Η Δύση φοβάται ανάφλεξη στο Κοσσυφοπέδιο...

Ο συνεργάτης του Κέντρου Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, Τίμοθι Λες, λέει ότι δύο παράγοντες καθοδηγούν τη σκέψη των ξένων διπλωματών για το Κοσσυφοπέδιο, και ένας από αυτούς είναι η απώλεια του ελέγχου σε αυτό το έδαφος, αναφέρει η Blic.

«Το πιο σημαντικό γεγονός είναι ότι μια ομάδα τριάντα βαριά οπλισμένων παραστρατιωτικών σχηματισμών ήταν παρούσα στο Κοσσυφοπέδιο και στη συνέχεια σκότωσε έναν αστυνομικό. Μέχρι στιγμής δεν έχουν κατηγορήσει τη Σερβία για άμεση ανάμειξη, αλλά αναμφίβολα αξιολογούν την πιθανότητα το Βελιγράδι να αυξήσει τα διακυβεύματα στο Κοσσυφοπέδιο εξοπλίζοντας και εκπαιδεύοντας τον ντόπιο πληθυσμό να πολεμήσει, τη στιγμή που οι διπλωμάτες ζήτησαν αποκλιμάκωση», όπως σημειώνει ο Λες.

Ένας άλλος παράγοντας, προσθέτει, είναι ότι οι διπλωμάτες ανησυχούν μήπως χάσουν το Κοσσυφοπέδιο, στο οποίο βασίζονται για να καταλήξουν σε συμφωνία με τη Σερβία.

«Η θέση των διαπραγματευτών έχει αποδυναμωθεί από το γεγονός ότι οι πιο ισχυρές δυνάμεις στη Δύση υποστήριξαν ανοιχτά το Κοσσυφοπέδιο τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που τους περιόρισε τα περιθώρια ελιγμών. Ταυτόχρονα, ενθάρρυνε το Κοσσυφοπέδιο να ενισχύσει τη θέση του, όπως φάνηκε από τις απειλές της Βιόσα Οσμάνι για εγκατάλειψη του διαλόγου, τους ισχυρισμούς του Albin Kurti ότι έχει φτάσει σε αδιέξοδο και τις κατηγορίες για μεροληψία προς τους Ευρωπαίους μεσολαβητές. 

Από αυτή την άποψη, οι διπλωμάτες πολεμούν τις κατηγορίες για μεροληψία και από τις δύο πλευρές και στόχος τους είναι να στηρίξουν και τις δύο πλευρές στην επίτευξη συμφωνίας για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου», σημειώνει ο Λες.

Ο διευθυντής του Κέντρου Περιφερειοποίησης, Αλεξάνταρ Ποπόφ, προειδοποιεί ότι η κατάσταση είναι εύφλεκτη και ότι «λείπει ένα σπίρτο για να βάλει φωτιά σε ολόκληρο το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου».

«Η διπλωματία απέτυχε στη δοκιμασία εδώ. Η Δύση και η ΕΕ έχουν μεγάλη ικανότητα πληροφοριών και είναι απλά απίστευτο ότι δεν μπορούσαν να προβλέψουν τι θα μπορούσε να συμβεί. Μέσω προσφυγών, δίνοντας έναν οδικό χάρτη, οι διαπραγματευτές έχασαν την αξιοπιστία τους. Αντί να ακολουθήσουμε τη συμφωνία της Αχρίδας βήμα-βήμα, χτίστηκε ένας μετρητής από αυτήν. Γι’ αυτό το μεγάλο ερώτημα είναι τι μπορεί να γίνει μετά, όταν όλα πήγαν κόντρα σε αυτό που ανακοίνωσαν;», σημειώνει ο Ποπόφ.

 echedoros.blog