Η άσκηση είναι δύσκολη, η αυτοδυναμία ΝΔ δεν είναι δεδομένη...

Η άσκηση είναι δύσκολη, η αυτοδυναμία ΝΔ δεν είναι δεδομένη – Τα φώτα των εκλογών τραβούν ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑΔύσκολη είναι τελικά η άσκηση της συσπείρωσης για τη ΝΔ όλων των πολιτών που ψήφισαν το κόμμα στις 21 Μαΐου.

Διότι, όπως ομολογούν στελέχη της ΝΔ δεν φτάνει μόνο να

οργώσεις το κομματικό ακροατήριο για να μην υπάρξει χαλαρότητα στη κάλπη.
Πρέπει να πιάσεις και κοινωνικές ομάδες και πολίτες που ψήφισαν ΝΔ για να στείλουν μήνυμα στις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Το μήνυμα αποδοκιμασίας στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι πολιτικοί αναλυτές του χώρου ομολογούν ότι στις πρώτες εκλογές από την μία επιδοκιμάστηκε η πολιτική Μητσοτάκη αλλά από την άλλη αποδοκιμάστηκε η αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι ψήφισαν ΝΔ για να αποδοκιμάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα δεν έχουν κάποιο σοβαρό κίνητρο να ψηφίσουν ξανά καθώς το μήνυμά τους το έστειλαν. Η αποδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ ελήφθη. Όμως, η στήριξη σε δεύτερη κάλπη της ΝΔ δεν είναι αυταπόδεικτη.

Χαλαρότητα και αποχή νέων

Δεύτερον, υπάρχει μία σιγουριά από όλες τις ομάδες των ψηφοφόρων ότι η ΝΔ επειδή πέτυχε ένα μεγάλο ποσοστό στις πρώτες εκλογές, θα πάρει και την αυτοδυναμία. Και αυτό δίνει μία χαλαρότητα σε όλη την εκλογική διαδικασία. Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η ΝΔ καίγεται για κάθε ψήφο και έχει ξορκίσει την χαλαρότητα αυτών των δεύτερων εκλογών, οι οποίες γίνονται μάλιστα και στη μέση σχεδόν του καλοκαιριού. Οι νέοι μοιράστηκαν σε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, ίσως λίγο παραπάνω στη ΝΔ, αλλά τώρα μπορεί να μην θεωρήσουν ότι πρέπει να πάνε και να απέχουν είτε λόγω δουλειάς είτε λόγω διακοπών.

Φόβος για τυχαίο γεγονός

Τρίτον, όλοι φοβούνται ένα τυχαίο γεγονός που μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς. Για παράδειγμα, αυτή τη περίοδο στην Ισπανία έχουμε μεγάλες πυρκαγιές. Η κλιματική αλλαγή είναι έχει χτυπήσει και τη δική μας χώρα και ένα μήνας μέχρι τις εκλογές είναι πολύ μεγάλος πολιτικός χώρος. Παραδοσιακά ένα τέτοιο φαινόμενο στις αρχές καλοκαιριού πάντα γίνεται.

Δημοψήφισμα για την αντιπολίτευση ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ

Τέταρτον και πολύ σημαντικό. Οι επερχόμενες εκλογές έχουν αναχθεί σε εκλογική μάχη ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΠΑΣΟΚ. Στην Πειραιώς φοβούνται ότι όλη αυτή η εκλογική διαδικασία αναχθεί σε ένα δημοψήφισμα για το ποιόν θέλουν οι πολίτες ως αξιωματική αντιπολίτευση στη ΝΔ. Ενώ το κυρίαρχο μήνυμα που θέλει να διατηρήσει η ΝΔ είναι ότι πρέπει να ψηφίσει ο κόσμος για την αυτοδυναμία και την πολιτική σταθερότητα. Αν μετατοπιστεί το εκλογικό αφήγημα, τότε ο κόσμος θα ξεχάσει ότι στις εκλογές αυτές διακυβεύεται η αυτοδυναμία της ΝΔ.

Πολύ πιθανή η είσοδος της Πλεύσης Ελευθερίας, μειώνεται η πιθανότητα για το ΝΙΚΗ

Πέμπτο, οι ενδείξεις δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανή η είσοδος της Ζωής Κωνσταντοπούλου με το κόμμα Πλεύση Ελευθερίας στην Βουλή. Το υπονόησε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι υπάρχει πλέον σοβαρό ενδεχόμενο να μην είναι πεντακομματική η επόμενη Βουλή. Το κόμμα αυτό φαίνεται να λαμβάνει ψηφοφόρους από το ΜΕΡΑ25 και δυσαρεστημένους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά το κόμμα ΝΙΚΗ, θεωρείται ότι θα πέσει η δυναμική του από την στιγμή που θα μπουν και άλλα δεξιά κόμματα σε προεκλογικό κλίμα, όπως το νέο κόμμα Μπογδάνου και το νέο κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου. Η δεξιά ψήφος θα μοιραστεί.

Συναγερμός

Γι’ αυτό και στη ΝΔ σήμανε συναγερμός και καταρτίζεται ένα πλάνο σφικτών περιοδειών σε όλη την Ελλάδα με κύριο στόχο την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, την Αχαΐα και την Κρήτη. Σε αυτή τη μάχη, θα τεθούν σε επιφυλακή όλα τα στελέχη από τα μεγαλύτερα μέχρι και τα πιο μικρά.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr