Η πρώτη δημοσκόπηση για το 2025 είναι από την Palmos Analysis για τον Ελεύθερο Τύπο και έχει θέσει ερωτήματα και για ζητήματα, όπως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλλήλων.
Στην πρώτη δημοσκόπηση για το νέο έτος, στην εκτίμηση ψήφου το κυβερνών κόμμα (ΝΔ) εμφανίζεται με προβάδισμα της τάξης του 31,3% και στην δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ, με 16,3%. Η δημοσκόπηση εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερέχει του κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη, με μία ασφαλή διαφορά και δίνει μάχη για την τρίτη θέση με το ΚΚΕ.
Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ εμφανίζεται με ποσοστό 9%, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 8,6%, αλλά πολύ κοντά είναι και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, με 8,1%. Η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου φτάνει το 4,9% και ακολουθεί η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, με 4,7%. Το Κίνημα Δημοκρατίας που ίδρυσε ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, μπαίνει στην Βουλή με 3,7%, αρκετά πίσω όμως από τον ΣΥΡΙΖΑ. Άνοδο έχει και το ΜεΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη με 3,5% και στο 3% είναι το κόμμα Νίκη. Εκτός Βουλής οι Σπαρτιάτες και η Νέα Αριστερά, η δεύτερη με ποσοστό 1,9%.
Η ΝΔ εμφανίζει ψηλά ποσοστά στις ηλικίες άνω των 60 ετών (40%). Στις ηλικίες 35-44 έχει 21% και στις νεότερες γενιές, μόλις 14% (λίγο μπροστά από την Φωνή Λογικής, με 13%). Η ΝΔ εμφανίζεται να παραμένει κυρίαρχη στο Κέντρο, με 27% έναντι 22% του ΠΑΣΟΚ.
Η δημοσκόπηση για μονιμότητα και ιδιωτικά πανεπιστήμια
Σε άλλα ζητήματα, στην ερώτηση για την κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, το 60% των πολιτών τάσσεται υπέρ και μόλις το 35% κατά. “Ναι” λέει το 71% των ψηφοφόρων της ΝΔ, αλλά τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης τουλάχιστον το 50% των ψηφοφόρων δηλώνει υπέρ. Στην αναθεώρηση του Συντάγματος και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, το 52% λέει “ναι” και το 41% λέει “όχι”. Υπέρ δηλώνει επίσης το 75% των ψηφοφόρων της ΝΔ και το 53% εκείνων του ΠΑΣΟΚ. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ με 73% δηλώνουν αντίθετοι, όπως και των μικρών κομμάτων της Αριστεράς με 68%.
Για το θέμα του εθισμού των νέων στο διαδίκτυο, το 46% είναι υπέρ της απαγόρευσης και το 42% υπέρ του περιορισμού της χρήσης, για τους ανήλικους κάτω των 15 ετών. Τέλος, το 51% των πολιτών θεωρεί πως μια ενδεχόμενη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα αποτελέσει ένα κορυφαίο γεγονός στην Ιστορία της Ελλάδας, ενώ το 40% ένα σημαντικό γεγονός, αλλά όχι από τα κορυφαία.
Πηγή: eleftherostypos