Ο Ερντογάν δεν μπόρεσε να πείσει τους Έλληνες: «Το Κυπριακό είναι σε αδιέξοδο»...

  Αν και οι συντηρητικοί κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) στην εξουσία στη γειτονική Ελλάδα προσπαθούν να παρουσιάσουν το ταξίδι του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα ως την πιο θετική εξέλιξη στις τουρκοελληνικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια, τα βαθιά προβλήματα στις διμερείς σχέσεις συνεχίζουν να επισκιάζουν τον διάλογο και την αναζήτηση λύσεων, γράφει τουρκικό δημοσίευμα.

Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου δεν μπορούσε να ικανοποιήσει ούτε τα εθνικιστικά τμήματα εντός της ΝΔ ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στόχος της αντιπολίτευσης είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος φιλοξένησε στην Αθήνα τον Ερντογάν. 

Πηγές που έδωσαν πληροφορίες στην Gazete Duvar για την επίσκεψη Ερντογάν συμμερίστηκαν την άποψη ότι τα βαθιά ριζωμένα προβλήματα στις τουρκοελληνικές σχέσεις θα παραμείνουν άλυτα το επόμενο διάστημα. Το Κυπριακό έρχεται πρώτο ανάμεσα σε αυτά τα προβλήματα. 

«Δεν αντιμετωπίστηκαν τα θεμελιώδη προβλήματα»

Αξιολογώντας τη σύντομη επίσκεψη Ερντογάν με την αντιπροσωπεία του στην Αθήνα, πηγές τόνισαν την άποψη ότι τα θεμελιώδη προβλήματα στις τουρκοελληνικές σχέσεις δεν θίχτηκαν στις δηλώσεις που έγιναν δημόσια μετά τις διμερείς επαφές.

Ακαδημαϊκή πηγή προσκείμενη στην ΝΔ, η οποία δεν ήθελε να αποκαλυφθεί το όνομά της, είπε: «Βρισκόμαστε μάρτυρες μιας τακτικής ακόμα και αν δεν λύσουμε τα προβλήματα, ο διάλογος είναι καλός και απαραίτητος για την οικονομία και τον τουρισμό, καθώς η δύο πλευρές έχουν χρησιμοποιήσει συχνά τα τελευταία 40 χρόνια, και χρησιμοποιείται ξανά».

Άλλη πηγή επισήμανε ότι υπάρχει βαθύ χάσμα μεταξύ των πλευρών για το Κυπριακό. 

Η πηγή ανέφερε, «Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, ο οποίος έγινε αρχηγός των Τουρκοκυπρίων ως αποτέλεσμα ενός είδους πραξικοπήματος μετά τις τουρκικές επεμβάσεις, κάνει ό,τι μπορεί για να τεντώσει την ατμόσφαιρα στην Κύπρο μέρα και νύχτα. Τα δύο κράτη λύση, μια λύση που δεν γίνεται αποδεκτή σε διεθνή βάση, έχει γίνει το σύνθημα των Τούρκων. Μιλάμε για διάλογο σε ένα τέτοιο περιβάλλον;» είπε χαρακτηριστικά.

«Γιατί προσκλήθηκε ο Ερντογάν;»

Ένα άλλο αξιοσημείωτο σχόλιο για την επίσκεψη Ερντογάν μοιράστηκε με το κοινό σε στήλη της εφημερίδας ‘Εστία’, η οποία απευθύνεται σε συντηρητικά τμήματα της Αθήνας. 

Στο άρθρο υπογράφει ο Μανώλης Κοττάκης, ο οποίος είναι προσκείμενος στην ΝΔ: «ο Ερντογάν είπε στη χθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», «αν δεν μας απειλήσετε, δεν θα σας απειλήσουμε». Μετάφραση: Μην αυξήσετε τα δικά σας χωρικά ύδατα στα 12 μίλια, αποστρατικοποιήστε τα νησιά αμέσως.

 Ο Πρόεδρος Ερντογάν έγραψε «Φιλικές Σχέσεις» και «Εξέφρασε την επιθυμία του να υπογράψει τη «Διακήρυξη καλής γειτονίας» και είπε: «Ως γείτονες, πρέπει να σεβόμαστε αμοιβαία τα δικαιώματα και τα ζωτικά συμφέροντα του άλλου. Ζήτησε δηλαδή την επικαιροποίηση της επαίσχυντης συμφωνίας της Μαδρίτης μεταξύ Σημίτη και Ντεμιρέλ».  

Στο ίδιο άρθρο περιλαμβάνονταν επίσης οι ακόλουθες απόψεις:

 «Ο Πρόεδρος Ερντογάν ζήτησε να παραπεμφθούν όλες οι διαφορές στη διεθνή δικαιοδοσία, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πολλά αλληλένδετα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν εκτός της υφαλοκρηπίδας» και ότι αυτά «πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Στην πραγματικότητα, από την κυβέρνηση Σημίτη υπενθύμισε το απαράδεκτο έγγραφο του Ελσίνκι που υπογράφηκε και το οποίο αναγνώριζε «συνοριακές διαφορές και συναφή ζητήματα».

