Τα καλά και τα κακά μαντάτα για ΝΔ...

Τα καλά και τα κακά μαντάτα για ΝΔ – Είσοδος Πλεύσης Ελευθερίας, άνοδος του ΝΙΚΗ και τα φάλτσα σε ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑH επόμενη Bουλή θα είναι σίγουρα εξακομματική λένε στελέχη από το στρατόπεδο της ΝΔ που ασχολούνται με τις δημοσκοπήσεις.

Η Πλεύση Ελευθερίας, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, θα μπει μέσα

στην επόμενη Βουλή και θα εξασφαλίσει τουλάχιστον 10 έδρες.
Τραβάει τους ψηφοφόρους του ΜΕΡΑ25 και τους δυσαρεστημένους της αντιπολίτευσης του Αλέξη Τσίπρα.
Το ότι θα έχουμε παραπάνω από 5 κόμματα στην επόμενη βουλή το έχει ήδη παραδεχτεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του.

Ενισχύεται το ΝΙΚΗ – Η αποστολή των γαλάζιων βουλευτών

Από εκεί και πέρα, παίζεται έντονα το σενάριο να έχουμε μέσα στη Βουλή και το κόμμα ΝΙΚΗ.
Κάποιες μετρήσεις που έγιναν στη Βόρεια Ελλάδα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η συσπείρωση του κόμματος είναι μεγάλη και ότι υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση.
Ο λόγος εκτιμάται ότι το ΝΙΚΗ για πολλούς δεν ήταν γνωστό και έγινε ευρέως γνωστό τώρα.
Βεβαίως, οι απόψεις του προέδρου Νατσιού έχουν επικριθεί ως «ψεκασμένες» όπως για παράδειγμα η άποψη ότι οι εμβολιασμένοι ελκύουν σίδερα αλλά φαίνεται ότι βρίσκει σε κάποια κοινά της Βόρειας Ελλάδα ανταπόκριση με επίκεντρο το Άγιο Όρος το οποίο θα επισκεφτεί ο Πρωθυπουργός την Κυριακή. Και όχι μόνο.
Γαλάζιοι βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας έχουν πάρει εντολή να προστρέξουν και στις εκκλησίες για να διεκδικήσουν αυτή τη ψήφο.Αν επιβεβαιωθεί, όμως, η είσοδος του ΝΙΚΗ τότε η ΝΔ θα χρειαστεί ποσοστό άνω του 39%.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να κρατάει το 40% και να το αυξάνει

Αυτά ήταν τα κακά νέα...
Τα καλά νέα από τις δημοσκοπήσεις ήταν ότι η ΝΔ αυξάνει το ποσοστό της και ότι υπάρχει η τάση να ψηφιστεί η πρόταση σταθερότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι των προτάσεων της αντιπολίτευσης.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, όπου υπάρχει ένας ανταγωνισμός ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα παίξει το θεσμικό ρόλο της αντιπολίτευσης στη ΝΔ, είναι αισιόδοξο ότι ο κόσμος ακόμα θεωρεί αναγκαίο το αίτημα για αυτοδύναμη διακυβέρνηση της χώρας.
Διότι αυτό που φοβούνται στα κεντρικά της ΝΔ είναι ότι ο κόσμος θα μπει σε μία λογική να ψηφίσει για αντιπολίτευση και θα ξεχάσει το κυρίαρχο νόημα των εκλογών, που είναι η διακυβέρνηση της χώρας.

Το ΠΑΣΟΚ την έπαθε σαν τον ΣΥΡΙΖΑ

Είναι αλήθεια ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν υποπέσει σε ένα σωρό λανθασμένων δηλώσεων που δημιουργούν αντισυσπειρώσεις.
Είναι γνωστό, ότι η δήλωση Κατρούγκαλου «έδιωξε» πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο ΠΑΣΟΚ οι χθεσινές δηλώσεις της Ελένης Χρονοπούλου και του Παναγιώτη Δουδωνή σχετικά με την αύξηση φόρων στα μερίσματα των επιχειρήσεων, την έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων, την επαναφορά της φορολόγησης στις γονικές παροχές δημιούργησαν την εικόνα ότι το ΠΑΣΟΚ διατηρεί κρυφή ατζέντα φορολόγησης της μεσαίας τάξης.

Απειρία και φάλτσα

Ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ την πατάει σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς χαρακτηρίζεται ως αριστερό κόμμα που θα φέρει νέους φόρους και αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στις δημοσκοπήσεις ή ακόμα και στο εκλογικό αποτέλεσμα. Την στιγμή, μάλιστα, που η ΝΔ έχει στο πρόγραμμά της νέες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, η επιχείρηση ρεκτιφιέ του κόμματος με νέα στελέχη δεν έχει αποδώσει. Ο Διονύσης Τεμπονέρας, εργατολόγος, κατήγγειλε με αφορμή το θέμα της ασφαλιστικής κάλυψης των μη ασφαλιστικά ενήμερων επαγγελματικών μία ρύθμιση, τη ρύθμιση του άρθρου 76 του νόμου 4915/2022 που είχε ψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ το 2022, αλλά προφανώς δεν θυμόταν το νέο στέλεχος.

Με καχυποψία βλέπουν Μαραντζίδη

Επίσης, είναι αλήθεια ότι στο ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι έχουν δυσκολευτεί να ανεχτούν τον Νίκο Μαραντζίδη ως υπεύθυνο του προεκλογικού αγώνα λόγω των απόψεών του για την μετάλλαξη του κόμματος σε σύγχρονο και την απομόνωση του 3%.
Η απομόνωση παλαιών στελεχών ίσως να κοστίσει, αφού οι νέοι και άφθαρτοι δεν μπορούν να γνωρίζουν όσα οι παλιοί.
Και έπειτα υπάρχει και το εξής: Παλιό στέλεχος με κοινοβουλευτική πείρα ετών θα παίρνει το πράσινο φως από την εκλογική επιτροπή 30άρηδων για να βγει σε εκπομπή; Ακούγεται κάπως…

Εκλογικό αφήγημα μόνο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Μέχρι τώρα, εκλογικό αφήγημα έχουν δύο κόμματα.
Η ΝΔ που παραμένει σταθερή στο διακύβευμα της σταθερότητας και της αυτοδυναμίας με κύριο στόχο την αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών και του ΠΑΣΟΚ που παρά τα φάλτσα θέλει να γίνει η θεσμική και η υπεύθυνη αντιπολίτευση της ΝΔ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα δεν έχει βρει τα πατήματά του…

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr