Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, από τις 7 Οκτωβρίου 2023 οι ιορδανικές αρχές έχουν συλλάβει τουλάχιστον 1500 άτομα που διαμαρτυρήθηκαν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό πληθυσμό της Γάζας, το ένα τρίτο από αυτά κατά τη διάρκεια και μετά από μια σειρά διαδηλώσεων, τον Μάρτιο του 2024, μπροστά από το Ισραηλινή πρεσβεία στην πρωτεύουσα Αμμάν.
Βίντεο που επαληθεύτηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία δείχνουν δυνάμεις ασφαλείας που σταθμεύουν έξω από την ισραηλινή πρεσβεία να καταστέλλουν διαδηλώσεις για τρεις συνεχόμενες ημέρες (25 έως 27 Μαρτίου) χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και ρόπαλα και χτυπώντας ανθρώπους που ήταν ήδη στο έδαφος καθώς τους έσυραν.
Τουλάχιστον 165 άτομα συνελήφθησαν εκείνες τις ημέρες. Πολλά άλλα, τις επόμενες μέρες. Δεκάδες από αυτούς αναμένουν τη δίκη ενώ τουλάχιστον 21 τέθηκαν σε διοικητική κράτηση με εντολή του κυβερνήτη του Αμμάν, αν και η εισαγγελία είχε εξουσιοδοτήσει την επιστροφή τους στην ελευθερία.
Ο Ιμπραήμ Σντεϊφάτ, Ιορδανός ακτιβιστής της κοινωνίας των πολιτών, συνελήφθη στις 26 Μαρτίου ενώ πήγαινε στη διαδήλωση μπροστά από την ισραηλινή πρεσβεία. Ο αδερφός του Σίρτζ Εντίνε, που είχε ραντεβού μαζί του, πλησίασε τους αστυνομικούς ρωτώντας αν είχαν νέα και συνελήφθη επίσης.
Τα δύο αδέρφια, αφού αρνήθηκαν να δώσουν τους αριθμούς pin των κινητών τους τηλεφώνων και να δώσουν γραπτή δέσμευση να μην συμμετάσχουν σε περαιτέρω διαδηλώσεις, τέθηκαν σε διοικητική κράτηση στις φυλακές Μάρκα.
Η νομική βάση είναι ο νόμος για την πρόληψη του εγκλήματος του 1954 , ο οποίος εξουσιοδοτεί τους τοπικούς κυβερνήτες να διατάξουν συλλήψεις, παρακάμπτοντας το δικαστικό σύστημα.
Δεκάδες άλλα άτομα κατηγορήθηκαν βάσει του νόμου για τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο – ο οποίος, στην πραγματικότητα, ποινικοποιεί κάθε έκφραση που θα μπορούσε να “προσβάλει” τις αρχές – απλώς επειδή δημοσίευσαν περιεχόμενο στο οποίο εξέφραζαν αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους, επέκριναν την ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ ή ζητούσαν απεργίες.
Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες οι ιορδανικές αρχές εισήγαγαν νέες απαγορεύσεις: Ποινικοποιείται η μεταφορά της παλαιστινιακής σημαίας στους δρόμους, τοποθέτηση πινακίδων με συγκεκριμένα συνθήματα, συνέχιση των διαδηλώσεων μετά τα μεσάνυχτα. Επιπλέον, η συμμετοχή σε διαδηλώσεις απαγορεύεται πλέον για ανηλίκους κάτω των 18 ετών, γράφει το ιταλικό δημοσίευμα.
Il Fatto Quotidiano
—