H Πολωνία σκορπάει τρόμο σε όλη την Ευρώπη...

 H Πολωνία σκορπάει τρόμο σε όλη την Ευρώπη - Θέλει να φέρει την πυρηνική τρόικα στην αυλή της Ρωσίας - Προειδοποίηση ZakharovaΟ πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda παραχωρώντας συνέντευξη ταμπλόιντ Fakt υποστήριξε ότι το κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ θα είναι έτοιμο να φιλοξενήσει τα πυρηνικά όπλα των άλλων μελών των στρατιωτικών συμμαχιών, ως «απάντηση στη μεταφορά των πυρηνικών όπλων της Ρωσίας στη γειτονική Λευκορωσία».

Η Ρωσία «μετέφερε πρόσφατα τα πυρηνικά της όπλα στη Λευκορωσία», τόνισε σχετικά ο Duda, αναφερόμενος στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Aleksander Lukashenko τον Δεκέμβριο.
«Εάν υπήρχε απόφαση από τους συμμάχους μας να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα εντός -ενός κοινού προγράμματος- και στο έδαφός μας προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ, είμαστε έτοιμοι», τόνισε σχετικά ο Πολωνός πρόεδρος.
Μάλιστα, εξήγησε πως η Πολωνία γνωρίζει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της συμμαχίας των 32 μελών που περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Από την πλευρά του, ο φιλοδυτικό πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, ο οποίος συμμερίζεται την πολεμοχαρή προσέγγιση του Duda για την εθνική ασφάλεια, ανέφερε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι πρέπει να συζητήσει επειγόντως αυτήν την πρόταση μαζί του.
Ο πρωθυπουργός είχε προηγουμένως μιλήσει για το άνοιγμα της Πολωνίας στην ανταλλαγή πυρηνικών εντός του ΝΑΤΟ.
Στο πλαίσιο της κοινής χρήσης πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ παρείχαν πυρηνικά όπλα στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Τουρκία για να αναπτύξουν και να αποθηκεύσουν τον σχετικό πολεμικό εξοπλισμό.
Πάντως από την πλευρά της Μόσχας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους, ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Πολωνία θα αντιμετωπιστεί με τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια της Ρωσίας.
«Ο στρατός, φυσικά, θα αναλύσει την κατάσταση εάν εφαρμοστούν τέτοια σχέδια, και σε κάθε περίπτωση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, (θα λάβει) όλα τα απαραίτητα αντίποινα για να εγγυηθεί την ασφάλειά μας», δήλωσε για το ζήτημα ο εκπρόσωπος του Putin
Υπενθυμίζεται ότι στον πόλεμο που διεξάγεται μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η Βαρσοβία έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ του Κιέβου, στηρίζοντας οικονομικά και εξοπλιστικά το καθεστώς Zelensky.

Zakharova (Ρωσικό ΥΠΕΞ): Μόλις εμφανιστούν πυρηνικά θα γίνουν αμέσως νόμιμος στόχος

Η Ρωσία θα λάβει υπόψη την πιθανή ανάπτυξη αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Πολωνία στον στρατιωτικό της σχεδιασμό, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova, σχολιάζοντας τη δήλωση του Πολωνού προέδρου Andrzej Duda ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στο πλαίσιο του προγράμματος Nuclear Sharing του ΝΑΤΟ.
«Φαίνεται ότι η Βαρσοβία επιδιώκει σκόπιμα να προσελκύσει περισσότερη προσοχή από όσους ασχολούνται με στρατιωτικό σχεδιασμό στο ρωσικό Γενικό Επιτελείο. Θα ήταν λογικό να υποθέσουμε ότι μόλις εμφανιστούν τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Πολωνία, οι σχετικές εγκαταστάσεις θα μπουν αμέσως στον κατάλογο των νόμιμων στόχους σε περίπτωση άμεσης ένοπλης αντιπαράθεσης με το ΝΑΤΟ», τόνισε με νόημα η διπλωμάτισσα.
Επιπλέον, η εκπρόσωπος της Μόσχας κατηγόρησε τη δήλωση του Duda ως «προκλητική».
«Οι αρχές της Πολωνίας δεν κρύβουν την προσπάθειά τους να φέρουν πιο κοντά σε εμάς τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα που αναπτύσσονται στην Ευρώπη και χρησιμοποιούν ενεργά αυτές τις φιλοδοξίες στην εχθρική ρωσική πολιτική τους», επεσήμανε η Zakharova.
«Αυτό μας κάνει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στην Πολωνία στο πλαίσιο του στρατηγικού μας σχεδιασμού, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις απειλές που προκύπτουν για τη Ρωσία με τη συμμετοχή αυτής της χώρας».
Σύμφωνα, τέλος, με τη διπλωμάτισσα, η Μόσχα και το Μινσκ θα προεδγγίσουν με διαφορετική φιλοσοφία την απειλή του «πολωνικού παράγοντα» όταν θα συζητήσουν πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ένωσής τους.

Προειδοποίηση - σοκ Lavrov: Η στήριξη της πυρηνικής τρόικας στην Ουκρανία ενέχει σοβαρούς κινδύνους

Προηγούμενα, τοποθετούμενος για τον εν γένει κίνδυνο μιας ευρύτερης πυρηνικής ανάφλεξης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov, προχώρησε σε μια προειδοποίηση - σοκ, καθώς υποστήριξε ότι η στήριξη που παρέχει η πυρηνική τρόικα της Δύσης – ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και Γαλλία – στην Ουκρανία, τροφοδοτεί σοβαρούς στρατηγικούς κινδύνους, οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια άμεση αντιπαράθεση ανάμεσα στις μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του πλανήτη.
«Η Δύση βρίσκεται στα πρόθυρα μιας άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων υπό το φως της υποστήριξής της στην Ουκρανία, η οποία είναι γεμάτη με καταστροφικές συνέπειες» ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Lavrov σε διάσκεψη για τη μη διάδοση των όπλων.
«Το γεγονός ότι η "τρόικα" των δυτικών πυρηνικών κρατών είναι μεταξύ των βασικών χορηγών του Κιέβου προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.
Η Μόσχα το θεωρεί αυτό ως έναν σοβαρό στρατηγικό κίνδυνο που οδηγεί σε αύξηση του επιπέδου του πυρηνικού κινδύνου» είπε ο Lavrov.

www.bankingnews.gr