Οι Ουκρανοί εγκατέλειψαν το Σεβεροντονέτσκ – Η πόλη στα χέρια των Ρώσων...


Οι Ουκρανοί εγκατέλειψαν το Σεβεροντονέτσκ – Η πόλη στα χέρια των Ρώσων

Οι ουκρανικές δυνάμεις «θα πρέπει να αποχωρήσουν» από το Σεβεροντονέτσκ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου πλέον ελέγχουν οι Ρώσοι, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της επαρχίας.

Μερικές από τις σφοδρότερες μάχες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν σημειωθεί στο Σεβεροντονέτσκ, όπου οδομαχίες μαίνονται εδώ και ένα μήνα, με τη Ρωσία να

κερδίζει αργά αλλά σταθερά έδαφος.

«Το να παραμένουμε σε θέσεις που βομβαρδίζονται συνεχώς εδώ και μήνες απλώς και μόνο για να παραμείνουμε εκεί δεν έχει νόημα», δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ Σέρχι Χαϊντάι μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο ίδιος δεν εξήγησε αν τα ουκρανικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν αμέσως ή αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή τους.

Έχει μετατραπεί σε ερείπια

Σύμφωνα με τον Χαϊντάι, το Σεβεροντονέτσκ «έχει σχεδόν μετατραπεί σε ερείπια» λόγω των συνεχών βομβαρδισμών.

«;Oλες οι βασικές υποδομές έχουν καταστραφεί.

»Το 90% της πόλης έχει υποστεί ζημιές, το 80% των σπιτιών θα πρέπει να κατεδαφιστούν», πρόσθεσε.

Η μάχη για την πόλη αυτή είναι κρίσιμη καθώς η Ρωσία επιθυμεί να την καταλάβει προκειμένου να ελέγξει την υπόλοιπη επαρχία Λουγκάνσκ.

Αν πέσει το Σεβεροντονέτσκ, στα χέρια των Ουκρανών θα παραμένει μόνο η Λισιτσάνσκ.

Η επαρχία Λουχάνσκ μαζί με το Ντονέτσκ αποτελούν την κοιλάδα του Ντονμπάς, την οποία η Ρωσία και οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία θέλουν να καταλάβουν.

«Από πολλές απόψεις η τύχη του Ντονμπάς αποφασίζεται εκεί», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφερόμενος στο Σεβεροντονέτσκ.

tribune.gr