Η ΕΕ πιέζει Ελλάδα και Ισπανία να στείλουν Patriot, S300 σε Ουκρανία...

Αποκάλυψη σοκ από FT: Η ΕΕ πιέζει Ελλάδα και Ισπανία να στείλουν Patriot, S300 σε Ουκρανία - Η αινιγματική απάντηση του Μαξίμου  Όταν η Ευρώπη ζητά από την Ελλάδα (και την Ισπανία) να τη βοηθήσει… στρατιωτικά, τότε μπορεί εύκολα να φανταστεί σε τι κατάσταση έχει περιέλθει στο θέμα της Ουκρανίας.

Οι παλινωδίες συνεχίζονται σε ένα μπλοκ που δεν μπορεί να βρει

μια συνολική λύση απέναντι στην τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται στο θέμα της Ουκρανίας, η αναμένεται να απαιτήσει περισσότερη βοήθεια από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ.
Το Κίεβο αυτό το μήνα έκανε επείγουσα έκκληση στους δυτικούς συμμάχους για επτά επιπλέον συστήματα αεράμυνας, όπως τα αμερικανικής κατασκευής Patriot ή τα σοβιετικά αναπτυγμένα S-300, καθώς η Ρωσία εντείνει μια αεροπορική και πυραυλική εκστρατεία κατά των πόλεων και των υποδομών ισχύος της χώρας.
Η Ελλάδα και η Ισπανία ειδικότερα αντιμετωπίζουν έντονες πιέσεις από τους συμμάχους τους στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προέτρεψαν προσωπικά τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Ελλάδας Pedro Sánchez και Κυριάκο Μητσοτάκη στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα να δωρίσουν συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times.

Οι δύο ηγέτες, των οποίων οι ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν μεταξύ τους περισσότερα από δώδεκα συστήματα Patriot συν άλλα όπως S-300, είπαν ότι οι ανάγκες τους δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο της Ουκρανίας και ότι δεν αντιμετώπιζαν καμία επικείμενη απειλή.

Διχασμός στην κυβέρνηση;

Την ώρα, λοιπόν, που ο Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κάποια σοβαρή απειλή, τουλάχιστον όχι τόσο μεγάλη όσο η Ουκρανία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες ότι μέσα στον σχεδιασμό μας υπάρχει η δημιουργία ενός αντιαεροπορικού συστήματος αναχαίτισης, με αφορμή αυτά που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή.
«Όταν είσαι μερικές χιλιάδες μίλια από έναν πόλεμο, δεν περιμένεις τίποτα καλό.
Ήδη υπάρχουν επιπτώσεις στην οικονομία από την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς έχουν διαταραχθεί οι θαλάσσιες συγκοινωνίες.
Το 60% δεν περνά από τη Διώρυγα του Σουέζ, προϊόντα λείπουν και στην Ευρώπη αυξάνονται οι τιμές», ανέφερε στο ΣΚΑΪ ο Δένδιας.
«Παρατηρώντας τους πολέμους στην Ουκρανία, εκτιμήσαμε ότι η χώρα έπρεπε να αποκτήσει έναν αντιαεροπορικό και αντι-drone θόλο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι η Τουρκία έχει κάνει πολλά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. «Εμείς δεν το είδαμε πολύ νωρίς.
Το σύστημα καινοτομίας, με εξαίρεση μικρές επιχειρήσεις, δεν εκτίμησε την κατάσταση, πρέπει να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο, αλλά συγχρόνως πρέπει να προχωρήσουμε με μεγάλα βήματα στη δημιουργία των θόλων».

Η σιβυλλική δήλωση Μαρινάκη

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφέρθηκε στις πληροφορίες των FT, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο ίδιος απέφυγε τη σαφή διάψευση και προέβη σε μια σιβυλλική δήλωση, σύμφωνα με την οποία δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η αεράμυνα της χώρας.
«Μέχρι στιγμής, εμείς έχουμε δείξει έμπρακτα τη βοήθειά μας στην Ουκρανία, στον ουκρανικό λαό. Έγινε και σχετική επίσκεψη του Πρωθυπουργού. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση -το ξεκαθαρίζω αυτό για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση- που θα διακινδυνεύσει, έστω και κατ’ ελάχιστον, την αποτρεπτική ικανότητα ή την αεράμυνα της χώρας μας. Εμείς έχουμε πολλές φορές προβεί σε πολλές διαψεύσεις. Σας απαντώ και σήμερα κατηγορηματικά» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

www.bankingnews.gr