Η Ουάσινγκτον αποφάσισε με την εικαζόμενη χερσαία επιχείρηση στην Υεμένη...

 Σήμερα, Κυριακή 28 Απριλίου 2024, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έλυσαν τη διαμάχη που υπήρχε σχετικά με εικαζόμενες επιχειρήσεις στην Υεμένη.

Αναλυτικά, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι η χώρα του δεν είχε καμία πρόθεση να εμπλακεί σε χερσαίες επιχειρήσεις με τους «Χούθι».

Η Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μπάρμπαρα Λιφ/ Barbara Leaf,  ανέφερε σε δήλωση τύπου ότι η χώρα της βρίσκεται σε επαφή με τους «Χούθι» μέσω περιφερειακών καναλιών.

Οι δηλώσεις Λιφ έρχονται σε συνδυασμό με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ στην Υεμένη, Τιμ Λέντερκινγκ, αποκαλύπτοντας μια νέα πρόταση της χώρας του για να ηρεμήσει η κατάσταση στην Υεμένη.

Εξηγώντας ότι η αμερικανική προσφορά περιλαμβάνει τη διακοπή της επιθετικότητας κατά της Υεμένης με αντάλλαγμα τη διακοπή των ναυτικών επιχειρήσεων των δυνάμεων της Υεμένης, ακολουθούμενη από μια συνολική ειρηνευτική διαδικασία στην Υεμένη.

Αν και η αμερικανική προσφορά δεν περιέχει τίποτα καινούργιο, το χρονοδιάγραμμά της υποδηλώνει την προσπάθεια της Ουάσιγκτον να ηρεμήσει τη Σαναά, ειδικά επειδή αυτές οι υποδείξεις συμπίπτουν με προειδοποιήσεις που εξέδωσαν οι ηγέτες της Υεμένης στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις συνέπειες οποιασδήποτε κλιμάκωσης στην Υεμένη υπό το φως των αναφορών για αμερικανικές προθέσεις για επίθεση κατά της Υεμένης.

Η επίσημη απάντηση της Σαναά στην αμερικανική προσφορά

Σύμφωνα με δημοσίευμα του αραβικού μέσου «masahaanet», το απόγευμα της Κυριακής 28 Απριλίου η κυβέρνηση της Σαναά επιβεβαίωσε τη σταθερότητα της θέσης της υπέρ του παλαιστινιακού λαού και της αντίστασής του στη Λωρίδα της Γάζας.

Στις λεπτομέρειες, ο αντιπρόεδρος της υπηρεσιακής κυβέρνησης στη Σαναά για θέματα Άμυνας και Ασφάλειας, Αντιστράτηγος Τζαλάλ αλ Ρουβάισαν, επιβεβαίωσε ότι η θέση της Υεμένης συνδέεται με τον τερματισμό της επίθεσης κατά της Γάζας και ότι οι επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, την Αραβική Θάλασσα και ο Ινδικός Ωκεανός δεν θα σταματήσει αν δεν εκπληρωθεί αυτή η προϋπόθεση.

Τόνισε, θα συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά των αμερικανικών, βρετανικών και αμερικανικών πλοίων ως απάντηση στις επιθέσεις των δύο χωρών στην Υεμένη για την υποστήριξη των δυνάμεων κατοχής.

The Hellenic Information Team