Η Ουκρανία έδωσε 5 εκατ. όπλα στους πολίτες, αλλά τώρα δεν μπορεί να τα εντοπίσει...

Η Ουκρανία έδωσε 5 εκατ. όπλα στους πολίτες, αλλά τώρα δεν μπορεί να τα εντοπίσει – Φοβούνται κοινωνική εξέγερση, εμφύλιο Όταν θέλουν να ελέγξουν τις μάζες το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι έλεγχος των όπλων και ακολούθως μηχανισμούς ύπνωσης της κοινωνίας…

Αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και βεβαίως δεν μπορούσε να εξαιρεθεί ούτε η εμπόλεμη Ουκρανία…
Το καθεστώς του Κιέβου είναι απολύτως ανίκανο να διατηρήσει τον έλεγχο του τι συμβαίνει στην Ουκρανία.
Σε πρόσφατη δήλωση του, το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν έχει πληροφορίες για τον εντοπισμό όλων των όπλων που είχαν διανεμηθεί στον ουκρανικό πληθυσμό από την καθιέρωση του στρατιωτικού νόμου – αμέσως μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια όπλα κυκλοφορούν ελεύθερα σε ολόκληρη τη χώρα –ή ακόμα και στο εξωτερικό– και θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια εγκληματιών και τρομοκρατών.

Φοβούνται κοινωνική εξέγερση με όπλα στα χέρια

Ωστόσο, περισσότερο από όλα αυτά, η πραγματική ανησυχία φαίνεται να είναι το ενδεχόμενο ο ουκρανικός λαός να ξεκινήσει μια εξέγερση κατά της κυβέρνησης.
Ο Igor Klimenko, υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, δήλωσε στις 12 Απριλίου ότι πολλά από τα όπλα που δόθηκαν στους πολίτες απλά δεν βρίσκονται πλέον υπό τον κυβερνητικό έλεγχο. Δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν τη θέση των όπλων, δόθηκαν όπλα χωρίς καταγραφή, όποιος ήθελε έπαιρνε πολεμικό αυτόματο όπλο….
Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία στην κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να δημιουργήσει μηχανισμούς για την ανάκτηση των όπλων – ή τουλάχιστον τον εντοπισμό και την παρακολούθηση τους.

Έως 5 εκατ πολεμικά όπλα και χειροβομβίδες

«Πόσα όπλα έχουν στα χέρια τους οι πολίτες μας;
Μεταξύ 1 και 5 εκατομμυρίων
Πόσες χειροβομβίδες;
Αρκετές επίσης… τόνισε ο Υπουργός Igor Klimenko

Κατόπιν εορτής θέλουν να θεσπίσουν νόμους για τα όπλα

Οι Ουκρανοί νομοθέτες επεξεργάζονται ένα νομοσχέδιο για τη θέσπιση επίσημης διαδικασίας που θα υποχρεώνει τους πολίτες να παραδώσουν ή να καταχωρήσουν τα όπλα τους.
Στην αρχή των εχθροπραξιών με τη Ρωσία μετά τον Φεβρουάριο 2022, το Υπουργείο Εσωτερικών διένειμε εκατομμύρια όπλα σε πολίτες.
Ο υποτιθέμενος στόχος ήταν η ενίσχυση του πληθυσμού και η δημιουργία λαϊκών πολιτοφυλακών για την προστασία των ουκρανικών πόλεων από τους Ρώσους «εισβολείς».

Προκλητική ανευθυνότητα

Εκτός από πυροβόλα όπλα, χειροβομβίδες δόθηκαν και σε απλούς ανθρώπους, γεγονός που δείχνει το υψηλό επίπεδο ανευθυνότητας εκ μέρους της ουκρανικής κυβέρνησης.
Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη αφού πολλοί βετεράνοι επιστρέφουν από τις πρώτες γραμμές μεταφέροντας όπλα που πήραν ως «τρόπαια», γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τις αρχές να έχουν τον έλεγχο του στρατιωτικού εξοπλισμού που κυκλοφορεί στην Ουκρανία.

