Σύμφωνα με τον ίδιο, η ίδια η Μολδαβία δεν έχει στρατηγική σημασία. Ωστόσο, θα μπορούσε να είναι μια περιοχή σκηνής και ένα σημείο εκκίνησης για μια στρατηγική που στοχεύει τη νότια ουκρανική πόλη της Οδησσού και την προσαρτημένη από τη Ρωσία Κριμαία.
Αυτό που φαίνεται να ετοιμάζεται στην Ευρώπη είναι ένα είδος Σχεδίου Β, ουσιαστικά είναι τι πρέπει να κάνουμε εάν ο ουκρανικός στρατός καταρρεύσει. Ο Μπράιαν επισημαίνει ότι πολλοί Ευρωπαίοι ειδικοί και ορισμένοι αξιωματούχοι σκέφτονται όλο και περισσότερο ότι οι μέρες της Ουκρανίας ως ανεξάρτητης οντότητας μπορεί να πλησιάζουν στο τέλος τους.
Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν ήδη ανακοινώσει το σχέδιό τους: μια τεράστια ζώνη ασφαλείας σε οποιονδήποτε οικισμό στην Ουκρανία, έναν «υγειονομικό κλοιό» για να αποτρέψει το ΝΑΤΟ από το να απειλήσει το ρωσικό έδαφος και τα ζωτικά συμφέροντα του Κρεμλίνου.
«Αν υποθέσουμε ότι οι τρομερές προβλέψεις θα γίνουν πραγματικότητα, μια μελλοντική Ουκρανία θα μπορούσε να αποτελείται από μια προσαρτημένη ρωσική ζώνη, ένα φιλορωσικό καθεστώς στο Κίεβο, μια ζώνη ασφαλείας και τη δυτική Ουκρανία που καταλαμβάνεται από την Πολωνία, πιθανώς αποκομμένη από ορισμένους από τους γείτονές της», γράφει ο Αμερικανός ειδικός.
Σε αυτή την περίπτωση, το ΝΑΤΟ θα ήθελε να έχει ένα αντίβαρο σε μια ρωσική νίκη. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει, εκτός από την επιστροφή της ουκρανικής πόλης Λβιβ στην Πολωνία, μια προσπάθεια προστασίας της Οδησσού και μια πιθανή απειλή για την Κριμαία, την οποία η Μόσχα θεωρεί έδαφος ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και την ιστορική σημασία της Ρωσίας.
«Έτσι, η οικοδόμηση της Μολδαβίας ως σημείο συγκέντρωσης φαίνεται σαν μια δυνητικά αναδυόμενη στρατηγική, η αρχή ενός Σχεδίου Β», γράφει ο Μπράιαν στους Asia Times.
Ο Αμερικανός εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι η εσωτερική ετερογένεια της μολδαβικής κοινωνίας και τα ακόμα έντονα φιλορωσικά αισθήματα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα σχέδια του ΝΑΤΟ, ειδικά εάν προσπαθήσουν να διατηρήσουν το φιλοδυτικό καθεστώς της Μάγια Σαντού στην εξουσία με τη βία.
Ο αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ πιστεύει ότι ο ρόλος της Ρουμανίας είναι πολύ σημαντικός σε αυτό το Σχέδιο Β.
«Η ΕΕ μέσω της Ρουμανίας και άλλων μπορεί να στείλει στρατεύματα για να εξασφαλίσει το φιλοευρωπαϊκό καθεστώς που βρίσκεται τώρα στην εξουσία. Η Ρουμανία εξετάζει ένα νομοσχέδιο που θα της επέτρεπε να παρέμβει στη στρατιωτική σφαίρα άλλων χωρών για την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών. Αλλά ο νόμος επικεντρώνεται στη Μολδαβία και την Ουκρανία».
“Εκφράζει τις ρωσικές θέσεις;”
Σε γενικές γραμμές, ο Αμερικανός ειδικός φαίνεται να είναι «τρομπέτα» της Ρωσίας, μαζεύοντας όλα τα στοιχεία της προπαγάνδας του Κρεμλίνου, δυσφημίζοντας ουσιαστικά τις προθέσεις της Δύσης. Και δεν είναι η πρώτη φορά που οι αναλύσεις του φαίνεται να επεξεργάζονται στη Μόσχα.
Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες στα κανάλια Telegram διέδωσαν το εκτενές άρθρο του, επισημαίνοντας ότι και άλλες χώρες ενδιαφέρονται για τη Μολδαβία.
Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα: η Γερμανία παρέχει αστυνομία για να ενισχύσει τα σύνορα με την Ουκρανία σε ένα έργο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ για την «ασφάλιση» της Μολδαβίας».
Σύμφωνα με το φιλο-Κρεμλίνο κανάλι Telegram/Rybar, η αστυνομία σταματά το λαθρεμπόριο, αλλά επικεντρώνει κυρίως τις προσπάθειές της στο να σταματήσει τους Ουκρανούς που θέλουν να ξεφύγουν από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και να τους επιστρέψουν στην Ουκρανία.
Οι Γάλλοι ανακοίνωσαν επίσης στρατιωτική αποστολή στη Μολδαβία, αλλά η ρωσική προπαγάνδα γράφει ότι η Γαλλία ενεργοποιεί βασικές μονάδες της Λεγεώνας των Ξένων – πολλές από τις οποίες έχουν αποσυρθεί από ορισμένες αφρικανικές χώρες, για να αναπτυχθούν στη Μολδαβία, τον Μάιο ή τον Ιούνιο, αλλά λαμβάνοντας υπόψη ενέργειες στην Ουκρανία.
Pravda-ro, Newsweek Romania,
—