Αλτσχάιμερ: Ενθουσιασμός για νέο φάρμακο...

Ο Τσαρλς Φλαγκ, ο οποίος είναι ασθενής με νόσο του Αλτσχάιμερ, εργάζεται πάνω σε ένα παζλ με λέξεις στο σπίτι του στο Τζέιμσταουν, Ρ.Ι., Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019. (AP Photo/Charles Krupa)Η Eisai Co Ltd και η Biogen Inc ανακοίνωσαν ότι το πειραματικό τους φάρμακο για το Αλτσχάιμερ επιβράδυνε σημαντικά τη γνωστική και λειτουργική έκπτωση σε μια ευρεία δοκιμή με ασθενείς στα πρώιμα στάδια της νόσου, σηματοδοτώντας μια σπάνια νίκη σε έναν τομέα με πολλά αποτυχημένα φάρμακα.

Το φάρμακο, το lecanemab, επιβράδυνε την πρόοδο της νόσου της εγκεφαλικής καταστροφής κατά 27% σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο (placebo), επιτυγχάνοντας τον κύριο στόχο της μελέτης και δυνητικά προσφέροντας ελπίδα στους ασθενείς και τις οικογένειές τους που περιμένουν με αγωνία για μια αποτελεσματική θεραπεία.

«Δεν είναι τεράστιο αποτέλεσμα, αλλά είναι θετικό», δήλωσε ο Ρόναλντ Πίτερσεν, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για τη Νόσο Αλτσχάιμερ στην κλινική Mayo στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.

Dado Ruvic via Reuters

Το Αλτσχάιμερ θα «καλπάζει» ως το 2050

Ο αγώνας για τον περιορισμό της εξέλιξης του Αλτσχάιμερ έρχεται καθώς ο αριθμός των Αμερικανών που ζουν με τη νόσο προβλέπεται να διπλασιαστεί περίπου, στα 13 εκατομμύρια μέχρι το 2050, σύμφωνα με την Ένωση Αλτσχάιμερ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός θα μπορούσε να φτάσει τα 139 εκατομμύρια έως το 2050 χωρίς αποτελεσματική θεραπεία, ανέφερε η Διεθνής Εταιρεία Νόσου του Αλτσχάιμερ.

Οι μετοχές της Eisai εκτινάχθηκαν κατά 17% στο Τόκιο, ενώ οι μετοχές της Biogen ανέβηκαν κατά 46% στις προκαταρκτικές συναλλαγές.

Η Eisai, επικεφαλής του προγράμματος για το φάρμακο lecanemab σε συνεταιρική σχέση 50%-50% με την Biogen, ζητάει έγκριση από τον FDA με μια ταχεία διαδικασία και η απόφαση αναμένεται στις αρχές Ιανουαρίου.

Issei Kato via Reuters

Eisai: Προσπάθεια να κυκλοφορήσει το νέο φάρμακο μέσα στο 2023

Η Eisai στοχεύει στην πλήρη έγκριση και εμπορευματοποίηση του φαρμάκου στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ιαπωνία έως το τέλος του 2023, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Χαρούο Ναϊτο σε δημοσιογράφους στο Τόκιο.

Η εταιρεία είπε ότι τα αποτελέσματα από τη δοκιμή σε 1.800 ασθενείς αποδεικνύουν τη μακροχρόνια θεωρία, ότι η απομάκρυνση των κολλωδών εναποθέσεων μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται βήτα αμυλοειδές από τον εγκέφαλο ατόμων με πρώιμη νόσο Αλτσχάιμερ, μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της εκφυλιστικής νόσου.

Τα δεδομένα του lecanemab υποδηλώνουν «ένα δυνητικά νέο εμπορεύσιμο φάρμακο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο αναλυτής της Jefferies Μάικλ Γι.

huffingtonpost.gr