Διαμαρτυρίες ξένων εργατών γης σε Ηλεία και Αχαϊα...


 Φωτιά στους Έλληνες παραγωγούς έβαλαν οι περίπου  10.000 αλλοδαποί εργαζόμενοι, οι οποία συγκεντρώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν

για τις συνθήκες εργασίας τους.

Οι αλλοδαποί εργάτες (από Αίγυπτο, Μπαγκλαντές, Πακιστάν, κτλ) έχουν συγκεντρωθεί και έχουν δημιουργήσει τη Συνδικαλιστική Οργάνωση Αλλοδαπών Εργατών Γης. Πλέον, βάζουν τους δικούς τους όρους στην εργασία τους και τις απαιτήσεις για το εργασιακό τους περιβάλλον.

Οι ξένοι εργάτες φαίνεται να απαιτούν αξιοπρεπή αμοιβή για την εργασία τους. Συγκεκριμένα, απαιτούν την ελάχιστη αμοιβή για τέσσερα ευρώ (4€) την ώρα για την πολύωρη εργασία τους. Υπενθυμίζεται δε, ότι με το νέο ελάχιστο βασικό μισθό 554€ και με δεδομένη την ύπαρξη 22 εργάσιμων ημερών το μήνα, η ελάχιστη αμοιβή ξεκινάει στα 3,14€ την ώρα.

 Επιπλέον, μία ακόμα απαίτηση των αλλοδαπών εργαζομένων, είναι να τους παρέχονται αξιοπρεπείς χώροι διαμονής, αντί να τους αφήνουν να κοιμούνται σε χώρους όπου δεν είναι επαρκείς οι υποδομές υγιεινής. Επίσης απαιτούν τη δωρεάν μεταφορά τους από και προς την εργασία τους φαίνεται να έχουν απαιτήσει, καθώς τα μεταφορικά έξοδα τους επιβαρύνουν εξολοκλήρου. Επίσης, ζητούν να μη τους μεταφέρουν με φορτηγά αλλά με οχήματα μεταφοράς ανθρώπων.  Ζητούν ακόμα και κατάλληλα υγειονομικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Την ίδα ώρα σε “αναμμένα κάρβουνα” φαίνεται να κάθονται οι φραουλοπαραγωγοί σε Αχαΐα-Ηλεία με την όλη κατάσταση. Στα φραουλοχώραφα της Αχαΐας και της Ηλείας πλέον έχουν συνδικαλιστική οργάνωση και οι ίδιοι οι παραγωγοί οι οποίοι τώρα  τρέχουν να ετοιμάσουν τις υποδομές που ζητάνε οι εργαζόμενοί τους, προκειμένου να μη χαθεί η σοδειά! Σε περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση στη συλλογή των φραουλών, τα προϊόντα υποβιβάζονται στην εγχώρια παραγωγή μαρμελάδας. Με αποτέλεσμα οι φράουλες να πωλούνται στη μισή τιμή και να έχουν ζημία από την παραγωγή τους!

ksipnistere.com