«αποφύγει ενέργειες που μπορεί να ισοδυναμούν με γενοκτονία».
Το Reuters μετέδωσε την είδηση επικαλούμενο έναν ανώνυμο Ισραηλινό αξιωματούχο, ενώ αυτός δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της έκθεσης, η οποία υποβλήθηκε, ώρες πριν από την προθεσμία που είχε δοθεί, για την υποβολή της.
Ωστόσο, η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» επικαλούμενη τοπικές πηγές ανέφερε: «Η ισραηλινή έκθεση είναι πιθανό σύντομη και αφορά κυρίως τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το Ισραήλ εκπληρώνει τις ανθρωπιστικές του υποχρεώσεις έναντι των κατοίκων της Γάζας και τηρεί τα προσωρινά μέτρα που διατάχθηκαν από το δικαστήριο στην απόφασή του».
Η εφημερίδα πρόσθεσε: «Το Ισραήλ είναι επίσης πιθανό να επιβεβαιώσει στην έκθεσή του, για τους ισχυρισμούς της Νότιας Αφρικής για γενοκτονία, ότι επιτρέπει σε ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και ιατρικού εξοπλισμού, να εισέλθει στη Γάζα με οργανωμένο τρόπο». Επιτρέπει στους αμάχους να εγκαταλείψουν τις περιοχές όπου διεξάγονται μάχες στη Γάζα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Και συνέχισε: «Η έκθεση είναι επίσης πιθανό να αναφέρει ότι το Ισραήλ ερευνά ύποπτα εγκλήματα πολέμου και περιπτώσεις υποκίνησης που ζητούν τη βλάβη των αμάχων στη Γάζα».
Τον περασμένο μήνα, το Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών διέταξε το Ισραήλ να αποφύγει οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να εμπίπτουν στην τιμωρία του Χάρτη της Γενοκτονίας και να διασφαλίσει ότι οι δυνάμεις του δεσμεύονται να μην διαπράξουν πράξεις γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων, αφού η Νότια Αφρική το κατηγόρησε ότι διέπραξε πράξεις γενοκτονία.
Ωστόσο, το Ισραήλ και οι δυτικοί σύμμαχοί του χαρακτήρισαν αυτούς τους ισχυρισμούς ως αβάσιμους.
Το δικαστήριο αναφέρει στην απόφασή του ότι το Ισραήλ θα πρέπει, ειδικότερα, να αποτρέψει ή να τιμωρήσει οποιαδήποτε δημόσια υποκίνηση για διάπραξη γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα και να διατηρήσει κάθε στοιχείο που σχετίζεται με ισχυρισμούς γενοκτονίας εκεί.
Ανέφερε επίσης ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει μέτρα για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης των Παλαιστινίων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.
Η όποια απόφαση από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μπορεί να πάρει χρόνια.
—