Κ.Μητσοτάκης: «Δεν θα φέρουμε προς κύρωση τα Μνημόνια για την Συμφωνία των Πρεσπών»...

Κ.Μητσοτάκης: «Δεν θα φέρουμε προς κύρωση τα Μνημόνια για την Συμφωνία των Πρεσπών» (upd)Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το πρωί του Σαββάτου (18/5), δήλωσε ότι «δεν θα φέρουμε προς κύρωση τα Μνημόνια για τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Η κυβέρνηση αναζητά «οδό» διαφυγής μετά τα απανωτά «χαστούκια» στην εξωτερική πολιτική που έχει δεχτεί από τα Σκόπια και την Αλβανία και κυρίως την συμπεριφορά Μητσοτάκη ως ηγέτη «υποτελούς κράτους» στην Άγκυρα με την υπόκλιση στην τουρκική σημαία και το τουρκικό άγημα.

Αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός αναζητά μία οδό διαφυγής ενόψει των Ευρωεκλογών.

Υπάρχει σοβαρή ένδειξη ανησυχίας για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και κυρίως την πίεση που θα δεχθεί η Νέα Δημοκρατία από τα δεξιά κόμματα.

Πρέπει λοιπόν να φανεί ότι έστω και τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «αποφασισμένος» να τηρήσει «σκληρή» στάση.

Αυτό θα φανεί τουλάχιστον μέχρι τις 9 Ιουνίου. Μετά την κάλπη είναι μία άλλη ιστορία.

«Μιλάμε για δηλώσεις του εντολοδόχου πρωθυπουργού, θα περιμένουμε τις επίσημες δηλώσεις της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.

Στον πυρήνα της Συμφωνίας των Πρεσπών βρισκόταν η συμφωνία για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας.

Αυτό το οποίο λέμε erga omnes στο όνομα Βόρεια Μακεδονία να ισχύει έναντι όλων, να χρησιμοποιείται δηλαδή και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας.» είπε αρχικά.

«Δεν ψηφίσαμε τη Συμφωνία, γιατί κατοχύρωνε μακεδονική εθνότητα και γλώσσα. Στο ζήτημα του ονόματος υπάρχει ένα πασιφανές πισωγύρισμα.

Θέλω να στείλω ένα μήνυμα προειδοποίησης στην κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, να σεβαστεί το όνομα. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα υπάρξουν προβλήματα μόνο με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ένωση» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν θα φέρουμε προς κύρωση τα Μνημόνια για τη Συμφωνία των Πρεσπών» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έβλεπε από καιρό τη ρητορική του VMRO.

Θέλω να θυμίσω ότι εμείς δεν ψηφίσαμε τη συμφωνία των Πρεσπών, διότι είχαμε εκφράσει εντονότατες επιφυλάξεις για το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή κατοχύρωνε μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που δεν ψηφίσαμε τη συμφωνία.

Στο ζήτημα όμως του ονόματος υπάρχει ένα σαφέστατο πισωγύρισμα και θέλω για ακόμα μια φορά να στείλω ένα μήνυμα προειδοποίησης στη νέα κυβέρνηση, να αλλάξει από τώρα τη γραμμή της.

Να σεβαστεί αυτή την κεντρική πρόβλεψη της συμφωνίας των Πρεσπών, να χρησιμοποιεί μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία εντός και εκτός της χώρας, όταν γίνονται αναφορές στον βόρειο γείτονά μας.

Σε αντίθετη περίπτωση είναι βέβαιον ότι θα δημιουργήσουν θέματα όχι μόνο στις σχέσεις της Ελλάδος με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά στις σχέσεις της Ευρώπης με τη Βόρεια Μακεδονία.

Διότι θέλω να καταδείξω εδώ ότι ως αποτέλεσμα παρεμβάσεων της ελληνικής κυβέρνησης μέσα σε λίγες ώρες, αυτά δεν έγιναν από μόνα τους.

Έκανα εγώ προσωπικά παρεμβάσεις για να ενημερώσω την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις δηλώσεις της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας.

Υπήρξαν καταδικαστικές δηλώσεις και από την Πρόεδρο της Επιτροπής και από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου και από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Άρα θα ασκηθεί πιστεύω, μια συνολική πίεση στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να μην κάνουμε ένα σημαντικό πισωγύρισμα».

Αναφερόμενος στο ψηφιακό σχολείο, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι την περίοδο της πανδημίας, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στην τηλεκπαίδευση.

Τώρα δημιουργούμε ένα συμπληρωματικό ψηφιακό βοήθημα και δίνουμε δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο σε μαθητές Γ’ Λυκείου από έμπειρους καθηγητές.

«Είναι μία τεράστια πρωτοβουλία που μειώνει τις ανισότητες μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου σχολείου» συμπλήρωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για την εφηβική παραβατικότητα, διευκρίνισε πως η κυβέρνησή του προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός «σχετικού panic button», όπου το θύμα ενδοσχολικής κακοποίησης θα μπορεί να κάνει πιο εύκολα την καταγγελία.

 pronews.gr