Θεσσαλονίκη: Μέσα σε 9 μήνες εντοπίστηκαν 294 παιδιά στους δρόμους από την ΑΡΣΙΣ...

«Εμπορία ανθρώπων είναι η πρόσληψη, μεταφορά, διακίνηση, στέγαση ή υποδοχή προσώπων, συμπεριλαμβανομένης και της ανταλλαγής ή της μεταβίβασης εξουσίας επί των προσώπων αυτών, με την απειλή της χρήσης ή τη χρήση βίας ή άλλων μορφών εξαναγκασμού, με απαγωγή, απάτη, παραπλάνηση, κατάχρηση εξουσίας ή ευάλωτης θέσης ή με πληρωμή ή αποδοχή χρημάτων ή άλλων απολαβών για την εξασφάλιση της συναίνεσης προσώπου κατέχοντος εξουσία επί ενός άλλου, με σκοπό εκμετάλλευσης».

Άρθρο 2 της Οδηγίας 2011/36/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης 

Σχεδόν όλοι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που βρίσκονται άστεγοι στο δρόμο, τα παιδιά σε κίνηση και τα παιδιά που επαιτούν στο δρόμο είναι δυνητικά θύματα εμπορίας και η σημερινή 18η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενάντια στην Εμπορία Ανθρώπων. 

Από την αρχή του 2021 μέχρι και τον Σεπτέμβριο, οι Κινητές Μονάδες Κοινωνικής Εργασίας (Streetwork) της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων εντόπισαν 294 παιδιά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων οι 194 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι. 

Στον Εθνικό Μηχανισμό Αναφοράς για την προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων γίνεται διάκριση σε τρεις κατηγορίες, όπου εκτός από τα δυνητικά θύματα υπάρχουν τα πιθανά (με ενδείξεις) και τα αναγνωρισμένα. 

Τα παιδιά είναι η πλέον ευάλωτη ηλικιακή ομάδα σε βάρος της οποίας κερδοσκοπούν επιτήδειοι με βασικότερη μορφή εκμετάλλευσης την εργασιακή (σε χωράφια, οικοδομές και βενζινάδικα), την απλήρωτη εργασία, την επαιτεία και την εξαναγκασμένη παραβατικότητα. 

Η τελευταία προστίθεται στις μορφές εμπορίας ανθρώπων, δεδομένου ότι παρατηρείται ολοένα και συχνότερα η εναλλαγή ρόλων θύματος και θύτη, ειδικά σε περιπτώσεις ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών.

Πρόκειται για ασυνόδευτους που εξαναγκάζονται να δουλέψουν για λογαριασμό διακινητών ώστε να τους αποπληρώσουν, πολλές φορές ύστερα από απαγωγές, εγκλεισμούς και βασανιστήρια που περιλαμβάνουν από χτυπήματα με σιδερολοστούς μέχρι στέρηση τροφής και νερού, τα οποία μάλιστα βιντεοσκοπούνται και αποστέλλονται στους οικείους τους. 

Η επαιτεία αποτελεί επίσης μία μέθοδο εκτεταμένης εργασιακής εκμετάλλευσης που αφορά κυρίως παιδιά από την Ελλάδα και γειτονικές βαλκανικές χώρες. 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των εννέα ανηλίκων, (από τεσσάρων μηνών μέχρι 11 ετών) που επαιτούσαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Η περίπτωσή τους έγινε γνωστή όταν στις αρχές του καλοκαιριού συνελήφθησαν δύο ζευγάρια από τη Βουλγαρία που φέρονται ως γονείς τους, καθώς και συνεργοί τους, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εμπορία ανθρώπων και έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο, ενώ αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσής τους. 

Η ΑΡΣΙΣ με αφορμή τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενάντια στην Εμπορία Ανθρώπων απευθύνει έκκληση ευαισθητοποίησης των πολιτών απέναντι στο κοινωνικό φαινόμενο και υπενθυμίζει την αναγκαιότητα λειτουργίας εξειδικευμένων υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, νομικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης των ανθρώπων που πέφτουν θύματα εμπορίας -και ειδικά των παιδιών. 

parallaximag.gr