«Ayasofya Kebir» και μειονότητα

Χθες, ο Ερντογάν έθεσε ξανά το θέμα των «συνεχιζόμενων προβλημάτων της τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη και για πρώτη φορά έβαλε μια τουρκική λέξη δίπλα στο όνομα Αγία Σοφία: «Ayasofya Kebir». 

Σε δήλωσή του σε ελληνική εφημερίδα, χαρακτήρισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο «Πατριαρχείο Φενέρ (Φαναρίου)» και ήταν σχεδόν βέβαιος ότι η Ιερατική Σχολή της Χάλκης δεν θα επαναλειτουργούσε! 

Ο Ερντογάν ζήτησε τη διανομή του ορυκτού πλούτου της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην ΑΟΖ στα νότια του νησιού, προκειμένου να συμπεριληφθεί η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου στον διάλογο για τη λύση του Κυπριακού. 

Μετά από αυτό, το μόνο που μένει είναι να αναρωτηθούμε:

Γιατί τον καλέσαμε σε μια εποχή που η Τουρκία είχε προβλήματα εικόνας στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και το Ισραήλ και η παρουσία του εδώ ενοχλούσε κατά κάποιο τρόπο τους συμμάχους μας;».

Κριτική της βασικής αντιπολίτευσης: «Τίποτε από αυτά δεν θα σεβαστεί»

Στην επίσκεψη Ερντογάν εστίασε και η Αυγή, το όργανο επικοινωνίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, στο κύριο άρθρο της. 

Στη στήλη του, ο Ερντογάν επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του. Έθιξε τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη αναφερόμενος στις διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης. Συνεχώς αναθεωρητικός, ο Ερντογάν εξέφρασε τις προσδοκίες του για «τη βελτίωση που απαιτεί το διεθνές δίκαιο σχετικά με την κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη.»

 «Σύνδεσε έτσι την εξεύρεση μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό με «τις πραγματικότητες στο νησί» και δήλωσε ότι «θα ήταν προς όφελος ολόκληρης της περιοχής». 

Οι ακόλουθες δηλώσεις συμπεριλήφθηκαν στο υπόλοιπο άρθρο:

«Καμία από αυτές τις αναφορές δεν μπορεί να γίνει σεβαστή. Η υπογραφή της Διακήρυξης της Αθήνας δείχνει την επιθυμία του Ερντογάν να βελτιώσει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να προχωρήσει προς την προσέγγιση με τη Δύση. Επιπλέον, ο Τούρκος Πρόεδρος δείχνει ότι κατανοεί τις μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές ισορροπίες. Αυτά είναι από τη σκοπιά του, η οπτική γωνία μιας δύναμης που δεν θέλει να ξεχάσει το αυτοκρατορικό παρελθόν της».

Προειδοποίηση «επικίνδυνη συγκυρία» από το ΚΚΕ

Ανακοίνωση με το κοινό μοιράστηκε το ΚΚΕ για την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν. Στην ανακοίνωση αναφέρονταν:

«Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα κλίμα εφησυχασμού σχετικά με τα «ήρεμα νερά», η πραγματικότητα είναι ότι η λεγόμενη «επανεκκίνηση» των τουρκοελληνικών σχέσεων λαμβάνει χώρα σε ένα πολύ επικίνδυνο πλαίσιο που δημιουργήθηκε από τα επώδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο θέμα αυτό το κοινό ανησυχεί και πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Πρακτικά, με την παρέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, «διαπραγματεύονται» για την έναρξη του λεγόμενου «Οδικού Χάρτη», με στόχο να επιταχυνθεί η ενίσχυση της νοτιοανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ και η κοινή εκμετάλλευση-διαχείριση προς όφελος του τουρκικού κράτους και άλλων ομάδων της ενέργειας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Από την πλευρά του ΚΚΕ, η πολιτική εμπλοκής στους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που υποστηρίζεται με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, θέτει σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και του λαού με μεγάλες περιπέτειες, εξυπηρετώντας παράλληλα τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης.

Αντίστοιχα, «η ειρήνη, η συνεργασία, η φιλία και η αλληλεγγύη μεταξύ του λαού της Ελλάδας και της Τουρκίας θα επιτευχθεί όχι με τέτοιες «φιλίες λύκων», αλλά με κοινή δράση και αγώνα ενάντια στα σχέδια των αστικών τάξεων και του ΝΑΤΟ στην περιοχή».

Duvar

The Hellenic Information Team