψηφίσματος για γενοκτονία στο Γιασένοβατς από τους Ουστάσι της Κροατίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υποβλήθηκε στο Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου.

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο Μαυροβούνιο κατέθεσε στο κοινοβούλιο το προτεινόμενο ψήφισμα για το Γιασένοβατς, αναφέρει η ραδιοτηλεόραση του Μαυροβουνίου- RTCG, επικαλούμενη τη δήλωση του προέδρου του κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου Αντρίγια Μάντιτς.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Ποντγκόριτσα, το προτεινόμενο ψήφισμα υπογράφηκε από όλα τα μέλη των κυβερνώντων κομμάτων, εκτός από τους εκπροσώπους των αλβανικών κομμάτων.

Το ψήφισμα ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον Πρόεδρο της Συνέλευσης και ο πρωθυπουργός Μιλόικο Σπάγιτς δήλωσε ότι είναι έτοιμος να υποστηρίξει αυτό το ψήφισμα.

Αντίδραση από την Κροατία

Η Κροατία επεσήμανε στην κυβέρνηση της Ποντγκόριτσα ότι η έγκριση του ψηφίσματος θα μπορούσε να σταματήσει την ευρωπαϊκή της πορεία, ενώ ο πρόεδρος της Σερβίας είπε ότι του φαινόταν «καλή ιδέα».

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ορισμένοι από τους συμμετέχοντες ήταν υπέρ του να προταθεί το έγγραφο αυτό το συντομότερο δυνατό, ενώ το άλλο μέρος ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει αφού είναι βέβαιο ότι θα λάβει θετική γνώμη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην τομέα του κράτους δικαίου.

Η Κροατία απάντησε στην ανακοίνωση του Μάντιτς ότι εάν προταθεί ψήφισμα για τη γενοκτονία στο Γιασένοβατς στο Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, η έγκριση αυτού του ψηφίσματος θα μπορούσε να σταματήσει την ευρωπαϊκή της πορεία και να απειλήσει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Στρατόπεδο Γιασένοβατς/ Jasenovac

Σύμφωνα με τη σερβική βιβλιογραφία, το στρατόπεδο Jasenovac , ως σύστημα στρατοπέδων υπό τη διοίκηση του στρατοπέδου Γιασένοβατς, ήταν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και θανάτου στην επικράτεια του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας κατά τη διάρκεια της κατοχής στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το στρατόπεδο ιδρύθηκε από το Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας , ανατολικά της ομώνυμης πόλης, τον Αύγουστο του 1941, και καταστράφηκε από τους Ουστάσι τον Απρίλιο του 1945. προκειμένου να κρύψουν και να ελαχιστοποιήσουν το έγκλημα που διέπραξαν.

Η κρατική διοίκηση της Κροατίας το ονόμασε «στρατόπεδο συγκέντρωσης και εργασίας Jasenovac», αλλά ήταν ένα στρατόπεδο θανάτου, ένα μέρος για βασανιστήρια και δολοφονίες κυρίως Σέρβων , Ρομά και Εβραίων (όλων των ηλικιών, φύλων,  σοσιαλιστών, εκπαιδευτικών και άλλων προφίλ). Το σύστημα στρατοπέδων Jasenovac ήταν διαβόητο για τις βάρβαρες μεθόδους του και τον μεγάλο αριθμό θυμάτων.

The Hellenic Information Team