Επεισοδιακή συνέντευξη Σολτς-Αμπάς με αναφορές στο Ολοκαύτωμα...


Επεισοδιακή συνέντευξη Σολτς-Αμπάς με αναφορές στο Ολοκαύτωμα,

«Από το 1947 μέχρι σήμερα, το Ισραήλ έχει διαπράξει 50 σφαγές σε 50 παλαιστινιακά χωριά και πόλεις, στο Νταΐρ

Γιασίν, στην Ταντούρα, στο Καφρ Κάσιμ και σε πολλά άλλα. 50 σφαγές, 50 ολοκαυτώματα. Ως και σήμερα έχουμε καθημερινά νεκρούς από τον ισραηλινό στρατό. Η απαίτησή μας είναι: Σταματήστε! Αρκετά! Αφήστε μας να βρούμε ειρήνη! Ας κοιτάξουμε μπροστά, την ασφάλεια, τη σταθερότητα!».

Η δήλωση του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, η αναφορά στο Ολοκαύτωμα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο, έχει πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και ΜΜΕ, που επικρίνουν κυρίως το γεγονός ότι ο Σολτς δεν απάντησε στον Αμπάς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. O καγκελάριος εξέφρασε αργότερα τον εκνευρισμό του.

Στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Παλαιστίνιος ηγέτης ερωτήθηκε αν σκοπεύει να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους των Παλαιστινίων από το Ισραήλ και τη Γερμανία για την επίθεση της οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» εναντίον αθλητών της ομάδας του Ισραήλ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, το 1972. «Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να σκάβουμε στο παρελθόν, ναι, παρακαλώ! Έχω 50 σφαγές που διέπραξε το Ισραήλ, οι οποίες καταγράφηκαν σε κινηματογραφικά ντοκιμαντέρ: τη σφαγή στην Ταντούρα το 1948, στο Καφρ Κάσιμ το 1956», είπε ο Μαχμούντ Αμπάς και επέμεινε στο ότι πρέπει να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, διότι «αυτό θα ήταν πολύ καλύτερο από οποιαδήποτε λέξη».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ, όπως συνηθίζεται στην Kαγκελαρία έπειτα από τέσσερις ερωτήσεις, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους και οι δύο ηγέτες αποχώρησαν από τον χώρο της συνέντευξης Τύπου, χωρίς ο Σολτς να σχολιάσει τις δηλώσεις του προσκεκλημένου του. Ο καγκελάριος, εμφανώς ενοχλημένος, έδωσε βιαστικά το χέρι στον Αμπάς και προπορεύτηκε του φιλοξενούμενού του, πράγμα που δεν συνηθίζει.

Δηλώσεις Σολτς για το Ολοκαύτωμα

Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στους δημοσιογράφους οι οποίοι βρίσκονταν ακόμη στην αίθουσα πόσο οργισμένος ήταν ο Σολτς με τη δήλωση Αμπάς και για το γεγονός ότι δεν είχε την ευκαιρία να διαφωνήσει δημοσίως, δήλωσε στην εφημερίδα Bild αξιωματούχος της Καγκελαρίας. Αργότερα, ο ίδιος ο Σολτς δήλωσε στην εφημερίδα: «Ειδικά για εμάς τους Γερμανούς, οποιαδήποτε μετατροπή του Ολοκαυτώματος σε κοινοτοπία είναι αφόρητη και απαράδεκτη».

«Ο Αμπάς κατηγορεί το Ισραήλ για Ολοκαύτωμα – Ο Σολτς σιωπά», ήταν το σχόλιο του περιοδικού Der Spiegel, σε άρθρο με τίτλο «Μία ηθική ντροπή».

Ich bin zutiefst empört über die unsäglichen Aussagen des palästinensischen Präsidenten Mahmoud #Abbas. Gerade für uns Deutsche ist jegliche Relativierung des Holocaust unerträglich und inakzeptabel. Ich verurteile jeden Versuch, die Verbrechen des Holocaust zu leugnen.

— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) August 17, 2022

Ο πρεσβευτής της Γερμανίας στο Ισραήλ (και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος) Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε από την πλευρά του μέσω Twitter ότι «αυτό που είπε ο πρόεδρος Αμπάς στο Βερολίνο, περί ‘50 ολοκαυτωμάτων’, είναι λάθος και απαράδεκτο. Η Γερμανία δεν θα ανεχτεί καμία προσπάθεια άρνησης της μοναδικής διάστασης των εγκλημάτων του Ολοκαυτώματος». Ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, επίσης μέσω Twitter, στάθηκε στο ότι ο Όλαφ Σολτς έπρεπε να είχε αντικρούσει τις δηλώσεις του Παλαιστίνιου προέδρου και να του ζητήσει να αποχωρήσει από την Kαγκελαρία.

slpress.gr