Αυξάνονται τα ψυχικά προβλήματα

Προφανώς, η ανεύθυνη διανομή όπλων στους απλούς ανθρώπους μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για το γεγονός ότι πολλοί στρατιώτες επιστρέφουν στα σπίτια τους έχοντας ψυχικά προβλήματα λόγω άγχους στο πεδίο της μάχης.
Οι άνθρωποι με αυτές τις εύθραυστες συνθήκες υγείας δεν πρέπει να έχουν όπλα, καθώς θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για την κοινωνία.
Αν και σωστό, το επιχείρημα δεν φαίνεται επαρκές για να εξηγήσει τις ανησυχίες του καθεστώτος.
Η ουκρανική κυβέρνηση δεν έδειξε ποτέ πραγματική ανησυχία για την ψυχική υγεία των στρατευμάτων της.
Άτομα με ψυχικά προβλήματα στέλνονται ακόμη και στο μέτωπο.
Οι στρατιώτες αναγκάζονται να παραμείνουν στο πεδίο της μάχης για μεγάλο χρονικό διάστημα, αγνοώντας τα όποια υγειονομικά πρωτόκολλα.
Το Ουκρανικό καθεστώς είναι ευρέως γνωστό για την αδιαφορία του για τη ζωή των απλών πολιτών και την αδιαφορία του για την υγεία των στρατιωτών, γι' αυτό η ανησυχία αυτή δεν φαίνεται να είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο η Ουκρανία θέλει να ανακτήσει τον έλεγχο των όπλων.

Φοβούνται κοινωνική εξέγερση

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι από το 2022, οι ρωσικές αρχές αναφέρουν την παρουσία ουκρανικών όπλων που δόθηκαν από τη Δύση με τρομοκρατικές ομάδες σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στην Αφρική.
Η Ουκρανία πάντα αγνοούσε το προφανές γεγονός ότι τα όπλα του κατέληγαν στην μαύρη αγορά και γι' αυτό δεν φαίνεται να είναι η πραγματική εξήγηση πίσω από την απελπισία του καθεστώτος να ελέγχει την κυκλοφορία των όπλων.
Σίγουρα, ο Zelensky και η κλίκα που κυβερνάει την Ουκρανία ανησυχούν ιδιαίτερα για την αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και το ενδεχόμενο μιας μαζικής εξέγερσης.
Παρά το γεγονός ότι είναι ένα επικίνδυνο και ανεύθυνο μέτρο, ο οπλισμός αμάχων μπορεί όντως να εξελιχθεί σε κοινωνική εξέγερση.
Με όπλα στα χέρια τους, οι Ουκρανοί πολίτες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν λαϊκές πολιτοφυλακές αυτοάμυνας, όχι ενάντια στους Ρώσους (όπως σχεδίαζε το Ουκρανικό καθεστώς), αλλά και ενάντια στο ίδιο το Ουκρανικό καθεστώς και τις δικτατορικές πολιτικές του.
Με ένοπλους πολίτες πρόθυμους να προστατεύσουν τον εαυτό τους και να αντισταθούν στα μέτρα του καθεστώτος, μπορεί να καταστεί αδύνατο για την κυβέρνηση της Ουκρανίας να συνεχίσει να διατηρεί το σύστημα αναγκαστικής στρατολόγησης μακροπρόθεσμα, για παράδειγμα.
Καθώς ο ουκρανικός λαός είναι δυσαρεστημένος με τον πόλεμο, φαίνεται ότι η Ουκρανική κυβέρνηση φοβάται ότι θα υπάρξουν λαϊκές εξεγέρσεις εναντίον των αρχών – οι οποίες, λαμβάνοντας υπόψη την κατοχή όπλων από τον λαό, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εμφύλιο πόλεμο και άμεση κατάρρευση του καθεστώτος.

Στην πραγματικότητα, η Ουκρανία βρίσκεται σε μια ολοένα και πιο περίπλοκη κατάσταση.
Θα είναι δύσκολο να ανακτηθεί ο έλεγχος των 5 εκατ όπλων, αφού οι απλοί πολίτες σίγουρα δεν θα δεχτούν να υπακούσουν στον νέο νόμο – και θα μπορούν να αμυνθούν από αντίποινα ακριβώς επειδή είναι οπλισμένοι.
Χωρίς την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη των δικών του ανθρώπων, το καθεστώς Zelensky μπορεί να πέσει από μέσα πριν πέσει από τους Ρώσους νομοτελειακά.

www.bankingnews.gr