Η Ρωσία θα προσκληθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 80η επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία...

 Η Ρωσία θα προσκληθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 80η επέτειο της απόβασης  των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία (Γαλλία) στις αρχές Ιουνίου, αλλά όχι ο πρόεδρος της, Βλαντίμιρ Πούτιν, λόγω του ρωσικού «επιθετικού πολέμου» στην Ουκρανία, ανακοίνωσε την Τρίτη η «Mission Liberation», που διοργανώνει την εκδήλωση.

«Δεδομένων των συνθηκών (της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία), ο Πρόεδρος Πούτιν δεν θα κληθεί να λάβει μέρος στους εορτασμούς της απόβασης στη Νορμανδία», δήλωσαν οι διοργανωτές, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η Ρωσία, ωστόσο, θα κληθεί να εκπροσωπηθεί, έτσι ώστε να τιμηθεί η σημασία της δέσμευσης και των θυσιών του σοβιετικού λαού, καθώς και η συμβολή τους στη νίκη του 1945», πρόσθεσε η ‘Mission Liberation’.


defense.gouv.fr/mission-liberation

Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με το επίπεδο στο οποίο θα μπορούσε να εκπροσωπηθεί η Ρωσία σε αυτούς τους εορτασμούς στη Νορμανδία, στη βορειοδυτική Γαλλία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσκλήθηκε στους εορτασμούς της 70ης επετείου τον Ιούνιο του 2014, παρά την προσάρτηση της Κριμαίας τρεις μήνες νωρίτερα, σε αναγνώριση του βαρύ φόρου τιμής που κατέβαλε η Ρωσία στον αγώνα κατά του ναζισμού.

Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Ουκρανός ομόλογός του Πέτρο Ποροσένκο μίλησαν για πρώτη φορά εκείνη την εποχή, εν μέσω μιας φιλορωσικής εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία, την οποία η Δύση έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι ενθαρρύνει και μάλιστα ευθέως ενορχηστρώνει.

Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο Γάλλος πρόεδρος και η τότε καγκελάριος της Γερμανίας, Φρανσουά Ολάντ και Άνγκελα Μέρκελ, άνοιξε τον δρόμο για συνομιλίες μεταξύ των τεσσάρων χωρών, με τη λεγόμενη «Νορμανδιακή» μορφή, για να προσπαθήσουν να βρουν έναν τρόπο στην κρίση της Ουκρανίας, η οποία συνεχίστηκε μέχρι την εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2022.

Από την άλλη, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν προσκλήθηκε στην 75η επέτειο της D-Day το 2019, όταν η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία κλιμακώθηκε.

Δήλωσε τότε ότι «δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα» (το γεγονός ότι δεν είχε προσκληθεί) και η Μόσχα ζήτησε από τη Γαλλία να μην «υπερβάλλει» τη σημασία των συμμαχικών αποβιβάσεων, υπενθυμίζοντας τους 27 εκατομμύρια Σοβιετικούς θανάτους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

“Ιστορικά, η Γαλλία πάντα προσκαλούσε στην τελετή τις χώρες των οποίων τα στρατεύματα αποβιβάστηκαν στη Νορμανδία. Στο παρελθόν, η πρόσκληση απευθυνόταν και στη Ρωσική Ομοσπονδία”, εξηγεί η Mission Liberation.

The Hellenic Information Team