Το βράδυ της επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ σε έκτακτη εκπομπή των Ανιχνεύσεων είχα πει πως έτσι όπως εξελίσσεται η επιχείρηση, δεν αποκλείω να έχει γίνει κάποιου είδους συνεννόηση του Ιράν με τις ΗΠΑ.

Την επόμενη έγινε γνωστό πως το Ιράν ενημέρωσε τις ΗΠΑ μέσω Τουρκίας.

Φαίνεται πως το Ιράν έπεισε τη διεθνή κοινότητα πως ήταν αδύνατον να μην επιχειρήσει, έστω με τον τρόπο που το έκανε. Οι δυτικές δυνάμεις ήταν εντυπωσιακά προετοιμασμένες να αναχαιτίσουν τους ιρανικούς πυραύλους και τα drones.

Στην θέση που βρισκόταν το Ιράν βρίσκεται, τώρα, το Ισραήλ. Πρέπει και αυτό να πείσει τον εαυτό του ότι αντιδρά όταν δέχεται επίθεση. Και εδώ μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο.

Αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι η “έξυπνη”, κατά τον Νετανιάχου, και σε χρόνο που θα επιλέξει, ανταπόδοση.

Οι ΗΠΑ πάντως, έχουν ξεκαθαρίσει πως ναι μεν θα προστατεύσουν το Ισραήλ αλλά δεν θα το υποστηρίξουν σε ενδεχόμενη επίθεσή του κατά του Ιράν.

Κάτι παίζεται στο παρασκήνιο και δεν αποκλείεται στο παιχνίδι να βρίσκεται και η Τουρκία, την οποία, συχνά, ικετεύουν οι Αμερικανοί. Με την Αθήνα να προσπαθεί να καταλάβει τι γίνεται.

Δυστυχώς, οι πολίτες του αθηναϊκού κράτους θα επικροτήσουν ανάμειξή του σε ενδεχόμενο πόλεμο διότι όσο εξελίσσεται μακρυά τους (όπως νομίζουν) τον βλέπουν ως θέαμα. Κάτι, δηλαδή, σαν ποδοσφαιρικό αγώνα. Αυτό διακρίνεται απο τα σχόλιά τους σε διαδικτυακές εκπομπές όπου αντιμετωπίζουν τους συνομιλητές σαν ομάδες και σαν παίκτες.

Και τους πείραξε που ο Μάσκ τους είπε μερικές αλήθειες μπας και τους ξυπνήσει.

Για να σωθεί κάποιος πρέπει και να το θέλει.

Πιστεύω πως ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του δεν μπορούν να διαμορφώσουν πολιτική. Θα κάνουν ό,τι τους υποδείξουν οι ΗΠΑ. Οπότε το αν θα αναμιχθεί ή όχι η Αθήνα σε μια ισραηλινή περιπέτεια δεν εξαρτάται απο τον Μητσοτάκη. Αλλά απο την επιτετραμένη της Αμερικανικής Πρεσβείας και τις εντολές που θα πάρει απο την Ουάσιγκτον. (Ο πρέσβης είναι για εκδρομές).

Οι ΗΠΑ σε χρονιά εκλογών, μάλιστα, ανησυχούν για την επέκταση του πολέμου. Υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να τους οδηγήσουν σε απώλεια του ελέγχου. Και στο παιχνίδι δεν θα είναι, όπως παλιά, οι επικυρίαρχοι.

Δηλωτικό της ανησυχίας που προκαλεί η κατάσταση είναι οι επανειλημμένες δηλώσεις ισραηλινών αξιωματούχων που ζητούν υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για να αντιμετωπίσουν το Ιράν. Η υποστήριξη αυτή δεν παρέχεται για ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν.

Το Ισραήλ είναι, ήδη, απομονωμένο και αν επιχειρήσει, πέραν μιας ενδεχόμενης συμφωνίας για την τιμή των όπλων, θα απομονωθεί περισσότερο.

Παρά την φαινομενική νίκη του το Ισραήλ για πρώτη φορά είναι σε τόσο δύσκολη κατάσταση. Είναι η ώρα για λύσεις.

anixneuseis.gr