Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Όσο λιγότερα κόμματα μπουν στη Βουλή και όσο περισσότερες είναι οι ψήφοι που θα πάνε σε κόμματα εκτός Βουλής, τόσο θα πέφτει ο πήχης της αυτοδυναμίας.
Επίσης, ξεκάθαρο είναι ότι θα είναι πολύ δύσκολο η Νέα Δημοκρατία να χάσει την αυτοδυναμία εάν πάρει το ίδιο ποσοστό με τις εκλογές της 21ης Μαΐου (σσ. θα πρέπει να έχουμε οκτακομματική Βουλή).
Το τοπίο αυτή τη στιγμή είναι λίγο θολό, καθώς οι διαφορές είναι αρκετά μικρές και είναι άγνωστο τελικά πόσα κόμματα θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το 3%. Το σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή που γράφεται το άρθρο, τέσσερα είναι τα κόμματα που θα βρίσκονται στο όριο, είτε λίγο πιο πάνω, είτε λίγο πιο κάτω.
Τέσσερα κόμματα που θα παλέψουν επί της ουσίας… μεταξύ τους για να μπορέσουν να μπουν στη Βουλή, καθώς δύσκολα θα χωρέσουν 7 κόμματα, πόσω μάλλον οκτώ, όχι βέβαια ότι είναι απίθανο.
Στην «πολ ποζίσιον» βρίσκεται η Ελληνική Λύση, η οποία πήρε στις εκλογές ένα αξιοπρεπές ποσοστό (4,45%), ωστόσο δεν είναι ασφαλείας και δεν αποκλείεται να δει τα ποσοστά της να πέφτουν. Γι’ αυτό άλλωστε και ο Κυριάκος Βελόπουλος κάλεσε σε ένωση του πατριωτικού χώρου υπό την «ομπρέλα» του κόμματός του, μια πρόταση που χαιρετίστηκε από ορισμένες σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Ν.Νικολόπουλος και ο Ν.Καραχάλιος.
Από την άλλη η Ελληνική Λύση κοιτά… προς Νίκη, μεριά, το κόμμα των θεολόγων που έφτασε πολύ κοντά στις προηγούμενες εκλογές είναι πανταχόθεν λόγω των σκοτεινών πηγών χρηματοδοτήσεων τις τελευταίες ημέρες και στοχεύει περίπου στους ίδιος ψηφοφόρους με τον Κ.Βελόπουλος, οπότε καλώς ή κακώς η ενίσχυση του ενός κόμματος επί της ουσίας θα σημαίνει την αποδυνάμωση του άλλου κόμματος. Οπότε σε καμία περίπτωση δεν είναι σίγουρο ότι θα μπουν και τα δύο κόμματα στη Βουλή.
Φυσικά από τη Νέα Δημοκρατία θα ήθελαν να μείνουν και τα δύο κόμματα εκτός, γι’ αυτό άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις τελευταίες ημέρες έχει ανακοινώσει ότι θα επισκεφτεί το Άγιο Όρος, αλλά και τη Ροδόπη. Κυρίως όσον αφορά την πρώτη επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ, είναι γνωστό ότι η Νίκη έχει σχέση με παραθρησκευτικές οργανώσεις. Βέβαια το να μην μπει κανένα από τα δύο κόμματα στη Βουλή, είναι σχεδόν απίθανο, ωστόσο μένει να φανεί ποιο από τα δύο θα καταφέρει να περάσει το 3%.
Αυτή τη στιγμή πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις που κυκλοφορούν και τα δύο είναι λίγο πάνω από το 3%.
Πλεύση… για Βουλή έχει βάλει και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία επίσης έφτασε πολύ κοντά στο 3% στις προηγούμενες εκλογές. Ωστόσο και εδώ υπάρχουν πολλά… «αλλά».
Η Πλεύση Ελευθερίας κυρίως θέλει να πάρει ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25, ωστόσο θεωρούμε ότι το κόμμα του Α.Τσίπρα ήδη πιέστηκε αρκετά στις προηγούμενες εκλογές και τώρα θα τα δώσει όλα για να επιτύχει την μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση, ενώ και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη μπορεί να έμεινε στο 2,63%, ωστόσο το ποσοστό του δεν είναι απαγορευτικό για να διεκδικήσει είσοδο στη Βουλή.
Αυτή τη στιγμή το ΜέΡΑ25 φέρεται να είναι κοντά στο 2,7%, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας λίγο πάνω από το 3%. Μέχρι την ημέρα των εκλογών πολλά μπορούν να αλλάξουν.
Στη Νέα Δημοκρατία γνωρίζουν ότι το σενάριο που θα τους «έκοβε» σίγουρα την αυτοδυναμία είναι αυτό της οκτακομματικής Βουλής, κάνουν ότι μπορούν για να αποφευχθεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βάλει ένα ξεκάθαρο δίλημμα: «Αυτοδυναμία ή τρίτες εκλογές»!
Βέβαια υπάρχει και σενάριο να μην μπορέσει η ΝΔ να πετύχει αυτοδυναμία ακόμη και σε πεντακομματική Βουλή, ωστόσο χρειάζεται να πάρουν αρκετά υψηλά ποσοστά τα κόμματα που είναι μέσα και η «γαλάζια» παράταξη να μην ξεπεράσει το 38%, αρκετά δύσκολο -κυρίως το πρώτο σκέλος.
Τρίτες εκλογές που μάλιστα, ο ίδιος είπε ότι θα τις κάνει τον Αύγουστο, δύσκολο μεν, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση η αποχή θα είναι αρκετά υψηλή και μπορεί εν τέλει να μην είναι και προς όφελος της ΝΔ, αλλά σε καμία περίπτωση απίθανο.
Θάνος Νικηταράς