Βόμβα Μακρόν: Ίσως πρέπει να επιλέξουμε τη διαπραγμάτευση με τον Πούτιν παρά την προσαγωγή του σε δίκη για εγκλήματα πολέμου...

Ίσως να μην είναι δυνατό να σταλεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν να αντιμετωπίσει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στη Χάγη, εάν είναι το μόνο πρόσωπο με το οποίο η Δύση θα πρέπει να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν.

Σε ομιλία του σε μια διάσκεψη ηγετών της ΕΕ στη Μολδαβία, ο Γάλλος πρόεδρος παρουσίασε επίσης σχέδια για γρήγορη διεύρυνση της ΕΕ, συμφιλίωση μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ευρώπης και σαφή πορεία προς την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

 Επέμεινε ότι η Ρωσία έχει χάσει κάθε νομιμότητα, αλλά είπε ότι εάν η επερχόμενη αντεπίθεση της  Ουκρανίας δεν εκπληρώσει τους στρατιωτικούς της στόχους, θα πρέπει να γίνει μια αξιολόγηση της φύσης της μελλοντικής ευρωπαϊκής υποστήριξης προς την Ουκρανία.
Ταυτόχρονα επέμεινε ότι η Ουκρανία υπερασπίζεται όχι μόνο τα σύνορά της, αλλά και αυτά της Ευρώπης .

  • Κάλεσε επίσης για συνέχεια στην πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ουκρανίας, αλλά είπε ότι η ΕΕ ενισχύοντας τις δικές της άμυνες πρέπει να προετοιμαστεί για την πιθανότητα εκλογής μιας ρεπουμπλικανικής κυβέρνησης.

Προβαίνοντας στην πιο ανοιχτή δήλωση που έγινε ποτέ μέχρι σήμερα από Ευρωπαίο ηγέτη από ενάρξεως της ρωσικής εισβολής σχετικά με την ανάγκη διαπραγμάτευσης με τον Πούτιν, ο Μακρόν είπε:

«Εαν σε λίγους μήνες έχουμε ένα παράθυρο για διαπραγματεύσεις, το ζήτημα θα είναι αρμπιτράζ μεταξύ μιας δίκης και μιας διαπραγμάτευσης, και θα έχουμε να διαπραγματευθούμε  με τους ηγέτες που έχουμε de facto, και νομίζω ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι προτεραιότητα… Μπορεί να βρεθούμε  σε μια θέση που να λέμε: «Θέλω να πας φυλακή, αλλά είσαι ο μόνος με τον οποίο μπορώ να διαπραγματευτώ».

  • Είπε ότι στο μεταξύ θα πρέπει να συγκεντρωθούν στοιχεία εναντίον της Ρωσίας και των ηγετών της.

Σημειώνεται ότι και στο παρελθόν, ο Μακρόν είχε προχωρήσει σε παρόμοιες δηλώσεις, προϊδεάζοντας για την σημερινή του τοποθέτηση.

Τον Ιούνιο του 2022 είχε πει χαρακτηριστικά ότι η Ρωσία δεν πρέπει να ταπεινωθεί στην Ουκρανία ώστε να είναι δυνατή η βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Δύσης και της Μόσχας όταν τελειώσει ο πόλεμος.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε προσθέσει τότε ότι ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, έκανε ένα «ιστορικό και θεμελιώδες» λάθος εισβάλοντας στην Ουκρανία , αλλά ότι, ωστόσο, πρέπει να αποφευχθεί μια ευρύτερη κλιμάκωση των εχθροπραξιών. Κάτι που ωστόσο, δεν συνέβη

  •  «Δεν πρέπει να ταπεινώσουμε τη Ρωσία, ώστε τη μέρα που θα σταματήσουν οι μάχες, να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια διέξοδο μέσω της διπλωματικής οδού».

Ο ρόλος της Γαλλίας ήταν να είναι «διαμεσολαβητική δύναμη», είχε προσθέσει τότε ο Γάλλος πρόεδρος, λέγοντας ότι είχε αφιερώσει «χρόνο και ενέργεια» για να διασφαλίσει ότι η σύγκρουση δεν θα κλιμακωθεί σε ευρύτερο πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης της διαπραγμάτευσης με τον Ρώσο πρόεδρο.

Για την ισχυρή Ευρώπη και την “εξάρτηση” από τις ΗΠΑ

Επιμένοντας στην άποψή του για ενίσχυση του Ευρωπαίκού πόλου με μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες και συντονισμό, είπε ότι «η ασφάλεια και η σταθερότητά μας δεν πρέπει να μεταβιβάζονται και να αφήνονται στη διακριτική ευχέρεια των ψηφοφόρων των ΗΠΑ».

Αναφερόμενος στον ισχυρισμό του πριν από τρία χρόνια ότι το ΝΑΤΟ βρισκόταν στη δίνη του «εγκεφαλικού θανάτου» , είπε ότι η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία ήταν μια κλήση αφύπνισης στην οποία το ΝΑΤΟ ανταποκρίθηκε καλά. Ωστόσο, επεσήμανε ότι ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ –χωρίς να αναφέρει άμεσα την Τουρκία– δεν επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία.

  • Αναφερόμενος στη διαίρεση της Ευρώπης που επιβλήθηκε στα ανατολικά στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μακρόν είπε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψει την απαγωγή της Ανατολικής Ευρώπης από τη Ρωσία για δεύτερη φορά, προσθέτοντας ότι η επιβεβλημένη αποξένωση είχε αποδυναμώσει ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο Μακρόν προέβλεψε ότι η επερχόμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο δεν θα μπορέσει να καταλήξει σε συναίνεση για τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά είπε «πρέπει να οικοδομήσουμε κάτι μεταξύ των εγγυήσεων ασφαλείας που παρέχονται στο Ισραήλ και της πλήρους ένταξης στο ΝΑΤΟ. Χρειαζόμαστε κάτι απτό, σαφές και συγκεκριμένο. Χρειαζόμαστε έναν δρόμο προς την ένταξη».

Πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθούν στην Ουκρανία επαρκή μέσα για να σταματήσει περαιτέρω επιθετικότητα και «πρέπει να είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε ότι είναι απτά και βιώσιμα», επειδή προστατεύει την Ευρώπη.

Κάθε χώρα, είπε, θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιλέγει τους συμμάχους της. Η εισβολή της Ρωσίας ήταν μια γεωπολιτική αποτυχία που έχει ενισχύσει τη δυσπιστία όλων των γειτόνων της. «Δεν υπάρχει πλέον χώρος στην Ευρώπη για ιμπεριαλιστικό παραλήρημα», είπε.

Αλλά έκανε επίσης έκκληση στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να μην βλέπουν την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας ως εν δυνάμει μείωση της επιρροής του ΝΑΤΟ, επιμένοντας ότι ένας ισχυρός ευρωπαϊκός πυλώνας στο ΝΑΤΟ είναι προς όφελος όλων.

hellasjournal.com     Με πληροφορίες από The Guardian