Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο Ισραήλ – Ισπανίας: Λόγω δηλώσεων Σάντσεθ για τη Γάζα...

 Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακαλεί “για διαβουλεύσεις” την πρέσβειρά του στην Ισπανία, μετά τις «σκανδαλώδεις» δηλώσεις του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ για τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

«Λόγω των σκανδαλωδών δηλώσεων του Ισπανού πρωθυπουργού, ο οποίος επανέλαβε αβάσιμους ισχυρισμούς, αποφάσισα να ανακαλέσω τη Ισραηλινή πρέσβειρα στην Ισπανία» Ροντίκα Ραντιάν-Γκόρνον για «διαβουλεύσεις» στην Ιερουσαλήμ, εξήγησε με ανάρτηση στο Χ ο Έλι Κοέν.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας είχε προκαλέσει την οργή του Ισραήλ νωρίτερα όταν εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον το Τελ Αβίβ τηρεί το διεθνές δίκαιο στον πόλεμο του στη Γάζα, δεδομένου του μεγάλου αριθμού θυμάτων αμάχων εκεί.

«Τα πλάνα που βλέπουμε και ο αυξανόμενος αριθμός παιδιών που πεθαίνουν, έχω σοβαρές αμφιβολίες ότι [το Ισραήλ] συμμορφώνεται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε ο Πέδρο Σάντσεθ.

«Αυτό που βλέπουμε στη Γάζα δεν είναι αποδεκτό», είπε σε συνέντευξή του στον ισπανικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TVE.

Το Ισραήλ απάντησε σε μια «επαίσχυντη δήλωση» του Σάντσες, καλώντας τον Ισπανό πρεσβευτή για επίπληξη και ανακαλώντας τον απεσταλμένο του στη Μαδρίτη για διαβουλεύσεις.

«Το Ισραήλ συμπεριφέρεται και θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», δημοσίευσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν στο X.

hellasjournal.com    Με πληροφορίες από Reuters-AFP-Αljazeera
Ιερουσαλήμ, Israel