Αλβανός πρίγκιπας απαιτεί να του επιστραφεί βασιλική περιουσία των προγόνων του...

Ο πρίγκιπας Λέκα ξεκίνησε δικαστική μάχη και ζητά αποζημίωση για τα κτήματα του παππού του, Αχμέτ Ζόγκου, που είναι καταγεγραμμένα στην πρώην βασιλική οικογένεια της Αλβανίας.

Σημειώνεται, γράφουν τα αλβανικά media,  ότι το Εφετείο αναγνώρισε ως κληρονόμο της βασιλικής οικογένειας τον Λέκα Ζόγκου.

Η βασιλική οικογένεια αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι ο πρίγκιπας Λέκα ο 2ος  έχει ξεκινήσει νομικές διαδικασίες για αναγνώριση, επιστροφή και αποζημίωση της περιουσίας των προγόνων του.

Απαιτείται η επιστροφή πολλών εκτάσεων γης που ανήκουν επί του παρόντος στο κράτος στα χωριά Ζενίστ, Ρουκάι, Ρεμούλ, Ουράκε και στην πόλη Μπουρέλ.

Μάλιστα, καθορίζονται τα όρια για κάθε μία από τις εκτάσεις στις παραπάνω περιοχές και ο ενάγων διατυπώνει τη θέση ότι το περιφερειακό γραφείο αποκατάστασης και αποζημίωσης περιουσίας δεν το αναγνώρισε ως απαλλοτριωμένο υποκείμενο. 

Όμως ο ενάγων, Λέκα Ζόγκου, φαίνεται στο δικαστήριο ως ο νόμιμος κληρονόμος πρώτου βαθμού των αποθανόντων Λέκα Ζόγκου του 1ου  και Σουζάνας και ως εκ τούτου η αναγνώριση και η αποζημίωση τους πρέπει να περάσει στον 41χρονο πρίγκιπα.

Δεν πρόκειται μόνο για γεωργικές εκτάσεις, αλλά και για δάση και γη σε τέσσερα χωριά και στην πόλη Μπουρέλ, που ανήκουν στο δήμο Μάτ ως διοικητική ενότητα.

Το 1945, η εκτελεστική επιτροπή διέταξε τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων του Αχμέτ Ζογκούτ του 1ου , μεταξύ των οποίων τα εδάφη μεταβιβάστηκαν στη χρήση του κράτους. 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρίγκιπας Λέκα κέρδισε στο Ανώτατο Δικαστήριο μια άλλη ιδιοκτησία του παππού του, τη βασιλική βίλα Σιρόκα, στη Σκόδρα. 

echedoros.blog