Ακροβασία Αυστρίας: Ουδετερότητα και στήριξη Ουκρανίας ταυτόχρονα;

Η ουδετερότητα αποτέλεσε τον πυρήνα της ταυτότητας της Αυστρίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ενώ η χώρα υποσχέθηκε εκατομμύρια για να στηρίξει την Ουκρανία και υποστήριξε τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, θέλει επίσης να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με το Κρεμλίνο, δήλωσε η υπουργός Άμυνας Κλαούντια Τάνερ σε αποκλειστική συνέντευξη στη EURACTIV.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου, η Αυστρία έχει δεσμευτεί για περισσότερα από 580 εκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία – κυρίως σε ανθρωπιστική βοήθεια. «Κάθε αίτημα που έρχεται από την Ουκρανία, ό,τι χρειάζεται, ελέγχεται από εμάς και στη συνέχεια παραδίδεται επίσης», τόνισε η Τάνερ.

Ωστόσο, η ουδετερότητα που κατοχυρώνεται στο αυστριακό σύνταγμα δεν θα επιτρέψει καμία παράδοση όπλων.

«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ενώ είμαστε στρατιωτικά ουδέτεροι σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νομικούς κανονισμούς μας, σίγουρα δεν είμαστε πολιτικά ουδέτεροι όταν πρόκειται για την Ουκρανία», δήλωσε η Τάνερ στη EURACTIV.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποστηρίξαμε όλες τις κυρώσεις της ΕΕ από την αρχή. Διότι το ζητούμενο είναι να σταθούμε αλληλέγγυοι με την Ουκρανία», πρόσθεσε.

Ωστόσο, παρά την πολιτική αυτή δέσμευση προς την Ουκρανία, η Αυστρία εξακολουθεί να επιδιώκει να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους με τη Ρωσία.

Ενώ η ΕΕ έχει βάλει όλα τα μέλη της ρωσικής Δούμας στον κατάλογο των κυρώσεων του Φεβρουαρίου του 2022, η Αυστρία θα ανοίξει τις πύλες της για τους Ρώσους βουλευτές αργότερα αυτό το μήνα, όταν θα συνεδριάσει η συνέλευση του ΟΑΣΕ στη Βιέννη.

Η απόφαση αυτή έχει επικριθεί έντονα από τους συμμάχους της ΕΕ, ιδίως δεδομένου ότι η κοινοβουλευτική συνέλευση θα συνεδριάσει ακριβώς ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό όχι μόνο να βοηθήσουμε αλλά και να διατηρήσουμε ανοιχτούς τους διπλωματικούς διαύλους. Αυτό σίγουρα συμβαίνει», τόνισε η Τάνερ, προσθέτοντας ότι «έχουμε μεγάλη ιστορία στην Αυστρία ως διαμεσολαβητές».

«Απλώς είναι δύσκολο, όσο μιλούν τα όπλα, η διπλωματία μπαίνει στη δεύτερη σειρά, ας πούμε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να καταβάλλεται προσπάθεια κάθε μέρα. Και αυτό επίσης συμβαίνει», τόνισε η Τάνερ.

Μετανάστευση

Η Αυστρία, λόγω της γειτνίασής της με την Ουκρανία, αποτέλεσε προτιμώμενο στόχο για τους Ουκρανούς πρόσφυγες μετά την επίθεση της Ρωσίας στη χώρα. Η χώρα είχε δεχθεί «πάνω από 50.000 πρόσφυγες πολέμου», τόνισε η Τάνερ.

«Τους φιλοξενήσαμε και τους φροντίσαμε. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα», εξήγησε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση της Αυστρίας είχε διασφαλίσει ότι οι Ουκρανοί πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, είχαν πρόσβαση σε παιδική φροντίδα και σχολική εκπαίδευση.

Ταυτόχρονα, η Αυστρία έχει επίσης γίνει αποδέκτης μιας εισροής αιτούντων άσυλο συγκρίσιμης με εκείνη κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης του 2015, ασκώντας πρόσθετη πίεση στο σύστημα. Το 2022, οι αιτήσεις ασύλου τριπλασιάστηκαν σε περισσότερες από 100.000, η μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί στην ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, η Ουγγαρία, η οποία σύναψε πρόσφατα μεταναστευτικό σύμφωνο με την Αυστρία και τη Σερβία, κατέγραψε μόλις 46 αιτήσεις εντός των συνόρων της. «Αυτό τα λέει όλα, νομίζω», σημείωσε η Τάνερ, προσθέτοντας ότι «αυτό αποτελεί λόγο ανησυχίας, διότι δείχνει ότι προφανώς το πανευρωπαϊκό σύστημα δεν λειτουργεί».

Αυτός έγινε ο λόγος που ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ και ο υπουργός Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ «αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα από κοινού ως Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.

Με τον τρόπο αυτό, η αυστριακή κυβέρνηση αναζητά συμμάχους ενόψει της ειδικής συνόδου των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη (8 Φεβρουαρίου). «Αυτό είναι ένα καθημερινό καθήκον», τόνισε, προσθέτοντας ότι ο Κάρνερ πήγε στην Ιταλία για να συναντήσει τον ομόλογό του και να συζητήσει το θέμα.

euractiv.gr